Şi totuşi?

Fiind mai mult pe fugă, am urmărit superficial toată isteria asta cauzată de dezbaterea care nu a mai fost la TVR (cum probabil au făcut cea mai mare parte a alegătorilor). Ceea ce mi se pare mie că transpare de aici nu este atât refuzul lui Geoană de a se prezenta la o dezbatere (până la urmă, Geoană este singurul care s-a prezentat, restul sunt nuanţe greu de perceput de un spectator nu foarte interesat), cât mai ales coalizarea lui Crin Antonescu cu Traian Băsescu împotriva lui Mircea Geoană, ceea ce nu văd cum ar putea fi de bine pentru candidatul liberal, după ce s-a aliat cu PSD-ul pentru a da jos guvernul Boc. Toată prostia asta a lui Crin Antonescu face ca Mircea Geoană să fie singura variantă anti-Băsescu. Oare chiar asta voia? Cred că tocmai asta îi limitează la minim şansele de a mai intra în turul II. Crin Antonescu nu înţelege un lucru elementar: el se bate cu Traian Băsescu pentru voturile „de dreapta”, nu cu Mircea Geoană pentru voturile „de stânga”. Reîmprietenindu-se cu Traian Băsescu, el nici nu mai are şanse de a mai culege ceva din voturile nehotărâţilor „de dreapta”, care vor alege candidatul cu cele mai mari şanse. Overall, eu cred că Crin şi Traian au bătut palma. Ceea ce nu ar fi un lucru rău, cu condiţia ca Traian Băsescu să nu iasă preşedinte.

17 comments to “Şi totuşi?”
  1. Aceasta ‘intelegere’, reala sau nu (nici nu mai conteaza) ii mareste sansele lui Basescu de a-si face jocurile in turul II, unde se va confrunta cel mai probabil cu Geoana. Se transmite un mesaj foarte prost electoratului liberal, anume ca tot Basescu ar fi de preferat.

    Sinicidere curata pentru PNL. Vorba lui Talleyrand: e mai mult decat o crima, e o greseala 🙂

  2. Cred că priveşti lucrurile prea în alb şi/sau negru. Crin nu putea merge la braţ cu Geoană, spre ce? Cîtă vreme miza e intrarea în turul II! Şi să nu uităm că bătaia cea mare se va da pentru votul nehotărîţilor, foarte mulţi. Iar pe ăştia nu-i cîştigi doar cu vorbe meşteşugite. Nu le place mimarea luptei, non-combat-ul. Vor un luptător! Nu ştiu dacă-i va ieşi, dar, zic eu, Crin face bine ce face. Cît priveşte „coaliţia” cu Băsescu… să fim serioşi. Te faci frate cu dracul…

  3. Talleyrand avea dreptate 🙁

    Intre consolidarea unui partid de dreapta in urma disolutiei PD-l si nevoia de a face macar cat scorul partidului la ultimele alegeri …. se pare ca a ales… gresit si inutil.

    Teaca: au deja un luptator … iesi in oras si uita-te pe afise 🙁 , daca nu le place ala gasesc un razboinic, un pamfletar, un poet ….

  4. @Teacă
    Nu era vorba de a merge la braţ cu Geoană, dar avea o majoritate alături de el, cu Johannis premier. În momentul în care îl ataci pe Geoană, ajungi exact ca Traian Băsescu cel pe care îl ataci că a stricat 2 majorităţi. Pentru această majoritate şi pentru coagularea unui partid de dreapta după alegeri merita sacrificiul de a nu intra în turul II pentru a intra… în istorie.
    Discursul de tip „catch-all” pe care încearcă să-l practice Crin Antonescu nu funcţionează decât dacă eşti Traian Băsescu şi ai în spate un aparat de partid disciplinat în spate.
    Reapropierea de Traian Băsescu dezarmează proprii susţinători, care nu sunt deloc favorabili unei asemenea acţiuni şi care, în condiţiile de faţă, probabil nu vor mai veni la vot.

  5. Din toata harababura de ieri nu stiu cine a stat sa se gandeasca cine s-a dus, cine nu, cu atat mai putin daca Basescu s-a aliat cu Crin. Asta pentru omul de rand.
    Poate din perspectiva analistilor politici ai dreptate, dar nu ei decid rezultatul voturilor.
    Omul de rand a perceput ca niciunul din candidati nu a vrut sa se duca. Itele sunt prea incurcate sa stai sa analizezi (chiar si pentru mine 😛 ).
    A fost un circ general. ( sunt sigur ca au fost jocurile cuiva, dar deja ma obosesc chestiile astea ).

  6. „Dar, cu toate astea, cu toate complicaţiile, alianţele, suspiciunile, cu toate aranjamentele şi precauţiile staffurilor de campanie, cei trei erau DATORI să se prezinte la televizor şi să se înfrunte pe canalul public. Cu unul, doi, trei sau zece moderatori, cu patru sau cu zece adversari, la prânz sau la miezul nopţii, erau obligaţi să meargă. Fiindcă asta e tot, dar absolut tot ceea ce aveau de dat înapoi, în schimbul pomenii pe care o primesc.

    Pentru faptul că nu s-au dus îi consider nesimţiţi. Pe toţi trei la un loc, fără deosebire de lungimea părului şi de platforma program. Viitorul preşedinte al României, oricine ar fi el, e un nesimţit. Îl voi vota, fireşte, dar îl voi vota cu dispreţ.” – Doru Bușcu

    • În ultima vreme, de când consultanţii lui Băsescu i-au zis că e mai bine să-l atace pe Geoană, Antonescu face cam tot ce poate să-l ajute pe Traian Băsescu. Cu dezbaterea, cu atacurile la Geoană, cu validarea opoziţiei lui Traian Băsescu la nominalizarea lui Johannis… Hai să nu o dăm după corcoduş: PNL şi PSD susţineau acelaşi premier, au dat jos împreună un guvern, se băteau cu pumnii în piept că aveau o majoritate şi îi cereau lui Traian Băsescu să nominalizeze imediat premierul lor. Atunci era bun Geoană? Până la urmă, care e poziţia PNL? Cu PSD cum era până acum o săptămână, sau cu PD-ul cum zice azi Tăriceanu? Ce s-a întâmplat cu Traian Băsescu cel mai mare duşman al PNL? Sau au şi uitat că a vrut să distrugă partidul? Parcă ideea era că PNL cu colaborează cu PD atâta timp cât este Traian Băsescu. Nu crezi că dacă PNL intră acum la guvernare şi Traian Băsescu câştigă alegerile se alege praful de PNL şi, în general, de ideea de partid de dreapta?

  7. nu-s de acord cu ultima propozitie. Un partid nu inseamna doar liderii lui. Faptul ca parlamentarii actuali s-ar contopi in PD-l nu ar face sa se „aleaga praful”. Nu inseamna ca brusc tot electoratul de dreapta l-ar idealiza pe basescu. Povestea e valabila si-n cazul inca unui tur 2 la prezidentiale in care dreapta n-are candidat.

  8. @Cristi
    şi da, şi nu. Nemaiexistând un partid care să canalizeze voturile, acestea se vor pierde sau se vor reorienta către „second best”. Un fel de „You can pick any colour you want, as long as it is black”. Cred că ştii cine a spus asta 😉
    Până să înceapă să-l atace pe Geoană eram decis să-l votez pe Crin, poate-poate. Acum mă duc doar la turul II.

  9. Nu inteleg rationamentul. Pana sa-l atace pe Geoana, l-ai fi votat pe Crin. Dar acum, ca l-a atacat pe Geoana (de care-ti placea mai putin decat de Crin – tinand cont ca l-ai fi votat pe Crin – dar care e totusi impecabil si nu are nimeni de ce sa-l atace) nu votezi cu nimeni.

    Scuze pentru tonul mai dur. Te urmaresc de mult timp dar in ultima vreme nu reusesc sa-ti urmaresc rationamenul. Am o banuiala ca-ti place de Geoana dar dracusorul de pe umarul drept (liberal) nu te lasa sa recunosti.

  10. @Cos,
    e mult mai simplu: Crin Antonescu reuşise să coalizeze o majoritate în jurul lui Johannis şi să pună o presiune extraordinară pe Traian Băsescu. Pentru PNL, inamicul este Traian Băsescu. Cu PSD nu există nimic de împărţit. Ei sunt de stânga, au electoratul lor care nu are mari legături cu electoratul liberal. Or, el ce face? Îşi bagă picioarele în ea de majoritate (arătând că Traian Băsescu avusese dreptate să refuze nominalizarea, dar şi comportându-se fix ca Traian Băsescu, acesta având deja două majorităţi sparte la activ), atacă un contracandidat de la care nu are cum să ia voturi şi pactizează cu inamicul tradiţional.

  11. Dupa cum spunea Kelemen Hunor, singura sansa a lui Basescu sa castige e sa intre cu el in turul 2.
    Tinand cont de asta, singura miza a alegerilor este cine intra in turul doi cu Basescu. Este de datoria lui Antonescu sa-si joace sansa, chiar daca ea e mica.
    Apoi, principial, Geoana si PSD au de ce sa fie criticati, asa ca faptul ca Antonescu o face nu mi se pare deloc deplasat. Dupa alegeri, nu o sa-si mai bata nimeni capul de ce s-a spus in timpul alegerilor – ca doar sunt politicieni – asa ca agitatia de acum nu este un risc pentru coalitia din spatele lui Johannis. Mai mult chiar, o apropiere de fatada de PDL poate constitui o presiune in plus pe PSD la negocieri. Indiferent, PSD-ul nu are cum sa formeze vreo majoritate fara PNL sau PDL. Sper doar sa nu faca o noua alianta cu PDL-ul – PSD-istii sunt in stare, tinand cont ca urmeaza fara 4 ani fara alegeri in care oricum „poporul” uita…

  12. Sa fim intelesi. In primul tur votez cu Crin. In al doilea tur chiar daca imi zice Crin sa votez cu Basescu… eu tot anti-Basescu o sa votez. 🙂

  13. Basescu sigur n-a batut palma cu nimeni, nu e genul. El face totul din instinct si cu fler. E visul PNL sa-l bata pe Basescu, e un razboi care pe care. Din pacate pentru Antonescu el nu are in spate un partid puternic in teritoriu cum are geoana PSD-ul, deci e clar ca in turul doi vor fi Basescu si Geoana. Asta inseamna ca Basescu va fi presedintele Romaniei, cel putin, inca un mandat, fiindca marea majoritate a votantilor PNL prefera un presedinte de dreapta in detrimentul unuia de stanga cum e Geoana.

  14. Ion Popescu … tocmai faptul ca PNL nu e asa de mult centrat pe mecanism si pe masina de partid … face ca „voturile liberale” sa fie cumva independente de decizia strategica a presedintelui partidului. Ipotetic vorbind Crin si ludovic se pot si inscrie in PD-l dar asta nu inseamna ca asta va muta si voturi intr-acolo.

    DIn punctul meuu de vedere Crin nu are decat o singura sansa… sa foloseasca publicul liberal si sa-l capaciteze, sper sa o si faca in al XII-lea ceas. Altfel acest public oricum nu va fi convins ca Basescu devine mai de dreapta daca da mana cu Crin. Si nici forfetarul si nici marirea cu 50% a salariilor bugetarilor si nici salarizarea unica… nu devin mai de dreapta. …. ba dimpotriva vor exista multi care sa poata demonstra ca pana si Geoana e mai de dreapta decat Basescu.

  15. D-zeule mare, oare cata vreme o sa mai aud gogomania asta cu Basescu si PD de dreapta?

    Oare am sa apuc momentul in care n-o sa mai creada lumea ca in Romania avem partide cu ideologii bine articulate, cazul cel mai flagrant de lipsa a unei identitati fiind la PD in frunte cu iubitul conducator? 🙂

Comments are closed.