După turul II

Schiţă de evoluţie:

PD

  • PD i-a trântit uşa în nas lui Băsescu şi urmează o nouă conducere. Deşi iniţial nu îl vedeam pe Blaga om de prim-plan, îmi pare suficient de decis. Deci, PD condus de Vasile Blaga şi, cel mai probabil, se va regionaliza şi se va stabiliza undeva între 15-20%.
  • Traian Băsescu nu va pleca pe mare. Deja s-a instalat la OTV, care este gata să devină tribuna lui favorită (acum un an, spuneam că va dura cam un an după ce pierde alegerile 😀 ). Îl văd conducând un PRMNG legionaroido-populist. Va rezista, probabil, un ciclu electoral, peste 5 procente, poate chiar 10%, apoi lumea se va plictisi şi de el cum s-a plictisit de Vadim şi Gigi.
  • PD va fi, pe termen lung, partidul-balama, în toate guvernările.

PNL

  • Va coabita cu PSD o perioadă, până când criza va înceta efectele, după care, probabil, va trece în opoziţie, odată cu Johannis. Va profita de prezenţa la putere pentru a se întări în teritoriu. Pentru a face faţă ligii superioare însă are nevoie ca, la vârf, să aducă neapărat un economist recunoscut (PSD îl are pe Tănăsescu), un ideolog capabil să facă faţă dezbaterilor, unul-doi sociologi şi câţiva specialişti care să fie capabili să administreze politici într-un domeniu (educaţie, IT, infrastructură, agricultură, externe). Sincer, în momentul de faţă singurul partid care poate face singur un guvern (decent, nu neapărat un „dream team”, este PSD).
  • Va aduna din teritoriu din oamenii PD şi îşi va consolida unele fiefuri – Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Giurgiu, Călăraşi, Botoşani, Iaşi, Neamţ…
  • Va urca în zona 25-30%.
  • Ar trebui să înglobeze UDMR şi FDGR şi poate alte minorităţi. Pe termen mediu nu cred că UDMR mai ajunge în parlament (am dezvoltat subiectul acesta într-unul din primele articole de aici în care spuneam că PNL ar trebui să devină un CDR 3.0, înglobând inclusiv PNŢCD – ar merita reciti articolul).

PSD

  • Va prelua şi el resturi din PD.
  • Devine obligatoriu să înceapă să-şi caute şi alt electorat fiindcă cea mai mare parte a celui actual va dispărea. Cu biologia nu te pui. În maxim 2 cicluri electorale PSD rămâne fără 75% din electoratul actual. Au însă ideologia pe care pot construi.
11 comments to “După turul II”
  1. Pai da, ca tipul de la Gardianul a zis ca filmul cu copilul vine din PDL.

    (vezi ca ai tastat gresit BIOLOGIA)

  2. Pingback: Gaiţele… « Dispecer Blogosferă

  3. Da. Eu sper ca la urmatoarele alegeri sa avem un partid de dreapta si un partid de stanga, Singura intrebare fara raspuns este cine va disparea de pe scena politica PNL ori PDL? Cine s-ar fi asteptat ca o data cu moartea Conventiei sa piara si PNT-ul? De ce nu ia nimeni in calcul iesirea PNL-ului de pe scena politica din Romania? Personal, eu cred ca merita. Iar in masura castigarii alegerilor de catre Mircea Geoana, guvernarea ii va eroda mult mai tare decat pe cei de la PSD. Si uite asa poate va pieri PNL-ul (care nu mai are nimic in comun cu notiunea de partid istoric, hai sa fim seriosi)

    • @Reconstrucţiadreptei
      în momentul de faţă, între PNL şi PD este o mare diferenţă. PNL va fi la guvernare, PD în opoziţie. Deja dezertările din PD au început. În opoziţie, inevitabil orice partid are o perioadă iniţială de diminuare. La PD, efectul va fi accentuat de despărţirea de Traian Băsescu.
      @Teacă
      Nu înţeleg cum ai calculat tu. PSD rămâne pe termen mediu la 35%, contrabalansat de PNL-UDMR cu un scor similar şi PD în jur de 15-20. Restul de 10-15% vor fi voturile „anti-sistem”, colectate de Traian Băsescu.
      @AltăPerspectivă
      Îmi cer scuze, am şters comentariul din greşeală. Dacă mai treci pe-aici, te rog să-l postezi din nou.

  4. Comentariul lui Paul Marin
    _______________________________
    Aprob cele scrise mai sus. Foarte pertinenta analiza. Am insa trei comentarii: PNL va putea sa promoveze foarte multi tineri dupa cum a inceput Tariceanu: Magor Csibi avea priza la tineri, Alina Gorghiu poate sa isi construiasca un colegiu in care sa castige din turul I in Bucuresti, si, mai mult, ar putea incepe sa recruteze romani din campusuriile universitare din SUA si Marea Britanie pe modelul ‘Chicago Boys’ din Chile. Doi, PSD poate creste pe urma unei potentiale reveniri economice care sa lase insa in urma foarte multi oameni ai muncii. Iar despre PD, il vad pe Blaga virand in spre PNL dupa ce coabitarea PNL- PSD se va termina. Nu as exclude ca in 4 ani sa vedem o absorbtie a unui PD reformat in PNL.

    _________________________________

  5. E bine că ţi-ai schimbat opiniile despre PDL, dar în continuare eşti prea optimist privind evoluţia sa în viitor. Personal mă aştept ca după ce Băse pierde alegerile – da, i se vor da papucii, e conştient şi el de aceasta – PDL să cadă la max 10%, cam pe acolo se învârtea pe vremea lui Roman, mai mult nu cred, deşi prostia unui popor ultramanipulat poate încă crea surprize.
    Mod normal se va ajunge la un Parlament în care PNL şi PSD să ajungă împreună undeva la 70-80%.
    UDMR probabil va atinge cu greu pragul de 5% în 2012, iar în 2016 cel târziu va lua drumul PRM-ului.
    Abia în aceste condiţii sunt şanse ca ecologiştii să ia 5% şi să facă parte din fiecare guvern alcătuit.

    Ce spunem toţi aici sunt previziuni mult prea teoretice, practica omoară pe români…

  6. Cu ceva timp în urmă spuneai că în jurul său se va coaliza dreapta liberala. Văd că ai revenit la sentimente mai bune.
    PNL va reprezenta mereu în România liberalismul şi valorile sale.

    • @Mihnea
      Era vorba acolo de 2 scenarii potenţiale şi afirmam că PD are mai multe şanse decât PNL, fiind mai bine organizat. Meciul nu e tranşat definitiv. PNL are avantajul că urmează să ajungă la putere, deci va dispune de resurse care să compenseze, poate chiar să corecteze, pe termen lung, slăbiciunile administrative. PD are, totuşi, avantajul că PNL este la putere cu un partid de stânga. Overall, înclin să cred că mai multe şanse le are acum regionalizarea PD, dacă preia conducerea Blaga şi cum există „râca” între ardeleni şi regăţeni mă îndoiesc că vor mai avea succes în regat. oricum, coroborate, declaraţiile lui Blaga şi Băsescu arată separarea definitivă.

Comments are closed.