Mai intră Traian Băsescu în turul doi?

După discursul de azi, în care a micţionat pe majoritatea parlamentară, anunţând că va numi un premier PD, mai are Traian Băsescu vreo şansă la turul II? Chiar nu glumesc.

19 comments to “Mai intră Traian Băsescu în turul doi?”
  1. Iese că sunt destui proşti să-l voteze. Noi nu ne putem da seama, dar pentru foarte multă lume, ceea ce face băsescu este perfect normal. Văd dar nu pricep. Şi oricum, un regim totalitar nu-i sperie pe români. Ba chiar şi-l doresc conform unui studiu… Poate ştii de el.

  2. da. mai are sanse. nu-s insa convins ca PD-lul mai are sanse sa treaca de 10% daca Basescu ii obliga sa-si asume ei premierul care va pica. Si daca dupa ce i-a pus sa bata campii pe clasa politica furacioasa si corupta acum ii trimite sa negocieze fix cu oamenii fututi din ordinul lui basescu. Si daca insista sa-i puna sa vorbeasca despre politicieni care-si apara privilegiile … in timp ce pe fata lor se citeste agatarea disperata de putere.

    Da … probabil va intra in turul 2 dar daca se opreste acolo nu va ajuta cu nimic „poporul PD-l”

  3. Nu cred. Cele două sondaje consecutive CCSB arată nişte transformări interesante iar ultimele evenimente le vor accentua. Despre asta am să revin, poate mâine.
    Ideea care se impune este aceea de scandalagiu. Este evident că noul premier nu are cum să facă o majoritate decât prin „spargerea” celei existente (PNL-PSD-UDMR) şi şantaj la adresa Parlamentului, ceea ce va face guvernul respectiv lipsit de legitimitate încă din start. În plus, nu are şanse să îl impună, deoarece urmează contestarea la CC. Pur şi simplu Traian Băsescu nu are nici un argument pentru ignorarea unei majorităţi parlamentare, chiar dacă în Constituţie nu este explicitată situaţia asta.
    În plus, ceea ce cred eu că se va întâmpla este că va potenţa şi mai mult votul contra, în special din partea electoratului urban care altfel nu ar fi venit la vot.

  4. dap se pare ca am vazut diferit discursul. Mie mi s-a parut ca „se leapada” de atributia desemnarii unui premier … si paseaza „desmnarea unui nume” in ograda politica a PD-l. Asta ii va permite sa-si mentina tema … anti-politcieni si sa mizeze pe imaginea de salvator chiar daca va pica in parlament propunerea de prim ministru …. a PD-lului.

    Isi pastreaza temele, pastreaza controlul guvernului interimar … sacrifica PD-L, probabil asa limiteaza pierderile si nu e amenintat de a nu ajunge in turul 2 … unde spera sa fie decisiv.
    Problema e in ce masura PD-lul accepta sentiinta.

  5. Nu văd cu se „spală pe mâini” când el afirmă clar că face ceva pe majoritatea parlamentară, el respectă Constituţia şi numeşte premier din rândurile partidului cu cei mai mulţi parlamentari (probabil de aici şi „goana după aur” a pedelicilor). Iar pedelicii se grăbesc să-l nominalizeze pe cel indicat de preşedinte.
    Modul aproape incontrolabil în care bâţâia Constituţia îmi indică serioase probleme de altă natură, efectiv m-am îngrozit. Chiar nu mai văd nici un calcul politic, ci un şofer paralizat cu piciorul pe acceleraţie îndreptându-se spre prăpastie.
    Un guvern PNL-PSD ar fi fost cea mai bună temă de campanie – Votaţi-mă ca să-i ţin pe bandiţi sub control!” „Iliescu şi Patriciu confiscă România!”
    Uitaţi-vă pe blogul eolian cum Lolek şi Bolek + biju se dau de ceasul morţii să ghicească direcţia. E clar că nu mai e nici un plan, nici o strategie, decât una a sepukului colectiv. Traian Băsescu simte că pierde şi atunci vrea să tragă PD-ul după el în groapă. „Eu v-am făcut, eu vă omor!”

  6. esti entuziast 🙂 . punem pariu ca maine va spune ca nu a ales el numele pe care-l spune ci PD-lul? Si dupa ce pica in parlament (daca pica) o sa ne explice despre „clasa politica” iresponsabila in care include si pdl?

    Punete in papucii lui si incearca sa nu-l subestimezi 🙂

  7. Tot ceea ce spui este perfect plauzibil. Însă tocmai asta îl va pierde.
    Sigur, diferenţa faţă de locul 3 este foarte mare şi timpul rămas este prea mic ca să nu intre în turul 2, dar e clar că intră degeaba şi pierde la scor.

  8. Dramatic nu e scorul la care pierde ci faptul ca daca pierde lasa in urma un partid anemic si izolat care nu stiu daca se mai poate redresa.

  9. Bravul nostru electorat are nebanuite resurse de naivitate, ca sa ma exprim delicat. Asa ca da, cred ca Basescu va intra in turul II si are in continuare sanse sa se mai aleaga o data 🙂

  10. Wow ! Cit de convingatori puteti fi cu totii … mai revin aici in Decembrie sa vedem cum sta „treaba” 😉

  11. Va rog sa reflectati la urmatoarele chestiuni in perspectiva alegerilor prezidentiale si sa fiti onesti cu voi insiva.

    1. In alegerile prezidentiale conteaza omul si mesajul lui si perceptia pe care o are electoratul. Nu numarul de voturi in Parlament.
    2. La nivel electoral, Basescu polarizeaza: el vs altii. Asa a fost intotdeauna.
    3. Polarizarea e o schema simpla, care nu tine cont de argumentele parlamentare de genul „avem 65 la suta majoritate” sau „Basescu nu pune un premier tehnocrat”. Or, polarizarea pune PSD si PNL in aceeasi oala. De altfel, cele doua partide dusmane ideologic se afiseaza la brat de vreo saptamina. De ce? Raspunsul e simplu: pentru inlaturarea lui Basescu. Deci dispar diferentele ideologice (desi Crin vroia ieri sa le reaminteasca in conferinta de presa). Disparind diferentele, adversarii pot fi stigmatizati sub acelasi nume: 322, 254 sau „parlamentarii imbuibati” etc.
    4. In campanie, virginalul Crin nu sa va putea delimita de prostanacul Geoana si invers, pentru ca prea se arata ei prieteni acuma. Prea se afiseaza acuma, asta ii va trage in jos pe amindoi.
    5. Basescu se va putea delimita usor de amindoi pentru ca amindoi se delimiteaza de el. Ei lucreaza pentru el.
    6. Mesajul lui Basescu va fi simplu: cei doi si partidele lor formeaza o gasca de parlamentari pusi pe capatuiala. Dovada: au respins referendumul si au prabusit un Guvern care vroia o lege a pensiilor.
    7. Parlamentarii care nu vor referendum si abolirea privilegiilor vor sa aiba un Presedinte care sa nu ii deranjeze.
    8. Eu sunt impotriva lor si cer referendum si un guvern care sa isi asume legile dure. Am mai facut-o si o voi mai face.
    9. Ma votati pe mine, curat Parlamentul de indivizi ca Antonescu (seful chiulangiilor de 17 ani, fara nici o realizare politica) si Geoana (seful prostanacilor).
    10. Doar eu sunt solutia. Daca nu sunt eu, papusarii Patriciu si Iliescu ii vor manipula pe Crin si pe Mircea.
    11. Vreti modernizarea Romaniei, sunt singura solutie.

    Prin urmare, orice agatare a lui Crin si Mircea de proceduri parlamentare, majoritate, etc, nu face decit sa ii expuna si sa ofere material didactic pentru alegeri sau pentru referendum. Miza este mutarea centrului de greutate pe ineficienta Parlamentului si pe pupaturile dintre gastile ideologic opuse. Si la nimic nu sunt mai sensibil Romanii ca la stigmatizarea unei categorii de oameni (in anii 90, mosierii, intelectualii, in anii 2000, parlamentarii).

    Mai mult, sa fim realisti: Crin e inexistent la tara. Nu are infrastructura primariilor si masinarie de scos oamenii la vot. Widgeturile si blogurile nu se pun la sate. Bloggerii sunt poate entuziasti si fac terapie in grup laudindu-l, dar el nu conteaza in mediul rural. Nu are timp sa il inlocuiasca pe Basescu.
    Geoana e perceput si la tara ca inconsistent si prostanac, PSD-ul stie asta si de acela l-a scos si pe Oprescu, pentru a sifona electoratul dur al PSD.
    Oprescu nu exista deloc in rural. Nu are masinarie de campanie decit cit va rupe Cozminca de la primarii PSD. Plus ca vorbeste ca un bucurestean sadea, nu prinde in mediul rural traditional.

    In turul doi, Basescu matura cu oricine pe jos: cu Geoana a mai maturat, pe Oprescu il desfiinteza aratind ca nu a facut nimic ca primar si ca vine la serviciu la ora 16, iar lui Crin ii scoata fisa de pontaj cu „peste 65%” absente, daca nu or fi mai multe.

    Orice coalizare in turul II va declansa polarizarea de care vorbeam mai sus: Basescuvs restul lumii. Si aici Basescu cistiga intotdeauna. Papionul lui Crin si incruntarea lui Geoana sunt apa de ploaie pe linga ochiul spanchi al lui Basescu.

    Asa ca va rog sa imi dati macar trei argumente pentru care Basescu ar putea sa fie inlocuit in perceptia publica de gargaristul Crin, prostanacul Mircea sau somnorosul Oprescu. Ascult.

  12. @cetatean: N-o sa-ti dau raspunsuri la intrebarile polarizate din final , pentru ca daca intr-adevar la intrebarile alea ar crede „cetateanul” ca raspunde prin vot, atunci unii au manipulat bine si votul e doar o concretizare a eforturilor.

    Incerc insa cateva reflectii:
    1. In alegerile prezidentiale conteaza omul si mesajul lui si perceptia pe care o are electoratul. Nu numarul de voturi in Parlament.
    >> toate astea sunt constructii de imagine… in realitate conteaza in ce masura aceste imagini raspund unor nevoi ale votantului. Sunt aproape sigur ca una din nevoi e de predictie si stabilitate ori pentru asta chiar conteaza numarul de voturi din parlament ( dovada stau inclusiv eforturile multiple al politicianului Basescu de a-si asigura majoritati: dati-mi consiliu!, d-atimi primarii de sector, spargere UDMR, spargere PRM, spargere PNL, incurajarea aripilor din PSD, … majoritate contra naturii, racolare parlamentari)

    2 . La nivel electoral, Basescu polarizeaza: el vs altii. Asa a fost intotdeauna.
    >> pana alartaieri, cand n-a mai provocat el polarizarea. Particularitatea e ca marti si miercuri polarizarea a captat si public care parea dezinteresat (vzi audiente). PS: in social si-n imagine … nu te avanta prea usor in „totdeauna” 🙂

    3. Polarizarea e o schema simpla …. Disparind diferentele, adversarii pot fi stigmatizati sub acelasi nume.
    >> partial de acord. ramane sa vedem la evenimentele in curs daca Basescu chiar va reusi o nuantare fata de PD-l. Partial de acord pentru ca aceasta contagiune se intampla doar la polul in defensiva, cel care ataca poate sa joace din pozitii diferite de tragere.

    4-5-6. vezi 3 si observa momentul actual

    7. Parlamentarii care nu vor referendum si abolirea privilegiilor vor sa aiba un Presedinte care sa nu ii deranjeze.
    >> era o tema buna mai ales ca nu exista un raspuns gandit. Din pacate a sacrificat-o prin faptul ca Basescu-Boc se agata de putere … si dovedesc ca vor un parlament care sa-i lase la putere. E riscant zilele astea sa marjeze pe tema asta ca s-a cam facut bumerang.

    8. Eu sunt impotriva lor si cer referendum si un guvern care sa isi asume legile dure. Am mai facut-o si o voi mai face.
    >> e doar un efect al manipularii. tu de fapt sustii unele teme propuse si alimentate. „legi dure” si „referendum” pot fi folosite in toate directiile si umplute cu aspiratii diverse.
    9-10 idem

    11. Vreti modernizarea Romaniei, sunt singura solutie.

    >> Cat timp exista constructia asta pentru un grup de cetateni… Basescu inca joaca.
    Parerea mea e ca a inceput sa joace riscant si a inceput sa fixeze tinte tangibile si de ceilalti (ceea ce-l scoate din imaginea de „unic salvator”)

    Ex: Daca nu faceti A … nu se vor plati salariile si pensiile. => oricine plateste salarii si pensii e solutie
    Daca nu faceti A nu ne mai da FMI-ul bani pentru salarii si pensii => daca FMI-ul zice ca nu da bani pentru pensii, sau ca „accepta non A” … unicul salvator e in offside
    si se poate continua cu „pensiile parlamentarilor”, „reforma in educatie”, „salarizare unitara” etc multe din ele sacrificate zilele astea datorita iesirii din scenariile lucrate.

  13. Oamen buni, eu merg zilnic printre cei de la tara si va pot spune ca „prostia sa nascut la sat”
    Un popor mai tantalau ca acesta nu gasesti nici in Africa! Suntem vai ca curul nostru, o tura de oi bleaga, pastorita de un cioban beat.
    In jud Alba se pregateste o frauda masiva , stiindu-se deja cat va optine BAse in fiecare comuna cu primar PD!
    Cu un astfel de popor, basescu are sanse de turul doi si chiar de al doilea mandat.

  14. Imi permit si eu sa iti raspund, ca asa e regula. Incerc sa raspund in asa fel incit sa nu transformam asta intr-un sir fluviu de raspunsuri reciproce.

    1. „>> toate astea sunt constructii de imagine… in realitate conteaza in ce masura aceste imagini raspund unor nevoi ale votantului. Sunt aproape sigur ca una din nevoi e de predictie si stabilitate ori pentru asta chiar conteaza numarul de voturi din parlament ”

    Vorbesti de predictie si stabilitate, pentru care conteaza majoritatea din Parlament. Permite-mi sa spun ca nu ai inteles. E vorba de campania prezidentiala, unde numarul de voturi din Parlament pe care il au in spate candidatii nu conteaza, conteaza imaginea candidatului in fata electoratiului.
    Tocmai vinzoleala din Parlament, motiunea de cenzura, intrunirile de la Cotroceni arata ca framintarile sunt in Parlament. Prin urmare, Cotroceniul e polul de stabilitate, iar Parlamentul e polul de agitatie. Basescu are acum imaginea de pol de stabilitate si, daca Guvernul pe care il propune nu va trece, va acuza Parlamentul ca alimenteaza instabilitatea. El cheama liderii partidelor la Cotroceni, nu invers.
    Si, sa nu uitam, batalia eimagine e pentru prezidentiale, cine are imaginea cea mai conforma cu asteptarile electoratului. Deocamdata, aparent, Basescu o are.

    2. „pana alataieri, cand n-a mai provocat el polarizarea”. Pe ce te bazezi? Nu e iarasi el vs coalitia majoritara? Nu se raporteza toti la el?Nu asteapta toti propunerea lui, la care se vor raporta? Nu a contrabalansat polarizarea cu numele lui Croitoru, pe surse? Johannis nu a polarizat, a oferit o fata vizibila aliantei PSD+ PNL si o recunoastere a faptului ca nu au tehnocrati in partidele lor.

    3. „partial de acord. ramane sa vedem la evenimentele in curs daca Basescu chiar va reusi o nuantare fata de PD-l”. Basescu nu are a se distanta de PDL. El trebuie sa se distanteze de cei care il ataca. Cu un referendum la usa, parlamentarii care tocmai au avizat negativ solicitarea sa sunt usor de inghesuit.

    7. „era o tema buna mai ales ca nu exista un raspuns gandit. Din pacate a sacrificat-o prin faptul ca Basescu-Boc se agata de putere”

    Spune-mi, te rog, ce intelegi prin „Boc se agata de putere”. Boc a cazut, nu se agata. Basescu candideaza, la fel ca toti ceilalti. Agatarea poate fi eventual ce a facut Tariceanu, cind era minoritar: pomene PSD-ului. Lucrurile par simple, demagogic vorbind (la nivel de mesaj livrat): Boc a cazut ca sa nu poata sa isi asume raspunderea pe legea pensiilor.

    8. „e doar un efect al manipularii. tu de fapt sustii unele teme propuse si alimentate. “legi dure” si “referendum” pot fi folosite in toate directiile si umplute cu aspiratii diverse”.

    Te rog sa fii onest: ce e rau intr-un referendum? Indiferent pe ce tema? Daca s-a incercat un referendum de suspendare, demagogic, de ce sa nu se incerce si un referendum pentru unicameral? In definitiv, alesii trebuie sa isi consulte suveranul, poporul. Daca temele sunt artificiale, poporul nu va vota cum se asteapta ei. daca sunt viabile, oamenii vor vota.

    Constitutional, referendumul expresia suveranitatii poporului. Acel popor care trimite alesii in Parlament ii poate si reforma din cind in cind.De acord?

    11. „Parerea mea e ca a inceput sa joace riscant si a inceput sa fixeze tinte tangibile si de ceilalti (ceea ce-l scoate din imaginea de “unic salvator”).

    Hai sa vedem tintele tangibile pentru altii: reforma constitutionala. Cine se baga pe bune? Singura reforma constitutionala de care vorbeau parlamentarii era transformarea Romaniei in rea este republica parlamentara. Vi se pare ca este o tema viabila? Mai ales avind in vedere calitatea oamenilor din parlament, unde exista indivizi intrati de pe locul 3 (Tariceanu)? Cine ar accepta ca parlamentarii astfel alesi sa aleaga Presedintele?

  15. Haide bre Cristi bre. Nici chiar asha. Singura intrebare la stralucitorul nautic este daca va incepe cu 3 sau cu 2 in turul I. Dar eu cred ca, totusi, va incepe cu 3. Nu am stat sa citesc toate romanele de comentarii de aici, insa am dat un ochi fugitiv peste ele si am vazut argumentul suprem: naivitatea electorala si existentiala a romanilor. Un argument forte, bre Cristi bre. Al dracului de foarte forte.

    :/

Comments are closed.