Turambarisme

Întrucât Turambarr o dă în literatură, altfel chiar plăcută la lectură, îndrăznesc o explicaţie sociologică a diferenţelor între sondajele CCSB, CURS şi INSOMAR. Dincolo de diferenţele inerente datorate metodologiei (cele pe teren avantajează PD şi Băsescu, cele telefonice PSD, Geoană şi Oprescu), CCSB selectează doar pe cei care sunt consideraţi votanţi „siguri” (42-44% – personal cred că va fi uşor mai mică), în vreme ce la ceilalţi pondera votanţilor siguri este mai largă (înspre 60%, dacă nu mă înşel) sau sunt datele pe întreg eşantionul (exclud doar non-răspunsurile). Din această cauză, cred că rezultatele CCSB sunt cele mai apropiate de ceea ce va ieşi la vot. De unde rezultă o problemă pentru anti-băsescieni: electoratul lui Băsescu este mai disciplinat şi mai dispus să se prezinte la vot şi, deşi dorinţa de schimbare pare foarte mare, ea nu este însoţită şi de o acţiune în acest sens. Există însă şi o veste bună: Traian Băsescu este în jur de 30-32% indiferent de sondaje (exclud CSOP, că e mânăreală pe faţă), deci acesta este potenţialul său maxim, în vreme ce Geoană are 5-6% potenţial de creştere. În mod sigur, până la alegeri, scorul lui Geoană se va uniformiza, iar diferenţa între el şi Traian Băsescu în turul doi se va majora în favoarea sa.

9 comments to “Turambarisme”
  1. Ia nu-l mai lauda atat ca nu-i asa de limpede cum pare 😛

    Dap cu siguranta comportamentul de mers la vot si votat valid … e diferit de manifestarea intentiei in fata unui operator de interviu. Dap cu siguranta Turambar stie asta si incearca sa tina cont de asta. E de discutat mult daca structura celor pe care-i alege ca reprezentanti ai „votantilor” chiar bate cu aia care chiar se duc la vot.

    Ca oricat de istet ar fi turambar si oricat de bine si-ar scrie chestionarul 😛 tot n-are de unde sa smulga comportament ci doar intentie declarata. Intentie care … nici macar in capul alegatorului nu e mereu legata direct de ce-o sa faca efectiv (tu cititorule nu-i asa ca ti s-a intamplat sa zici ca faci ceva si dupa aia sa nu mai faci? sau invers?)

    Si da … difera si metodologia, si buna credinta si profesionalismul … dar mai e ceva mai important decat asta … nu ai prea multe sondaje independente, si cand ai ori sunt subfinantate ori au te miri ce alte dependente.
    Este daca vrei masura in care societatea e cu adevarat interesata de alegeri si de „fenomenele din popor”

    Si da, neavand sondaje independente e relativ firesc ca proprietarul sondajului sa-si gestioneze aparitia publica a bunului pe care l-a platit.

  2. 🙂 Era vorba de cat de bine stiu sa scriu, nu sa fac sondaje 🙂

    Uite aici o analiza independenta a sondajelor aparute. Facuta de Mirela (no relation whatsoever)

    http://www.infomina.ro/pdf/Sondaje%20alegeri%20prezidentiale%202009-%20turul%20I.pdf

    Si uite cum arata evolutia sondajelor. Toate

    img4.imageshack.us/img4/55/alegeriprezidentialeevo.jpg

    Respectiv cele…

    img215.imageshack.us/img215/55/alegeriprezidentialeevo.jpg

    Si da, Cristi are dreptate. Independenta costa. E scump sa faci sondaje si sa le publici. De ce institutiile academice nu sunt in stare sa faca asta, cum o faceau pe vremea lui Sandu?

    Hmmmm…

Comments are closed.