Actele ratate ale politicienilor ne permit să aflăm ce-i macină în realitate. Declarația lui Liviu Dragnea arată drama prin care PSD. Vremea dinozaurilor a trecut. Mamifere politice gregare, primitive, nu fac față noului mediu și cad ca popicele. Majoritatea sunt pur și simplu proști, nu-i duce mintea dincolo de aranjamente penibile și pică lamentabil „pe tehnică”.PSD este cel mai vulnerabil partid la astfel de dispariții. Și PD, și PNL au un grup de votanți care îi aleg din convingere, care îi ajută să nu scadă sub un anumit procent. PD nu a căzut sub 15% și, dacă nu i-ar fi spart Traian Băsescu, ar fi recuperat spre 20%. O parte din scăderea drastică se datorează însă primarilor arestați. La PNL, vom vedea ce se întâmplă, fiindcă până acum el nu prea a avut „baroni” ca celelalte partide.
Vedetele au fost la PSD. În momentul de față, 8 sunt în atenția DNA în diverse stadii. Nu este exclus să apară și alții fiindcă metodele lor primitive de furt fac foarte ușoară identificarea infracțiunilor. Ca de obicei, când este un moment greu, Victor Ponta alege să dispară. Nu putem ști rezultatele terapiei de grup de la Brașov. Aparent, cuvântul de ordine este mobilizarea. Pe de altă parte, Radu Mazăre a declarat că este posibil să aibă alte preocupări la alegerile euro-parlamentare.
Textul de pe Facebook al lui Victor Ponta pare mai degrabă al unui corporatist dat afară. Când primește șutul în fund, „Xulescu alege să dedice mai mult timp familiei/proiectelor personale”. Ca lider, ar fi trebuit să fie prezent la Brașov, să fie alături de oamenii săi. A ales să se plimbe prin Israel cu soția. Duicu, Nicușor Constantinescu, Mircea Cosma, Constantin Nicolescu, Ion Prioteasa, Gheorghe Bunea Stancu, Marian Oprișan. Dacă îl mai adăugăm și pe Liviu Dragnea însuși, avem 8 din 20 (21, dacă adăugăm UNPR, 22 dacă punem și PC). Stâlpii partidului sunt lăsați singuri să se descurce în fața Justiției.
Desigur, nu se pune problema ca Ponta să intervină în justiție pentru a-și apăra oamenii (deși, așa ar vrea partidul), însă nici comportamentul acesta de ignorare nu este OK pentru un lider al unei organizații. Acești baroni locali au contribuit financiar și logistic pentru partid. Dacă Ponta alege să ignore ce li se întâmplă, atunci va avea mari probleme. Pentru că „mogulașul” său este la fel de vulnerabil (și primitiv) ca ceilalți. Înțărcați de la țâța statului, ei sucombă fiindcă sunt incapabili să reziste altfel. Pentru meritele aduse partidului, baronii ar fi meritat „ultima masă” și țigara de dinainte de execuție. Refuzând să le-o ofere, Ponta ar trebui să fie conștient că nu are nici o șansă la prezidențiale și cariera sa politică este terminată.
Spuneam că 2014 este o reeditare a lui 2004. Victor Ponta imită toate manevrele lui Adrian Năstase – și Năstase se apucase de curățat partidul, și Năstase își pusese oamenii săi ignorând „baronii” și Năstase amenințase că se retrage și lasă partidul fără candidat la prezidențiale – fără să înțeleagă că dacă faci aceleași lucruri obții același rezultat. Da, PSD, dacă pierde președinția poate pierde guvernarea. Pe de altă parte, faptul că sunt la guvernare nu pare să le aducă mari avantaje „baronilor”, după cum nu a dus nici celor de la PD.
Dar nu numai din politică dispar dinozaurii. Frații Becali, Gigi însuși, Borcea, acum Mitică, sunt alte exemple ale sfârșitului unei epoci primitive. Și mafia italiană a trecut printr-un proces similar, fiind dezintegrată. Asta nu înseamnă că furturile se opresc sau că Justiția funcționează. E doar o reașezare la un alt nivel. Pentru partide însă, gălețile lui Oprișan erau mai eficiente decât powerpointurile sociologilor „de serviciu”.