Prezidenţialele – de urmărit

Într-un articol mai vechi analizam scenariile potenţiale de după alegerile prezidenţiale în ideea de a lămuri ce se va întâmpla la aceste alegeri. Judecând după fibrilaţia în care au intrat pupinii cotidieni care „au treabă”, este clar că Traian Băsescu va candida. Situaţia mi se pare foarte interesantă deoarece impresia pe care o am este că este vorba de o candidatură nedorită, ci impusă cu forţa.

Argumente:

  • Scandalul Mircea Băsescu este pornit din zona PD, în special de la Ministerul Economiei condus de Videanu. Şi scandalul Ridzi provine tot din interior.
  • Traian Băsescu a fost anunţat de Elena Udrea de mai multe ori ca fiind candidatul democrat, deşi preşedintele a evitat permanent un răspuns sigur.
  • Din punct de vedere politic, Traian Băsescu nu are nici un câştig candidând, din contră. De asemenea, el pare singurul politician care se gândeşte la viitor (în opinia mea, el pune bazele unui nou partid). Sunt vizibile semnele de neascultare din partea democraţilor. Sunt curios dacă apelul la linişte al preşedintelui va avea vreun efect. Traian Băsescu ştie că la noi criza nu a atins încă punctul cel mai de jos, iar partidul & preşedintele care se vor afla la guvernare în anul viitor pot spune pa politicii, de aceea insistă pentru păstrarea actualei coaliţii (în toate luările de poziţie nu a fost foarte critic la adresa PSD sau a coaliţiei) astfel încât costurile să se împartă în mod egal. Talibanii democraţi vor să guverneze singuri (ceea ce înseamnă sinucidere politică), PSD-ul parcă ar pleca de la guvernare, dar nu de bună voie. A scăpat multora că – lucru rar – Traian Băsescu este pe aceeaşi lungime de undă cu… Ion Iliescu. PSD şi PD sunt condamnate să treacă împreună peste criza economică.
  • PD nu are propriu-zis nevoie de preşedinte pentru a rămâne la guvernare. Pentru ei este egal dacă Traian Băsescu pierde sau câştigă alegerile. Puterea este la guvern şi ei vor trebui să câştige alegerile peste 3 ani când Traian Băsescu nu-i va putea ajuta foarte mult, indiferent de rezultatul acestor alegeri. Dacă Băsescu va câştiga, va fi o „pensie” binemeritată. Dacă va pierde, adio şi-un praz verde.
  • Candidatura îl pune într-o relaţie de subordonare cu baronii democraţi, cei care îi vor face rost de voturi şi de bani pentru campanie. Va fi prima dată când preşedintele nu va mai fi locomotiva, ci un vagon plimbat de baroni şi arătat la mulţime întru întărirea puterii baronilor locali sau, dacă vreţi, un moşneag păstrat în fereastră de nepoţi pentru a-i încasa pensia.

Cred că în momentul de faţă meciul Traian Băsescu-PD nu este încă decis. Rezultatul, da. Cum spun comentatorii sportivi, „baronii lui Geoană îşi doresc mai mult victoria”.

2 comments to “Prezidenţialele – de urmărit”
  1. #
    # Din punct de vedere politic, Traian Băsescu nu are nici un câştig candidând, din contră.

    ––––––––––––––––––––––

    Pai cum maestre, imunitatea in fata legii e NIMIC?

    Stai sa vezi cum se recompune dosarul Flota daca Basel devine un simplu cetatean…

Comments are closed.