- Susţinătorii lui Mircea Geoană reprezintă un mix excelent: Ilie Năstase, Maia Morgenstern, Georgiana Copos, Ţopescu, Mircea Diaconu. De partea cealaltă, politrucii PD + traseistul Onţanu şi jenantul Miluţ.
- Geoană a început bine, a punctat curajos de câteva ori.
- Traian Băsescu, melancolic de foarte multe ori (de altfel, şi privirea de pe afişe este melancolică). Chiar şi când ataca şi se mai înviora un pic, revenea imediat.
- Traian Băsescu l-a prins la „înghesuială” pe tema Vântu. Mi sa părut însă că a insistat exagerat de mult şi coincidenţa arestării lui Popa cu doar câteva zile înainte de alegeri este dubioasă.
- Geoană s-a bâlbâit chiar la politica externă unde nu a nuanţat corect, permiţându-i lui Traian Băsescu să puncteze.
- Traian Băsescu foarte agresiv – de aşteptat, de altfel.
- Surprinzător de rea Monica Macovei – de altfel, în opinia mea dezamăgirea cruntă a campaniei (eu aveam oricum o părere proastă despre ea, dar nu consideram că va coborî atât de jos).
- Overall, Traian Băsescu a punctat bine de mai multe ori, documentat şi la obiect. Din păcate, a părut că vrea neapărat să-l bată pe Geoană, nu să convingă publicul. În schimb, Geoană s-a străduit să transmită mesaje către electoratul urban (minoritatea de care vorbeam anterior). Oricum, nu cred că vreunul a reuşit să puncteze decisiv.
- La Traian Băsescu a fost foarte interesantă distincţia la jurământ. Nu l-am lovit cu pumnul în plex, nu l-am lovit cu pumnul în faţă. Corect, a fost un dos de palmă, nu un pumn!
- Finalul îi aparţine detaşat lui Geoană care salvează o prestaţie altfel slabă (nu mă aşteptam să fie chiar atât de slab).
15 comments to “Dezbaterea, la cald”
A comis-o destul de urat Geoana la faza cu Vantu. Sper ca greseala prostanacului sa nu ne coste inca 5 ani cu dezaxatul la putere.
In principiu sunt de acord cu dumneavoastra. Poate mai putin in ceea ce priveste mixul reusit al sustinatorilor lui Geoana si in ceea ce priveste sfarsitul mai bun al lui Geoana. Va rog sa revedeti si juramantul lui care nu raspunde la intrebarea moderatorului. Ah, si inca ceva, repetitia lui Geoana cu locurile de munca mi s-a parut cam imbecila. Dupa mine, Traian Basescu a facut diferenta si va castiga cu un scor de 52%.
pacat ca s-a ajuns sa se vorbeasca de doua ori mai mult despre lucruri ce n-au nimic de-a face cu obiectivele pentru care alegem politicienii in functii ale statului. Traim cu impresia falsa ca un ales trebuie musai sa fie un mic Iisus Hristos pe toate planurile, sa nu bea, sa nu fumeze, sa nu i-o traga vreunei Monica Lewinsky, sa stea stana de piatra la mojiciile oricarui pusti de zece ani, sa nu scoata din el „bai animalule” cand ia coate in gura de la „popor”… Si-n cele din urma nu obtinem altceva decat ca excludem candidati posibil mai competenti si ne alegem cu altii ce au stiut sa isi ascunda mai bine mizeriile. Despre care se va afla mai mult ca sigur, odata intronati, ca nici ei nu corespund standardului de perfectiune. Nu oamenii acestia sunt de vina (ca nu-s „perfecti”), ci noi (ca nu mai stim de fapt pentru ce ii alegem).
@Cristi: oh, so true! o sinteza de campanie perfecta! 🙁
Si mie mi se pare buna sinteza ta, Cristi. 🙂
Pentru @reconstructiadreptei
Un liberal intelege de ce la sfarsit a punctat mai bine Geoana. Pentru ca a venit cu un dar mai potrivit sa-i cucereasca, asta fiind miza acestei dezbateri. Cu cosul cu carnati si ceapa nu cred ca a nimerit-o Basescu. (in plus, Geoana a luat si Biblia acasa)
@ReconstrucţiaDreptei,
1) Am spus că finalul i-a apăarţinut detaşat lui Geoană deoarece, pe de-o parte, la jurământ, Traian Băsescu a recunoscut că l-a lovit pe copil, a avut un discurs mai slaba, l-a imitat pe Geoană oferind flori doamnelor. Astea sunt lucruri de fineţe care contează pentru electoratul neînregimentat de care vorbeam.
2) Scorul era 54-46. Nu cred că Traian Băsescu a putut să câştige 6% după discuţia asta. E enorm. TRaian Băsescu ar fi avut o şansă dacă îl învingea detaşat pe Geoană, or asta nu s-a întâmplat.
ceva mai la rece:
1. s-a mai pierdut o tema de campanie (una din cele mai mobilizatoare)
2. s-a facut teasing la un anume canal de stiri deci stim cine face agenda in astea 3 zile.
3. „glontul de argint” n-a fost pus in teava de luptator.
Aseară a cîştigat Băsescu. O spun cu mîhnire. Numai şi numai datorită acelui „glonţ de argint” pe care i l-a oferit pe tavă Vîntu. Care a părut, în final ( a se vedea ieşirea lui de după dezbatere), că joacă la două capete. Ambele, cîştigătoare! Per total, şi eu cred că Geoană are încă prima şansă. Dar va cîştiga, probabil, la mustaţă. Vezi şi http://teaca.wordpress.com/2009/12/04/pe-aripile-vintului/
Cred că mai degrabă întâlnirea de aseară nu modifică nimic radical. Cine înclina să voteze cu Băsescu a văzut toată dezbaterea în această grilă „Băsescu l-a bătut măr pe Geoană!”, ci înclina să-l voteze pe Geoană a interpretat-o în grila „Nu s-a descurcat chiar rău!”. Nu cred că, după o lună de campanie mai era cineva „nehotărât”, mai degrabă s-au căutat confirmări.
Alte constatări, la rece:
1) Prima repriză a fost integral a lui Băsescu, Geoană a fost aproape groggy, deşi începuse bine.
2) Repriza a doua a fost relativ egală, Băsescu a punctat pe chestii mici, profitând de slăbiciunea lui Geoană (faza cu dobânzile a părut ca o victorie a lui Traian Băsescu, deşi Geoană avea dreptate, DAE la creditele în lei fiind de la 12 la 40%, la fel şi faza cu Ucraina).
3) Cei doi au dezvăluit mai degrabă multe lucruri în comun în ceea ce priveşte politicile.
4) Moguliada s-ar putea să aibă efect contrar, Geoană părând o victimă a mogulului şi a lui Traian Băsescu sau, mai degrabă, a unui sistem de tip securist. Dacă ar fi insistat mai mult pe tema asta cu urmăritul telefoanelor, Geoană s-ar fi scos mai bine. A menţionat-o de câteva ori.
5) Robert Turcescu a ţinut în mod clar cu Traian Băsescu, permiţândui-i intervenţiile agresive peste discursul contra-candidatului.
Eu i-as fi facut cadou lui Basescu un bilet real pe un transatlantic cu data de plecare 7 dec 2009.
nu cred că dezbaterea de aseară va schimba prea mult datele problemei, duminică la urne. cu toate că Mircea Geoană a fost slab, uneori foarte slab, mașinăria electorală a PSD este formidabilă, iar electoratul este oricum extrem de polarizat, procentul celor cu adevărat indeciși fiind destul de mic
Avem de ales între un prost şi un ticălos.
Dacă Vîntu şi Patriciu au dorit să cadă Băsescu atunci au dovedit că sunt incredibil de proşti.
Dacă au dorit să rămînă Băsescu atunci sunt uimitor de ticăloşi.
Dacă au urmărit ca victoria să fie indiferent a cui dar la mustaţă atunci au reuşit.
Dar să fie ei atît de isteţi? Că malefici îi cred.
Eu cred ca unii de pe aici v-ati uitat la alta dezbatere.
Geoana a fost facut praf: la politica externa, unde se da el foarte tare, a propus sa exploatam impreuna cu Ucraina platoul continental, asta dupa ce ne-am judecat cu aia la Haga pentru el. Habar nu a avea de contactul cu rusii, desi a aparut de vreo sapt. in presa.
La fazele cu „Rabla pentru tractoare” si banii pentru rezidenti a fost iar penibil, nestiind ca guvernul rezolvase deja problemele, si asta pe subiecte deschise de el! Cat sa fii de prost???
Astea sunt doar cateva. In rest Johanis, Johanis, Johanis de 100 de ori, mai avea putin si-l chema langa el sa vorbeasca.
Si apropo de juramant: daca a zis „nu pumn” inseamna ca a dat cu palma? De ce nu cu piciorul? Sau poate l-a placat, ca la rugby. Daca va uitati la filmulet, o sa vedeti ca trucajul e facut cu un pumn. Deci cine incepe cu „palme”, e in situtia de a fi contrazis chiar de trucaj.
Pingback: Concluzii de campanie II « Blogul unei nopţi de vară
Oameni buni. Sondajele reale (nu cele care vor sa manipuleze de genul Insomar) ofereau urmatorul scor (inainte de dezbaterea de joi): Mircea Geoana – 50,6% – Traian Basescu – 49,4%.
Asadar, cred ca se joaca. Daca Basescu a castigat un 3% in urma dezbaterilor in dauna lui Geoana, va ofer urmatorul pronostic pentru maine: Traian Basescu – 52,4% – Mircea Geoana – 47,6%.
De remarcat ca, in opinia mea, Basescu a marcat si cu participarea la emisiune de ieri de la OTV, iar Geoana a pierdut cu iesirea lui Vadim.