Paralele

Niciodată nu am resimţit mai acut distanţa între administraţie şi mass-media, pe de-o parte, şi cetăţeni. Leul se prăbuşeşte, economia suferă şi se resimte din ce mai acut. Clasa politică se ceartă pe posturi – cei de la putere, pe posturile din administraţie, cei din opoziţie pe conducerea partidului. BNR tace (oricum, tace de 20 de ani, la fel ca serviciile secrete, FRF şi Patriarhie, nedând socoteală muritorilor de rând). Mi-e greu să înţeleg de ce a cheltuit în toamnă vreo 3 miliarde ca să apere leul de „agenturile străine” dacă acum asistă liniştită la prăbuşirea lui. 20% într-o lună ar cam trebui să îngrijoreze pe cineva. Şi nu numai pe cei care au rate de plătit. Mass-media disecă vorbele politicienilor şi, mai nou, este preocupată de concedieri sau reduceri de bugete. Dar cine să se preocupe de amănunte din acestea plictisitoare care nu aduc voturi sau reiting? Nu e mai interesant dacă se sparge coaliţia sau PSD-ul? Că Tolea l-a băgat pe DD în direct în tomberon? Că Nikita a făcut sex?

6 comments to “Paralele”
  1. A facut nikita sex????? :))) Vezi? stirea asta nu o citisem 😀

    Evident ca pentru media exista alte probleme care conteaza. Au demonstrat asta de ani buni incoace. De administratie nu mai vorbesc ca problema e eterna. Personal nu cred ca se va schimba ceva in viitorul prea apropiat desi ne apropiem cu pasi repezi de „termenul Brucan”. Au trecut deja 19 ani … din pacate.

  2. De fapt, impresia mea este că adevăratul premier este Isărescu, iar decizia pe care a luat-o este aceea de a profita de „criză” pentru a reduce drastic puterea de cumpărare a românilor, pentru a putea readuce deficitul de cont curent la o dimensiune rezonabilă. Numai că aşa cum arată experienţa anilor 1997-1999 tot ce va reuşi va fi o contracţie drastică a PIB, asta în cel mai bun caz. Suntem în plină politică economică a lui Ceauşescu. Care căuta disperat metode pentru a reduce consumul intern, şi astfel să-şi plătească datoria externă.
    Vom intra într-un cerc vicios, în care reducerea consumului va amâna sau anula investiţii străine, asta va duce la reducerea fluxului de finanţări care permitea finanţarea deficitului, şi tot aşa.
    Aşa că nu se aşteaptă nimeni ca BNR să intervină în sprijinul monedei naţionale. Cred că în acest moment la cârma economiei româneşti nu se mai află nimeni, iar băieţii deştepţi au lansat deja bărcile la apă…

  3. Baietii destepti au facut, fac si vor face tot ce vor, e starea naturala a lucrurilor. Nu vreau sa apar BNR dar reducerea consumului si a consumatorilor (suna teribil) s-a pus in miscare. Planeta da semne de oboseala si oameni din varf incep sa realizeze.

  4. Oficial criza economica a atins si Romania.
    Neoficial nu se cunoaste inca acest lucru.
    Oficial vor trebui facute reduceri drastice de personal si de lefuri.
    Neoficial mai angajam cativa consilieri si mai infiintam doua trei ministere pe care le trecem apoi la oficial cu tot cu personal.
    Oficial dam o ordonanta de guvern impotriva cumulului de pensii si salarii „de stat” dar neoficial lasam portite pentru „baietii destepti”.
    Oficial mai avem gaze dar neoficial nu prea ne ajung.
    Oficial traim mai bine dar neoficial doar ei traiesc mai bine.
    Gravitam intre oficial si neoficial neputand fi nici una si nici alta .
    Suntem mereu intre deoarece pentru noi romanii acestea raman doar doua notiuni de mass-media . Structura noastra este milenar alcatuita a fi intre. Nu suntem nici pro si nici contra ci pentru medie. Tara noastra nu este nici curata dar nici murdara, slujbele noastre nu sunt nici legale dar nici ilicite, viata noastra nu este nici frumoasa dar nici urata.
    Ne vom zbate intre oficial si neoficial pana cand viata va accentua ruptura spre una din parti. Eu cred ca va fi spre oficial datorita noii clase din UE unde suntem elevii din banca din spate , cu caciula pe ochi si briceagul in buzunar.
    Oficial acest lucru s-a intamplat in 1989.
    Avand in vedere discrepantele intre ei si noi eu cred , neoficial , ca ea se coace acum.

  5. Revin cu nişte calcule simple:

    1. Noiembrie – Februarie sunt luni în care cursul de schimb creşte la modul cel mai obişnuit cu putinţă, importul de sărbători fiind una dintre principalele cauze. Dacă excludem din anul 2008 prima şi ultima lună variaţia lunară a cursului de schimb, variaţia maximă a fost de +/- 3%, evoluţie similară cu 2007. Cursul mediu pe 2008 a fost de aproape 3,68.
    2. Dacă vei compara evoluţia pe ultima lună, adică 12 dec. – 12 ian., vei vedea o creştere de doar 10%.
    3. Anul acesta vor intra destul de mulţi bani prin fondurile europene, eu tot spun de prin septembrie că mă aştept să avem o criză de lichidităţi pe lei, nu pe euro. Acum, tu cum vrei ca BNR să atragă euro în această perioadă ? De impotenţa lui Vosganian nu spui nimic? El a reuşit să fie primul ministru de finanţe care a consumat mult mai mult decât a produs în condiţiile în care a plecat de pe plus. Exporturile trebuie încurajate, nu mai merge ca pe vremuri cu subvenţia prin curs (deşi e posibil să fie o înţelegere BNR-MF în acest sens!), ce a făcut Vosganian în acest sens? Faptul că Tăriceanu a ştiut să atragă investitori importanţi e ok, dar un ministru de finanţe nu se poate baza pe aşa ceva la nesfârşit. Cu atât mai mult cu cât ştim foarte bine că majoritatea capitalurilor se repatriază în câţiva ani de la demararea activităţii în ţară.
    4. Te invit să afli câţi bani au reuşit să-şi repatrieze grupurile austriece bancare şi de asigurări prezente în România. Cred că ţi-ar ieşi un articol bun, ce zici? 🙂

    P.S. 1 Cel mai uşor este de acuzat Isărescu, mai ales că este la îndemână!, dar de lipsa încasărilor la buget pentru că nu au ajuns să calculeze impozitul pe venit pentru 2007 nici măcar la litera G, ce spui? Pe vremea lui Tănăsescu, Popescu sau Vlădescu în decembrie era deja plătită.

    P.S. 2 Dacă mai scriam un pic ieşea un articol pe cinste 😀 de care însă nu am avut timp în aceste zile.

Comments are closed.