Şi totuşi…

Întrucât Mirel mă ia discret peste picior pentru postul de ieri în care spuneam că doctorul joacă pentru Geoană, revin un pic cu detalierea raţionamentului. În sondajul Avantgarde (slide-ul 39), Oprescu are 22% în condiţiile în care Geoană are 19% şi Crin 12%. Deci, Geoană are doar 1-2% mai puţin decât media celorlalte sondaje, iar Crin Antonescu mai puţin cu mai mult de 4%, de aici afirmaţia mea că Oprescu ia mai mult de la Antonescu decât de la Geoană. De asemenea, la nivel naţional, Geoană are multe voturi din rural, acolo unde Oprescu nu prea are cum să ia voturi, neavând nici notorietate, nici sprijinul unui partid. În plus, faţă de argumentele din articolul de ieri, mai este şi acela că PSD (indiferent de grupare) nu are nici un interes ca Geoană să rateze şi să se ajungă (încă o dată) la mâna liberalilor. Nici măcar tabăra Ion Iliescu, care pare să aibă o problemă cu Mircea Geoană, nu are interes să-l saboteze atâta timp cât Geoană îşi trăieşte ultimele luni la conducerea partidului, el pierzând conducerea indiferent de rezultat. Un alt argument ar fi acela că, din punct de vedere al profilului personal, Sorin Oprescu este mult mai aproape de Crin Antonescu decât de Mircea Geoană. De aceea, chiar dacă ar corespunde doar unei agende personale, continui să cred că intrarea în competiţie a lui Sorin Oprescu l-ar ajuta pe Geoană, nu pe Crin.

8 comments to “Şi totuşi…”
  1. Eu cred ca o sa fie ca la primarie. Oprescu l-a scos din joc pe Cristi Diaconescu.

    Plus ca e posibil sa il scoata din joc si pe Antonescu.

    • Mihai,
      este posibilă şi varianta asta dar:
      – pentru PSD miza este mult mai mare acum. La primărie nu era nici o chestie dacă pierdeau, era ceva ce nu avuseseră niciodată, iar Cristi Diaconescu subperforma, dacă mi-aduc aminte bine, era undeva la 11%;
      – Diaconescu nu era liderul partidului, nici nu era foarte încântat de candidatură.
      Este posibil ca Oprescu pur şi simplu să se dea interesant în vederea unor negocieri. Am dubii că această candidatură se va materializa cu adevărat.

  2. Scaderea mult mai puternica a lui Crin cand vine Oprescu e posibil sa se intample pe Bucuresti, insa nu si in restult tarii. Oprescu ia procente aprox. egale din votantii PSD si PNL. Si cum PSD are mai multi votanti decat PNL…

    Si ca sa fiu si mai explicit: am pus intrebari de vot mai intai fara Oprescu si pe urma cu Oprescu. Si daca facem analiza votului lui Oprescu din raspunsurile fara Oprescu, rezulta urmatoarea structura de vot a lui Oprescu

    Voturile lui Oprescu (structura, de unde ia)
    32% din voturile lui Oprescu vin de la Geoana
    19% vin de la Basescu
    18% vin de la Antonescu
    7% de la Duda
    23% de la nehotarati / ns / nr

    Deci de la Geoana ia aproape la fel de mult cat de la Basescu si Antonescu la un loc. Deci cine sangereaza cel mai mult?

    Tz tz tz. Ca nu vretz sa ma credetz…

    :p

    • Acum înţeleg unde baţi şi este logic ceea ce spui însă, overall, paguba pe care i-o face lui Crin îl afectează mai mult decât pe Geoană, în sensul că îl văd depăşindu-l pe Antonescu, dar nu şi pe Geoană.
      Mi se pare, totuşi, ciudat comportamentul la nivel naţional, ţinând cont de notorietăţile diferite. Este însă posibil să avem de a face cu acelaşi efect de care a beneficiat Crin Antonescu după Congres…

  3. Nu exista „tabara Iliescu”. Exista unii acolo care ii tin parte, dar nu este un grup cu relatii asa cum sunt altele. Lui Iliescu ii pasa de partid, deh asta e instinctul scolii pe care o are :P, de Geoana nu-i pasa. Ori aici va fi o cheie esentiala – daca Iliescu apare la momentul optim sa isi manifeste sustinerea fata de cineva, acela are sansele cele mai mari sa intre in turul 2.
    Faptul ca si astazi Iliescu este un reper, spune multe.

    Cat despre Oprescu – aici pot aparea surprizele pe care eu le asteptam inca de anul trecut.
    Vom vedea!

  4. Pingback: Operaţia "Opriţi-l pe Oprescu!" | INconstantIN's INternet

  5. Nu conteaza de unde ar lua Oprescu voturi in eventualitatea unei candidaturi pentru ca aceasta nu are de ce sa se intample. Oprescu nu ar avea nici un avantaj daca Geoana ar ajunge presedinte. Ar putea, la o adica, sa-l ademeneasca cu sefia partidului dar nu prea cred. Nici chiar sefia partidului nu cred ca ar contrabalansa pierderea de credibilitate.

Comments are closed.