Despre guvernarea de dreapta

Şi acum, Traian Băsescu vorbeşte despre Roşia Montană sau cupru în loc să se concentreze pe faptul că România s-a prăbuşit în timpul guvernării PDL în clasamentele care măsoară deschiderea unei ţări către business-ul antreprenorial:
locul 45 (în 2008, punct de pornire) locul 54 (în 2009) locul 65 (în 2010) locul 72 (în 2011)
Belarus, Ghana şi Kirghistan sunt acum înaintea noastră. Iar asta a fost o guvernare de dreapta. No comment.

De aici.

Faţă de 2008, când mi-am deschis eu firma, în 2012 mai trebuie:

– adeverinţă că ai sediul social înscris la administraţia financiară (termen, 30 zile – nu ştiu durata medie, poate fi mai puţin);
– dacă te declari plătitor de TVA, inspecţie de la Garda Financiară (sau de la ANAF?);
– dacă vei cumpăra ceva din străinătate (de exemplu, dacă vrei reclamă pe Google), trebuie să te înscrii în Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Asta lăsând la o parte creşterea fiscalităţii, legislaţia impredictibilă şi o atitudine în general neprietenoasă a administraţiei faţă de mediul de afaceri.

2 comments to “Despre guvernarea de dreapta”
  1. 1. De treaba cu adeverinţa nu m-a întrebat nimeni nimic, singurul incident a fost la înfiinţare, când Registrul Comerţului a cerut Carte Funciară pentru sediu.
    2. Iniţial îţi veneau dacă cereai să nu mai fii plătitor de TVA. Acum vin şi dacă vrei să plăteşti. Cică vrei să tragi statul în piept prin compensări şi alte alea.
    3. ROI e valabil numai pentru UE şi l-am obţinut foarte uşor. Prezinţi la ANAF-ul local adeverinţă de cazier juridic, te verifică pe loc şi de ăla fiscal şi gata, primeşti aprobarea în 2-3 zile. Declaraţiile se depun numai după prima tranzacţie de import-export. Nu am ajuns până acolo încă, aşa că nu ştiu dacă declari numai tranzacţiile sau şi lipsa lor.

  2. E posibil să fi înfiinţat-o înainte de a introduce regula. Şi nu e adeverinţă, e „certificat pentru imobil cu destinaţie de sediu social”. Ideea nu este că se obţin uşor, ci că sunt cerinţe aberante care n-au nici un efect practic împotriva evaziunii fiscale, ci doar complică procesul de intrare în afaceri prin hârtii suplimentare „la dosar”.În mod normal, ar trebui să te duci la RC cu buletinul (buletinele, dacă sunt mai mulţi), dovada depunerii capitalului social (care, pentru SRL ar trebui să fie ceva mai mare de 40 de euro) şi statutul. Orice cerinţă suplimentară este o tâmpenie.

Comments are closed.