
Aceste alegeri marchează două momente importante în istoria postedecembristă.
Primul este încheierea rolului diasporei de kingmaker. Acestea sunt primele alegeri după 2004 decise în țară. Începând cu campionatul de votat viteză de la Paris din 2009, diaspora a decis rezultatul final, deseori întorcând rezultatul din țară. De altfel, după cum a rezultat din reportajele de dinainte și de după alegeri, diaspora pare să fi rămas blocată în imaginea unei Românii din primul deceniu al anilor 2000. Săracă, foarte coruptă, fără nici o speranță. Ori, astăzi România este peste multe din țările din Occident (suntem la peste 70% din media europeană). Se trăiește relativ bine, iar inegalitățile de atunci nu mai sunt chiar atât de mari. Împotriva percepției, în rural se trăiește binișor, la fiecare 3-4 comune ai un „dedeman” și un supermarket, școli renovate pe bani europeni, case renovate și arătoase, destul de multe afaceri. Inclusiv în țară există percepția asta, dar cine călătorește prin țară vede schimbările. Sumele trimise de căpșunari – odinioară „cel mai mare investitor” – au ajuns nesemnificative, în jur de 1% din PIB. majoritatea dintre ei o duc mai prost decât cei din țară. De altfel, sunt deja 4 ani de „spor pozitiv”, în care se întorc acasă mai mulți decât pleacă, suma acestora fiind chiar mai mare decât muncitorii „importați” din Sri Lanka și Nepal. Mulți dintre cei din diaspora erau convinși sincer că ne fac un bine votând cu Simion și au fost crunt dezamăgiți că nu i-am lăsat să ne facă un bine.
Al doilea moment important este „moartea” PSD. Aceste alegeri marchează sfârșitul PSD ca partid semnificativ. După ce dreapta a cunoscut un proces de fărâmițare și ultimul mare partid al acesteia se zbate în zona 10-12%, acum a venit și rândul PSD să ajungă în zona asta. Indiferent cine vine la conducere, nu-l va mai putea resuscita. Pur și simplu, aici vorbim de încheierea unui model politic (dacă ne uităm și în „lumea civilizată” există acest proces de fărâmițare a spectrului politic și reducere a rolului partidelor mari/istorice). În cazul PSD se vede cel mai bine ineficacitea sistemului vechi. Deși conducerea a șpăguit la greu primarii (și electoratul) cu fonduri, respectiv, deduceri fiscale, acestea nu au fost suficiente. Primarii au „trădat”, electoratul nu a apreciat (cei mai mari „adversari” ai PSD sunt „it-știi”, cărora Adrian Năstase le-a dat scutirea de impozit, antreprenorii pentru care PSD a găurit codul fiscal transformând România în țara cu cele mai mici venituri la buget).
Una dintre noile spaime este că „dacă nu se va face ceva”, la următoarele alegeri câștigă „suveraniștii”. Nu cred asta. Actualele alegeri au avut câteva circumstanțe speciale, unele de natură internă, altele de natură externă, care nu se vor mai repeta.
Intern:
- Împiedicarea participării Dianei Șoșoacă la alegeri. Asta s-a dovedit o alegere neinspirată, care a provocat „bula” aia ducând la un val pe care s-a ridicat Călin Georgescu cu ajutorul boților și banilor ruși.
- Un președinte detestat, un guvern lipsit de popularitate, niște partide care s-au sabotat singure. Dacă nu se autosabota PSD, acum era președinte Marcel Ciolacu, indiferent de degringolada PNL, cu un președinte comic și lipsit de personalitate, Nicolae Ciucă, care a sabotat alianța cu PSD. Dacă cele două partide s-ar fi înțeles în continuare și ar fi continuat planul din primăvara lui 2024, nu s-ar fi ajuns aici.
Extern:
- Câștigarea alegerilor din SUA de către Trump a dat un avânt mișcărilor suveraniste. Din fericire, până acum, acestea au eșuat peste tot – Germania, România, probabil Polonia. Mandatul dezastruos al lui Trump va reduce în timp acest elan.
- Propaganda rusă. Aceasta „atacă” România de peste 10 ani. În mod clar nu cred că a avut neapărat ca obiectiv câștigarea președinției, cât mai ales crearea de haos și destabilizare. Aceasta a prins foarte bine mai ales la diaspora, accentuând „estalgia” pe tema „pușca și cureaua lată, ce ARO făceam odată”, ce industrie, ce mâncare bună… Am văzut „diasporeni” convinși că dacă iese Nicușor mâine se dă mobilizare generală și trimite trupe în războiul din Ucraina. Marcel Ciolacu însuși era convins că o să-l pună Nicușor să poarte fustă. Ok, el nu a zis-o ca bot rusesc, ci „făcând cu ochiul” electoratului lui Georgescu/Simion, convisi că după victoria „soroșiștilor” va fi obligatoriu să fii ghei și în școli se va preda gheismul. Este clar că nimeni nu va mai putea scoate din mintea lor aceste idei, doar că împuținarea resurselor Rusiei și foarte probabil schimbare de lider până la următoarele alegeri va reduce și această presiune.
Odată cu reducerea rolului „conducător” al diasporei – dar și împuținarea acesteia prin repatriere, desigur, nu în numere foarte mari, dar suficiente ca să nu mai existe vreodată peste 1,5 milioane de voturi lucrurile se vor mai echilibra emoțional, pentru că, măcar o parte, se vor convinge că în România e acum mai bine. Sigur că cei care au deja un rost acolo și o duc bine nu se vor întoarce, însă probabil nu în rândul lor e grosul suveraniștilor.
În plus, nu cred că Simion va supraviețui înfrângerii. Ca să parafrazez o butadă din fotbal, „și-a dorit mai mult înfrângerea”. Omul efectiv a cedat psihic din cauza presiunii, este clar că au existat chestii pe care a fost pus să le facă cumva împotriva voinței sale – rămâne dubioasă vizita la Viena după turul 1 și apoi focusul pe diaspora, episodul curios din Franța. Multe episoade din campanie au fost jucate mediocru, necredibil, deci individul clar are niște sfori trase în direcții cu care nu se simțea confortabil. Deci cumva, politic vorbind, valul acesta suveranist se va sparge și el cum s-a spart USR-ul din 2019 după ce a atins apogeul (22% la europarlamentare). Probabil POT va fi prima victimă, desființându-se cu parlamentarii migrând care încotro, dizidentul Târziu va reuși probabil o splituire și a AUR.
În plan politic va deveni din ce în ce mai complicat să se facă o coaliție guvernamentală, pentru că nu cred că vom mai avea partide peste 20%, probabil 15% va fi maximul. Există și posibilitatea ca PSD și PNL (dacă va fi preluat de tandemul Dan/Blolojan) să-și revină și să se stabilizeze undeva spre 20%, ceea ce ar fi un lucru bun. Pe de altă parte, cred că mai degrabă Nicușor Dan va merge pe modelul Macron, nu cred că va „prelua” USR sau PNL, ci va face un fel de Alianța Civică, o platformă de partide care să includă SENS, USR, REPER și ce alte firimituri din USR or mai fi apărut. Nu cred că a planificat atât de departe, aici probabil e work in progress.
Pai si „ce ne facem” cu GS si ai lui ca vor sa conteste alegerile? Fata lui mi-a sugerat o panica pe el, si declaratiile lui foarte periculoase. E in stare sa produca haos, sa faca „o revolutie” cu proteste, etc? Sau nu stie sa piarda si vrea sa „dea bine” la electorat aratand ca eu am luptat pentru voi pana in panzele albe?
Sincer, nu cred că are curajul de mai mult. E posibil ca unii de pe lângă ei să încerce ceva gălăgie, dar cum l-au oprit pe Potra atunci, îi pot opri și acum.
Da, asteptam sa vedem si niste concluzii legate de toate investigatiile pornite impotriva lor, momentan au fost doar niste sperieturi, apucam sa vedem si niste condamnari?
Bun articol! Ati putea sa scrieti mai des …
Diaspora nu e omogenă, diferă foarte mult opțiunile majoritare în centrele mari, industriale, comerciale, universitare față de comunitățile mici, de obicei coagulate în jurul bisericilor – în țările din vest Simion a câștigat nu la Paris, în capitale, ci în orașele mici – o analiză pe regiunea Auvergne-Rhone-Alpes https://oriunde.pro/rezultate-vot-alegeri-prezidentiale-2025/
Tot asteptam tigara de dupa si a venit. In mare parte toata nebunia inceputa de anul trecut a fost cumva creata de PSD si PNL pentru a-si impune candidatul. Rahatul ala facut atunci cu Diana Sosoaca pur si simplu a iritat mai mult decat ar fi crezut lumea(ca si idee am fost printre minoritarii care am spus ca CCR a deschis o cutie a pandorei pe care greu o va inchide). Apoi la toata povestea au aparut smenurile facute de PSD si PNL care plimbau voturi la Simion/Georgescu(chestie despre care nu se prea vorbeste) plus influenta ruseasca care a lucrat cu materialul clientului. Foarte pe scurt eram sa ne dam un autogol anu trecut.
Problema mea cu tot ce a urmat dupa, este felul in care s-a jucat totul. Pe de o parte suveranistii au jucat cartea furiei si a nervilor pe clasa politica actuala, la care au adaugat si un pic de sos extern vezi retorica MAGA. Pe partea cealalta pro-europenii au jucat cartea fricii. Aceste lucruri au dus indirect la o radicalizare a societatii care se va vedea pe viitor. Tot aici trebuie luat in calcul faptul ca vreo 6 milioane de romani nu s-au prezentat la acest vot.
La nivel de diaspora lucrurile sunt destul de complexe. Odata ca nimeni nu stie clar cum arata profilul omului plecat peste hotare, votul pentru Simion fiind un punct de plecare si nu de finalitate. Respectiv numarul mare de oameni care au venit sa voteze, ar cam trebui sa puna niste semne de intrebare cu privire la numarul real de romani aflati in tara. Ultima chestie este importanta intrucat, prin diaspora ar fi 5 milioane de romani(conform mae), iar la ultimul recensamant a iesit ca ar fi vreo 19 milioane de cetateni romani. Daca mai sunt 14 milioane de romani asta are niste implicatii profunde in modul in care se face politica plus poate fi un punct de plecare pentru reformarea statului.
Pe partea spectrului politic trendul pare sa fie o faramitarea in mai multe partide. PSD este cam ultimul mare partid care vede aceste lucru si ramane de vazut cum il va gestiona. Personal sunt de parere ca ceea ce lipseste in politica actuala este un partid de stanga veritabil care sa vina cu o strategie coerenta. Dreapta mi se pare mega-aglomerata si foarte probabil ca si acolo vor urma niste fuziuni.
Legat de numărul celor de pe listele electorale sunt multe de explicat din partea autorităților, de exemplu câți cetățeni moldoveni cu drept de vot sunt pe aceste liste, câți români cu „domiciliu dublu”… Pentru moment nu pare să existe interes fiindcă de numărul mare sunt legate posturile în administrație. Tehnic vorbind, până acum diaspora a votat preponderent anti-sistem (că anti-sistemul a fost Băsescu, USR, AUR…), pentru că, în prima fază, clasa politică i-a silit să plece din țară, acum fiindcă clasa politică a generat o prosperitate de care ei nu beneficiază, de aici frustrarea multora. Există un studiu cu privire la structura diasporei.
Pentru mine este destul de clar ca acel numar este un pic umflat si nu prea reflecta realitatea din teren. Pe langa asta daca stai sa iei un pic cifrele si sa se le asezi foarte greu te poti abtine sa nu intri intr-o teorie conspirationista, in speta ca s-ar fi facut niste smenuri cu voturile. Chestie care a inceput timid in tabara suveranista sa fie discutata si care tocmai a primit un mic imbold de peste ocean. Aici o sa ramana de vazut cum se va incheia povestea si nu ma refer la ce se va intampla la noi, ci cum o sa gestioneze partenerul strategic toata povestea asta. Si spun asta pentru ca generaul Flynn nu e chiar nimeni in drum raportat la noua administratie de la Washington.
Referitor la povestea cu diaspora nu stiam de acest studiu, cam tot ce gasisem fiind din 2021 si care nu indica foarte multe chestii. Tehnic sunt de acord cu faptul ca diaspora a votat anti-sistem indiferent de ce a insemnat asta de-a lungul istoriei. Chestia care o vad si cumva este confirmata si de acel studiu este faptul ca si diaspora romana e un pic scindata dupa regula simpla:
1. Sunt cei care au emigrat cu mult inainte de epoca Iohannis si care au prins cat de cat o Europa normala comparativ cu ce este acum.
2. Sunt cei care au plecat fix cand in Romania a inceput sa apara belsugul in mare imediat dupa ce Iohannis incepe mandatul. Vorbesc de perioada 2015 pana in prezent.
Cei din prima categorie nu au o foarte mare relatie de iubire cu ce-i din tara si vor vota intotdeauna ce este anti-sistem din propria convingere si care cred ca ajuta tara. Pe cand cei din a doua categorie sunt in esenta frustratii care nu s-au putut adapta la perioada imbelsugata au plecat in alta tara in speranta ca e ceva mai bine si au dat cam de acelasi drac. Ei insasi vor vota cu cineva care vrea un pic sa rastoarne ordinea si sa dea foc. Din start exclud din aceasta categorisire cei care au plecat in meserii ce necesita inalta calificare(medici, ingineri, arhitecti) si pentru care decizia in mare inseamna sa se stabileasca acolo si sa-si faca viata acolo. Aceasta categorie fie nu va vota intrucat nu-i mai pasa, sau daca va vota va cauta sa fie cu echipa castigatoare.
Și generalul Ciucă are un CV beton 🙂 Sistemul electoral din România face destul de improbabilă frauda. Ca să-l fraudezi ai prea multe „loose ends” și e imposibil să nu crape unul-două. Dacă din ăia 18 milioane de pe listele electorale scoți peste un milion de moldoveni devin plauzibile.
Nu este prima dată când i se cântă prohodul PSD-ului. De cel puțin 10 ani se tot spune că o să dispară, ca să revină și să câștige alegerile, e adevărat, la un procent din ce în ce mai mic. Dar asta e valabil pentru toate partidele „mainstream”.
Da, diferența este că atunci PSD avea electorat, acum de fapt pleacă electoratul. Înainte se mai supăra, îi trecea…