Un CURS nu tocmai favorabil USL

Previzibil, impotenţa celor doi lideri face ca USL să se plafoneze şi să intre deja pe un trend descendent. Informaţia esenţială în sondajul CURS este intenţia de vot pentru locale, primele în ordine cronologică şi care sună destul de neplăcut, mai ales pentru PNL.După elanul produs de înlocuirea liderului şi care adusese PNL spre 27%, vedem cum liberalii se întorc în matca celor 20% „tradiţionali”, semn că ceea ce adusese Crin Antonescu s-a cam risipit. În absenţa unor cercetări sociologice, îndrăznesc să afirm că sunt în principal trei explicaţii:

  • dezamăgirea unei părţi din electoratul „dur” liberal faţă de uniunea cu PSD, o uniune fără nici o justificare politică, într-un moment în care PNL putea deveni liderul dreptei profitând de degringolada PD;
  • dezamăgirea unei părţi din electoratul lui Crin Antonescu faţă de impotenţa acestuia, care trăieşte şi acum din momentul „proiectul Johannis”;
  • dezamăgirea electoratului liberal faţă de absenţa unor alternative liberale la actualii primari – practic, PNL nu dispune de resurse umane care să ofere o variantă electoratului; cel mai probabil (în Bucureşti) vom vedea iar caricaturile Antonel Tănase, tizul meu şi mai ştiu eu cine sau – dacă mai rezistă USL, diverşi pesedişti neinteresanţi.

Faptul că încă mai există o intenţie de vot de aproape 60% pare să se datoreze mai degrabă unei dezamăgiri faţă de incompetenţa administrativă a PD decât farmecului USL, în absenţa unei soluţii serioase. Şi, nu, Ponta nu este deloc o soluţie, cu atât mai puţin una serioasă. Când vine vorba de alegeri concrete, preferinţele electorale sunt mai clare.

Dacă USL a intrat în declin – previzibil, de altfel – cu un an înainte de alegeri, şansele ca ei să obţină peste 50% sunt din ce în ce mai mici şi astfel posibilitatea de a-şi atinge obiectivul unic, acela de a-l forţa pe Traian Băsescu să numească un premier USL nu mai pot fi atinse situaţie în care viitorul uniunii devine incert şi posibilitatea de a avea vreodată pe buletinele de vot USL scade simţitor.

4 comments to “Un CURS nu tocmai favorabil USL”
  1. Daca va apare o forta politica noua va lua voturi suficetn de multe sa aduca USL -ul sub 40%, si sunt convins ca daca nu va apare un asemeneanea partid pe cale naturala, el va fi creeat de PDL ca o strategie surpriza.

    • Sunt sceptic cu privire la şansele unei formaţiuni noi, indiferent cine ar fi în spatele ei. Potenţial electoral există – aş zice undeva spre 20% – dar nu există potenţial uman. Deocamdată nu văd un potenţial grup de lideri care să coaguleze o mişcare de o asemenea anvergură, iar ca să o pornească de jos în sus este nevoie de timp. O mişcare „fabricată” va avea aceeaşi soartă ca UNPR.
      USL, dacă mai rezistă până la alegeri, ceea ce eu mă îndoiesc, nu va trece de 45%.

  2. Deci, căci aşa trebuie să înceapă orice mesaj cu miez, deci, noi nu suntem oameni politici (sigur nu mă confunzi cu tizul meu de la sectorul cinci care este? că mi s-a mai întâmplat ;), eu sunt la şase, cu Tănase), noi iubim sondajele şi pe sondori 😛
    Deci, să înţelegem că excelurile dumneavoastră bat în altă parte? sau că bat mai rău? 😉

Comments are closed.