Şi dacă pică Boc?

Invitarea la Cotroceni a asociaţiei parlamentare de prietenie cu guvernul Boc, avertismele lansate de Elena Udrea şi de alţi lideri PD, stoparea migraţiilor şi chiar revenirea unora dintre cei plecaţi sunt semne că poziţia guvernului este una foarte slabă şi că există şanse reale să pice. Colac peste pupăză, Traian Băsescu mai primeşte o lovitură şi de la şeful FMI, instituţie care, până acum, l-a ajutat dincolo de uzanţele diplomatice.

Din punct de vedere politic, este greu de spus care este cel mai mare rău pentru democraţi. Continuarea unei guvernări haotice, fără nici un plan şi cu consecinţe economice dezastruoase pentru populaţie, sau umilinţa trântirii pentru a doua oară a unui guvern condus de preşedintele său.

Din punct de vedere practic, pentru partid ar fi mai bine trântirea guvernului, fiindcă lui Emil Boc deja i s-a făcut parastasul în partid, prin amânarea congresului, fiind clar că nu mai primeşte un nou mandat. Nu este exclus ca totul să fie parte a unui „scenariu” – anunţul subit al lui Traian Băsescu, asumarea răspunderii de către guvern tocmai pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi astfel Emil Boc să „moară” eroic la datorie, în încercarea de a salva sectorul privat de povara creşterii taxelor.

Din punct de evdere al imaginii, momentul poate fi speculat foarte bine, plasând PNL-ul la stânga, alături de PSD. Şi Traian Băsescu poate plusa prin nominalizarea unui specialist (Călin Georgescu sau Mihai Tănăsescu) sau a unui „ginere” tehnocrat şi a unui guvern de specialişti „până trece criza”, dar asumat politic de toate cele trei partide în cadrul unui pact. Un guvern care să conţină pe Blaga, Udrea, Sever Voinescu, Stolojan de la PD, pe Diaconescu şi Sârbu de la „independenţi”, pe Dragnea, Rodica Nassar, Sârbu-PSD, Predoiu, Meleşcanu, Marga de la PNL + inevitabilii Borbely şi Marko Bela – ar reprezenta un mix relativ decent pentru standardele româneşti, asigurând o reprezentativitate politică şi un sprijin decent.

Poate însă Traian Băsescu să realizeze consensul după ce a ignorat două majorităţi parlamentare? Poate dialoga cu PSD şi PNL după ce a rupt toate punţile? Pentru PD este singura cale de supravieţuire ca partid. Altfel, oamenii oricum se pot „rezolva” prin soluţii individuale, mai ales că PNŢCD tocmai a devenit disponibil. E aceeaşi familie politică, are pedigri…

Părerea mea este că sunt şanse de 80% să pice.

10 comments to “Şi dacă pică Boc?”
  1. Stai linistit ca guv. boc-poc n-o sa pice asa de usor (cum am vrea ..unii ,altii).Sunt 2 aspecte de discutat aici : NU emil boc conduce de fapt executivul ,NU el l-a format ,NU el ia deciziile ,de fapt el NU exista (sa-l citam pe Badea!) ,e doar o fantosa -o abureala- prezidela ! Si-n al doilea rand ,unele reactii externe ma fac sa cred ca de fapt nici NU se vrea asa ceva ! Am argumente ;
    -faptul ca Tariceanu N-A pus botul la un acord cu F.M.I in perioada cat a guvernat Romania -una la mana !
    -faptul ca in ian .2009 Zeus declama pe toate posturile ca NU avem nevoie de-un imprumut ,iar dupa 2 luni …surprize,stupize ca AVEM ,iar dupe aia se alege prezidel prin VOTURILE VENITE DE PESTE HOTARE ,e un indiciu c-a batut „cuba” cu cine numara …???!!!-doi la mana !
    -faptul ca avem de cumparat rable F 16 de 4,3 mld .E de la …exact MARELE LICURICIU ,iar Fondul nu sufla un cuvant despre aste achizitii ajurea si fara de productivitate ,neste chestii pe care Opozitia POATE n-ar faceo ,spune multe despre lumea in care traim ! Unde zeul BAN guverneaza totul ,iar omul e doar o nimicnicioasa creatura care traieste doar in slujba „plus-valorii creative private” !!!

    Una peste alta >cel ce s-a slugoit mai abitir la Marea finanta mondiala (F.M.I. ,B.M. ,etc) va avea castig de cauza !

    Noi -cetatenii romani -chiar nu contam in aceasta ecuatie !

    P.S. firma -Bechtel -va sug..ereaza ceva ? si cati km. de otostrada trebuia sa predea pana la data asta ?

  2. Las la o parte enormele dubii pe care le am fata de solutia in sine, dar…Predoiu de la PNL? Mie mi se pare ca daca PNL accepta asemenea situatii isi poate face bagajele si poate pleca acasa.

  3. @Lucidu,
    nu agreez teoria conspiraţiei. Împrumutul la FMI era necesar, altfel intram în default. Tăriceanu şi Vosganian (dimpreună cu Traian Băsescu însuşi) nu mi se par nişte competenţe economice strălucite ca să mă iau după ce spun ei.

    @Micawber
    Dar Predoiu este încă în guvern, şi nu ştiu să fie dat afară din PNL. BTW, ce reprezintă nick-ul, dacă nu sunt indiscret?

  4. Cristi

    Ce’ esti copil ?Nici io nu cred pana nu vad .De ex. ca Isarescu sta guvernator de v’o 20 de anisori prin nu’s ce mari realizari ,infaptuiri ,impliniri marete !Hmm, o fi din cauza competentelor (care mie-mi apar f. discrete) ,o fi din cauza proptelelor bildbergiene ,o fi de la influenta planetei Mercur ,sau pur si simplu are omu’ noroc si gata ??! Anyway , politica s-a transformat dintr-o arta si-o vocatie in ceva grotesc iar majoritatea celor ce-o practica o fac in cel mai (im)pur stil afaceristo-mercantilo-sclavagist,privind o tara ,ca si pe-o societate comerciala ce tre’ sa le-aduca lor (doar lor) profit maxim cu investitii minime !

    Si, da ,am scris -sclavagis-” pt. ca asa-zisa economie de piata se transforma rapid intr-un fel de sclavagism modern ,unde omul nu-i decat o c ifra din registrul contabil !
    Si parca totusi cu rablele alea nu-i in ordine ,mai bine luam Saab-uri noi-noute ,sau si mai bine deloc !Si nu mai taiem pensionarilor sansa de-a mai apuca macar un Craciun !

    P.S. acuma zic si io ;fata de clitoris&plezirist apai Tari&Vozga sunt neste everesti .

  5. Era necesar imprumutul de la FMI, dar cine ne zicea anul trecut ca totul e in regula ( ca si indicatori ) desi nu era ? Nu cumva FMI ? Nu cumva pentru a ne lasa sa ne afundam in criza si mai mult si acum sa avem si mai mare nevoie de ei ?
    Oricum, in urmatorii 2-3 ani, multe bube se vor sparge si atunci vom vedea cu totii cata conspiratie a fost sau nu.
    Personal, cred ca nici nu ne trece prin cap cate de manipulati suntem.

  6. @Lucidu
    Îţi împărtăşesc păprerea proastă despre Mugur Isărescu. Longevitatea lui se datorează mai mult jocurilor politice interne (doar nu degeaba se uita în altă parte când băieţii deştepţi sifonau Bancorexul, CreditBank, Columna, Dacia Felix & the rest) sau când guvernele făceau câte-o boacănă. Protestele internaţionale au apărut la un moment dat când a fost o nominalizare politică şi BNR risca să devină subordonată politic (acum e mai degrabă o simbioză), cale sigură către dezastru financiar.
    @mArius
    sunt de acord cu ideea că se face manipulare la greu. Numai că cei care manipulează sunt din ce în ce mai rudimentari şi nu prea mai ţine. E şi dezvoltarea mijloacelor de comunicare bună la ceva…

  7. Stopati curba de sacrificiu si distrugerea unei categorii sociale numite simplu- bugetari
    si daca sunteti de acord puteti semna aici
    http://www.petitieonline.ro/petitie-p08386056.html

    In acest an am asistat neputinciosi, la un exces de Legi si Ordonante, de norme imprevizibile, date de actualul guvern, toate culminad cu Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si Legea noului Cod Fiscal.
    In perioada imediat urmatoare acelasi Guvern intentioneaza modificarea tuturor legilor pentrut bugetari, precum si modificarea Codului Muncii.
    Legea 330/2009 care oricum a fost aplicata in mod discriminatoriu pentru unii bugetari, va deveni istorie, deorece Guvernul vrea ca salariile bugetarilor sa fie variabile, de la an la an, in funcţie de PIB. Orice act normativ conform legii fundamentale, trebuie sa fie explicat si argumentat de catre Guvern.
    Disculparea guvernantilor actuali, vezi cazul minciunii prin omisiune, sau falsele argumentari ale Premierului Boc, si ale ministrilor sai, nu ma pot convinge ca imi va fi mai bine anul viitor.
    Deficitul bugetar actual este in mare masura datorat, incapacitatii guvernului de a elimina propria coruptie, dar nu este un motiv de restrangere a drepturilor consitutionale ale unor cetateni intr-o societate democratica.
    Vedeti in ultimul an, acesti guvernanti nu au luat nici o masura de redresare economica a Romaniei, desi se vorbeste despre o politica coerenta, si masuri anticriza.

Comments are closed.