Trenduri şi tendinţe

Ultimul sondaj CCSB aduce câteva informaţii interesante:

  • Creşte rata de participare la vot. De la un 42% la un moment dat, s-a ajuns la 49%. În vreme ce Traian Băsescu rămâne la 34%, Mircea Geoană urcă la 30%, ceea ce înseamnă că el capitalizează din zona indecişilor. Probabil că Traian Băsescu recuperează ceva din voturile lui Becali şi Vadim care intră în marja de eroare (acolo unde le este şi locul), iar Crin Antonescu şi Mircea Geoană din votanţii lui Oprescu.
  • Sraţionarea lui Băsescu şi creşterea lui Geoană indică apariţia unui trend – vizibil şi „pe stradă” – şi anume convingerea unor oameni care nu prea sunt interesaţi de politică să vină la vot împotriva lui Băsescu. Mircea Geoană capitalizează aceste voturi din pragmatism, fiind singurul candidat cu şanse reale de a se lupta în turul II cu Băsescu. Chiar dacă sondajele arată că preşedintele ar pierde în turul II la oricine, mobilizarea unui PD disperat poate bate boemia administrativă a PNL şi implicarea mai lejeră a PSD.
  • PD scade câteva procente, ajungând la 30%, PSD creşte la 35%. PNL staţionează. Asta înseamnă că Mircea Geoană mai are potenţial de creştere, încă 5%. Traian Băsescu este cu 4% peste partid. Putem spune că Mircea Geoană aduce voturi PSD (vezi şi bumbul de mai sus).
  • Mă surprinde în continuare scorul generos al lui Sorin Oprescu în sondajele CCSB. 14% este enorm pentru un candidat independent, care nu dispune de un aparat administrativ ajutător, fără o campanie senzaţională şi în condiţiile polarizării accentuate. Primarul Capitalei pur şi simplu nu are de unde să treacă de 10% – nici măcar la începuturile campaniei când beneficia de „somnul” celorlalţi contracandidaţi ai lui Băsescu. Acum probabil se află în jur de 5-8%.
  • Prin creşterea gradului de participare avem un număr de cca 1,3 milioane de noi alegători, care s-au dus în majoritate la Mircea Geoană. Aici ar fi foarte interesant de văzut cât din scorul actual al lui Mircea Geoană se datorează recuperării „poporului pesedist” şi cât este vorba de „new entries”, oameni sătui de „dictator”. Dacă vorbim de „new entries” este posibil ca Mircea Geoană să aibă mult mai mult loc de creştere în turul II decât cei 5% cât îl despart acum de scorul PSD.
  • O altă supriză este scorul constant al lui Traian Băsescu. Sunt de acord că el recuperează de la Vadim şi Becali, care de la 15-16 % împreună au ajuns acum în marja de eroare. Sunt aici în jur de 600.000 de voturi pierdute care acoperă cu vârf şi îndesat creşterea lui Traian Băsescu (cca 430.000).
  • Dacă ajustăm cu marjele de eroare, CCSB se apropie de INSOMAR în ceea ce priveşte cifrele primilor trei candidaţi. Punând împreună cifrele – pornind de la ideea că voturile CCSB sunt dintre cei care „sigur” vin la vot (49%) şi la INSOMAR dintre cei care au o opinie, putem spune că Mircea Geoană începe să-şi convingă electoratul să vină la vot (desigur, cu largul concurs al lui Traian Băsescu) şi dispune de un bazin superior celui de care mai dispune Traian Băsescu.

În concluzie, partida e jucată. Este de văzut ce efecte vor avea aceste tendinţe asupra simpatizanţilor lui Traian Băsescu.

7 comments to “Trenduri şi tendinţe”
  1. Cred ca va grabiti cand declarati ca partida e jucata, dar in fine. Si eu mi-as dori sa fie asa, dar cred ca mai e pana departe.

    Altfel sunt de acord cu concluziile dvs. – ma suprinde si pe mine scorul mare al lui Oprescu.

  2. Oprescu ia de la indecişi mai mult decât Geoană. Abia în ultima săptămână va scădea şi se va muta spre Geoană, urmare a tendinţei electoratului de a se grupa împotriva lui Băse.

  3. Nu-i deloc jucata. Desi trendurile par a fi clare inca mai pot fi multe „lovituri” care pot conta. Pentru ca masa de nehotarati e inca mare. In plus, ce nu se vede in sondaje (cel purtin in partea publica) e ca inclusiv voturile alocate intr-o parte sau in alta au doza lor de incertitudine la nivelul votantului. O sa apara fenomenul votului util, probabil si cel al raului cel mai mic, probabil sevor mai centra voturi spre candidatii mai bine plasati.
    Cu tristete remarc aparitia unor greseli nefortate dinspre un vicepresedinte (parca) PNl care a actionat cu un pion al lui Basescu …. probabil cu efecte semnificative in zona celor care incep sa inteleaga ca „proiectul lui Crin” schioapata.

    Doua pareri legate de sondajul CCSB si interpretarile de aici.
    – terenul e pana pe 3 … si cred ca de atunci au fost cateva evolutii importante.
    – variatia scorului partidelor … e un element cheie in sine nu doar ca raportare la candidati la presedentie.

  4. @Cristi
    Normal că există incertitudine, doar vorbim de sondaje nu de rezultate finale. Aş zice că o parte din scorul mare al lui Băsescu se datorează ŞI tendinţei de a oferi un răspuns dezirabil. Vezi povestea de aici, de exemplu.
    Nominalizarea lui Negoiţă a fost percepută mai degrabă negativ (constatare ad-hoc în Parcul Moghioroş).
    PNL a pierdut la europarlamentare pe mâna Noricăi, Crin pierde pe mâna lui Orban. Chiar o să fac un articol despre evoluţia PNL.

    @Dan
    ce se joacă ? :p

  5. Interesanta analiza.
    Intr-adevar, in conditii normale partida este jucata, Basescu teoretic nu mai poate rasturna scorul. Dar ce mai este normal in Romania?
    Cateva posibile scenarii de care ma tem:
    – Basescu face ceva in afara regulilor jocului (ex. amanarea alegerilor, provocarea unui conflict social sau etnic violent, provocarea unui conflict extern, decretarea situatiei de urgenta sub pretextul crizei economice sau gripei… de notat ca Ucraina a suspendat toate intrunirile publice si vorbeste de amanarea alegerilor prezidentiale programate pe 17 ianuarie);
    – Basescu pastreaza un as in maneca, pe care-l va scoate impotriva adversarului din turul doi la momentul oportun (de ex. un dosar „greu” sau ceva de genul asta, pe care acum are interesul sa-l tina ascuns pentru a se asigura ca ajunge cu adversarul potrivit in turul doi).
    Nu cred in posibilitatea fraudarii directe a alegerilor (prin furt semnificativ la urne). Dar pentru manipulari nu vor exista limite.

Comments are closed.