Romtelecom VDSL + Internet mobil IV

Episodul I. Episodul II. Episodul III.

Rămăsesem dator cu o continuare a feedbackului despre Romtelecom.

S-a schimbat modemul cu unul wireless, Zyxel P-870HW. Noul modem are părţi bune şi părţi rele:

Cu plus:

  • Are semnalul bun (mai bun decât Asus-ul pe care îl aveam, WL500 G Premium).
  • Internetul nu a mai picat.

Cu minus:

  • Ocazional nu mai reuşesc să mă conectez pe el şi trebuie resetat.
  • Ocazional se pierde semnalul wireless, chestie de secunde.
  • Nu are firewall.
  • Meniul este neintuitiv, greu de utilizat.

Nu ştiu cum merge wired fiindcă îl folosesc exclusiv pe wireless. Overall, mi se pare un produs mediocru, categoria „pocnitoare”. În schimb, internetul este OK, stabil şi în parametri din contract. Din păcate, la Romtelecom a reapărut problema cu DNS-urile (de fapt, mă întreb dacă au rezolvat-o vreodată). După ce vreo săptămână m-am stresat refreshuind fiecare pagină, am pus DNS-urile OpenDNS.org. Interesant este că acum se observă o creştere a vitezei la navigare. Nu foarte mare, dar vizibilă. Din punctul acesta chiar mi se pare inadmisibil, problema existând de cel puţin 3 ani.

La internetul mobil nu am mai găsit locuri în Bucureşti fără semnal. A apărut semnal utilizabil şi în casă (la început nu aveam deloc), acum am în 3/4 din apartament semnal OK şi restul semnal slab, dar utilizabil. În provincie nu am mai avut drum aşa că nu ştiu cum stă cu acoperirea, dincolo de acea hartă celebră din aprilie. Internetul este foarte stabil şi modemul rezistă fără probleme timp îndelungat (am stat o zi întreagă cu el, vreo 8 ore în continuu). Spre deosebire de cel Orange pe care îl mai am, unde după o perioadă de „iddle” trebuie să reporneşti aplicaţia, legătura s-a păstrat. Interesant este că pe mobil nu sunt acele probleme cu DNS-urile. Viteza medie în Bucureşti este între 1-1,5 mbps ceea ce e ok pentru un net mobil.

Am instalat şi opţiunea Easy Voice cu care am păţit o chestie ciudată. Am apelat pe cineva şi apelul a rămas „în loop”. Pur şi simplu numărul era apelat continuu. Singura soluţie a fost să dezinstalez aplicaţia. Sigur, utilitatea aplicaţiei nu e foarte mare de când operatorii de telefonie dau minute „fără număr, fără număr”. De notat că merge doar cu un set de cască mono. Iniţial am folosit un set Nokia, stereo (şi aparent asta a cauzat probleme). Se aude un pic cam înfundat.