Calculele pentru turul 2

Sondajul INSOMAR publicat astăzi arată că Oprescu şi Blaga se apropie unul de celălalt. Care ar fi pronosticul pentru turul doi? În lipsa unui sondaj calitativ (singurul fiind cel de la Gallup pe care l-am mai comentat) aş merge totuşi pe mâna lui Oprescu, deoarece:

  • Conform sondajului Gallup, Blaga nu ia voturi decât de la PD. Sodajul INSOMAR dă PD-ul, în Capitală, la un modest 34% (faţă de 38% pe la începutul campaniei). Deci, Blaga se apropie de limita maximă a electoratului său potenţial. La alegerile europarlamentare s-a demonstrat însă şi că electoratul democraţilor nu este foarte activ, în special cel de la Bucureşti mobilizându-se foarte slab. Practic, evoluţia lui Blaga este uşor explicabilă: electoratul democrat nu cunoştea candidatul partidului şi pe măsură ce a crescut „awarness”-ul, a crescut şi procentul lui Blaga.
  • Blaga trebuie să meargă pe o campanie „pozitivă”, în vreme ce Oprescu poate face liniştit campanie negativă. Teoria ne spune că alegătorii care votează negativ sunt mai motivaţi pentru a ieşi la vot decât cei care votează pozitiv.
  • Legat de asta, în turul doi, Blaga nu poate lua alt electorat decât cel al PD, în vreme de Oprescu va beneficia de sprijinul integral al PSD şi, în general, de votul anti-Băsescu, fiind ajutat în acest sens şi de implicarea în campanie a preşedintelui. Dacă trecem în contul lui Oprescu şi cele 11% ale lui Diaconescu, diferenţa rămâne mare (14%). Este de văzut dacă Oprescu poate mobiliza voturile PNL în turul doi (Diaconescu ar fi făcut-o mult mai bine). De asemenea, ar mai putea beneficia şi de voturile lui Guşă (6-7%). Desigur, voturile nu se transmit pur şi simplu de la un candidat la altul, nici măcar atunci când candidatul respectiv îşi roagă electoratul în acest sens.
  • Un aspect psihologic important va fi dacă Oprescu îşi va păstra prima poziţie. Chiar dacă există precedentul Băsescu, „iarna nu-i ca vara” şi Blaga nu este Băsescu, ci doar un locotenent ce asigură „continuitatea la comandă” ca să folosim un termen militar. Dacă atunci Băsescu pornea din postura de challanger, acum este vorba de continuarea „dinastiei bordurienilor”, un subiect excelent pentru o campanie negativă a adversarilor. Ardeiul îi este acum pregătit lui Băsescu însuşi. S-au adunat destul de multe bile negre în contul democraţilor astfel încât situaţia să le fie mai degrabă nefavorabilă. Este primul război de apărare dus de preşedinte, în condiţiile în care specialitatea lui sunt luptele de cucerire.
  • Overall, pentru a câştiga, Oprescu trebuie să mobilizeze electoratul anti-Băsescu, mai numeros şi ceva mai motivat în a se prezenta la urne.
  • Ca opinie personală, cred că Orban a demonstrat că este cel bun candidat, Oprescu este subţire, iar Blaga îndeplineşte relativ onest o sarcină de partid care evident nu îi face plăcere. Aşa că pe buletinul din turul doi am să-i tai pe amândoi şi am să-l adaug pe Orban pe buletinul de vot 🙂 (Asta chiar nu are nici o legătură cu faptul că am simpatii liberale.)
3 comments to “Calculele pentru turul 2”
  1. ar mai fi niste elemente de luat in calcul pt turul 2
    * confruntari directe blaga-oprescu – blaga iese de obicei bine; oprescu ori e golan, ori se plinge
    * fiind in turul 2, plingerile lui oprescu nu vor mai avea acelsai efect; mai ales ca iliescu & co vor trebui sa il recunoasca drept candidat
    * cu viralele cu hartile eu zic ca a punctat bine blaga; daca continua pe linia asta de prezentare (ca omu care stie despre ce e vorba, despre ce-i de facut, etc) cred ca poate lua o parte dintre cei neinregimentati politic de la oprescu
    * daca speculeaza bine 13-15 iunie poate lua si o parte din pnlisti
    * poate gaseste ceva de zis si pt o parte din psdisti – ar trebui sa fie posibil pt ca sunt tensiuni mari intre psd-sti si vor fi si mai mari dupa turul 1

  2. Sefule, sper ca nu iei de buna cacealmaua facuta de INSOMAR-ul lui Vantu. Singurul scop al sondajului a fost ca sa poata spune pupincuristii „Oprescu scade in sondaje” sau” Il va ajunge Blaga pe Oprescu” sau ” Oprescu, INCA favorit la capitala”.

    Hai noroc!

  3. Pingback: Primii 5 » PoliTichii de mărgăritar

Comments are closed.