Sinecuristan


De la căderea comunismului, principala preocupare a statului român este crearea de sinecuri. Fie sub forma unor rente pentru persoane private, „băieții deștepți”, fie sub forma unor amenzi care să asigure „organelor” un venit. De la milițienii cu radarul în boscheți la „evaluarea de riscuri la securitate fizică” imaginația legiuitorilor este debordantă.
Nou venit pe zona asta este Ministerul Mediului. Am mai scris undeva anul trecut că s-a schimbat legislația privind autorizarea firmelor care elaborează studii de mediu și un an și două luni nu a existat procedură, astfel că mai mult jumătate din elaboratori aveau autorizația expirată, ultima sesiune fiind în martie anul trecut.
A apărut procedura. Care este cel mai bun exemplu de sinecurism. Înainte, procedura era simplă și echitabilă. Firmele sau persoanele fizice depuneau un dosar simplu la Minister, de 3-4 ori pe ani se organiza o comisie care evalua solicitările. În funcție de experiență primeai un atestat temporar de un an sau unul de 5 ani pe unul sau mai multe tipuri de studii. Se plătea o taxă la stat.
Prin noua procedură, evaluarea este transferată către „asociații de specialitate”. Au apărut 10 domenii de specializare. În vechea pricedură era general deoarece chiar nu este necesară specializarea, mai ales că „piața” e una destul de mică. Din cei de pe listă, cam trei sferturi erau pe temporar, ceea ce înseamnă că au mai puțin de 5 studii efectuate.
Nu mai există acreditare de tip „sau” (persoană fizică sau juridică). Fiecare firmă trebuie să-și acrediteze toți angajații care elaborează studii și apoi se acreditează ca firmă. Adică tot atâtea taxe * numărul de domenii. Cum eu am 7 angajați * 10 domenii, asta înseamnă plata a 70 de taxe pentru angajați + cele 10 pentru firmă. Chiar și la 100 de lei, înseamnă 8000 de lei acreditarea. Bani plătiți unor privați.
Valabilitatea nu mai este 5 ani, ci 3.
Asta pentru niște documente care pot fi elaborate de orice absolvent de facultate cu specializare de mediu, cu puțină îndrumare.

Ciolan