Puncte-puncte, de campanie

Să vedem:

  • Bun atacul „mogulilor” la adresa lui Traian Băsescu. I-au „cumpărat” lui Geoană o săptămână. Acum a revenit Johannis în ţară, cu o conferinţă de presă bună astfel că discuţiile săptămâna asta se vor duce pe tema guvernului Johannis şi Traian Băsescu este din nou în offside. Mesajul său „După alegeri va fi coadă la mine, voi avea de unde să aleg” pentru guvern mi se pare de prost gust şi nu foarte încurajator. Dacă PNL şi PSD se ţin bine? Alegeri anticipate? Părerea mea este că aici este punctul vulnerabil al lui Traian Băsescu: absenţa unui proiect la care un alt partid să adere de bună voie astfel încât să se poată face o majoritate.
  • Ieşirea la lumină a „mogulilor” mi se pare OK. În definitiv, acum sunt pe faţă. Mogulii lui Traian Băsescu sunt însă ascunşi, aici poate fi o direcţie de atac pentru Mircea Geoană la întâlnirea directă.
  • Ca de obicei, când este atacat, Traian Băsescu reacţionează prost. Aici poate fi un punct pentru Mircea Geoană care, dacă atacă la confruntarea cu de miercuri îşi poate majora avantajul. Mie nu mi s-a părut că Mircea Geoană ar fi pierdut ceva la confruntarea precedentă, din contră, a punctat de câteva ori.
  • Mesajul lui Blaga de duminică mi se pare foarte clar: „Traian Băsescu nu se mai întoarce în PD”, „Oricum, vom avea alegeri în partid anul viitor.”
  • Vectorii de imagine ai PD (Boc, Flutur) vin cu mincini sfruntate gen „Mircea Geoană hacărul cotei unice”. Haidade. Cu asta vor ei să atragă electoratul liberal? Când ei ţin forfetarul? Nu înţeleg de ce nu insistă pe ideea că vor face guvern cu PNL. Oare pentru că, de fapt, nu vor sau pentru că au fost respinşi categoric? Ideea apare doar accidental în discursurile PD şi chiar ale lui Traian Băsescu.
  • Unde au dispărut intelectualii lui Băsescu? Au rămas doar Patapievici şi dezamăgiutul Cărtărescu?
  • Dacă tot au pitit-o pe Elena Udrea şi pe EBA, de ce o lasă pe Roberta Anastase în prim-plan? Sărmana e absolut comică.
  • Să-mi sară inima din loc când l-am auzit pe Boc anunţând că încasările la buget au crescut cu 8%. Gata, am scăpat de criză! Cum însă cifrele domnului Boc nu prea se potriveau cu tabloul general (rapoarte INS arătau doar încetiniri ale scăderii, nicidecum creşteri) am citit mai cu atenţie mesajul lui Boc. Concret, în noiembrie se înregistraseră încasări de 10,7 miliarde lei, faţă de 9,9 miliarde anul trecut. Lăsând la o parte minorul aspect că această creştere abia acoperă devalorizarea şi că, practic, în euro încasările ar fi aproape egale, tot domnul Boc scoate păsărica: aceste încasări cuprind şi 1 miliard de lei, reprezentând banii instituţiilor desfiinţate. Opa!! Uite că e ca-n bancul cu Volga. În realitate, nici vorbă de creştere, ci de scădere chiar şi în valori nominale, mai accentuată, desigur, în euro. Şi noiembrie 2008 a fost prima lună de scădere masivă a încasărilor la buget (parcă -20%) ce au săltat deficitul bugetar cu 1,5% din PIB.
2 comments to “Puncte-puncte, de campanie”
  1. Mă întreb care va fi relaţia mogulilor cu viitoarea nouă putere. Dacă vor fi prea lacomi, şi vor cere prea multe ( gazul, poşta, sarea…) şi prea repede, s-ar putea să vedem un conflict de toată frumuseţea între Patriciu, să zicem, şi Johannis. Care nu prea pare genul de om care să se lase încălecat. Sau mă înşel? Vezi şi http://teaca.wordpress.com/2009/11/30/moguliada/

  2. Unde au dispărut intelectualii lui Băsescu? Au rămas doar Patapievici şi dezamăgiutul Cărtărescu?

    ––––––––––––––––––

    Vai, te rog! Pai cat rahat au mancat zilele astea Biju, Pora si M Marian…

Comments are closed.