Despre prostie

1241044Probabil v-ați plictisit de știrile cu casele de marcat și cu Loteria Fiscală. Atâta au putut „jurnaliștii” noștri să scoată dintr-un comunicat. Au luat primele două puncte, la al treilea au obosit și au renunțat. Ori, tocmai punctul 3 este cheia, cea mai importantă măsură, care afectează pe toată lumea:

3. Comunicarea de către bănci, în mod automat, a rulajelor şi soldurilor conturilor deschise la acestea de către persoanele fizice şi juridice

În prezent, Codul de procedură fiscală reglementează (alin.(4) art.54) obligația băncilor de a comunica, la cererea organelor fiscale, rulajele şi soldurile conturilor deschise la acestea, în cazuri particulare (pentru o anumită persoană). Scopul este de a stabili situația fiscală reală a respectivei persoane. Solicitarea se face, de regulă, în cadrul acțiunilor de control fiscal (inspecţie fiscală sau verificarea ansamblului situației fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit).

Potrivit proiectului, va fi modificat Codul de procedură fiscală astfel încât comunicarea de către bănci a rulajelor şi soldurilor conturilor să se facă în mod automat şi nu doar la cerere aşa cum este reglementat în prezent.

O astfel de modificare ar însemna în primul rând posibilitatea reală ca ANAF-ul să-și construiască o bază de date care să fie valorificată atât în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire).

Deci, ANAF vrea să urmărească toți banii care circulă prin conturi. Ați văzut pe undeva menționată asta?

4 comments to “Despre prostie”
  1. Foarte frumos.
    Eventual sa vina cu o scadere de TVA la plata prin Card
    Fortarea procesatorilor sa ajunga la taxe echivalente cu cele de afara, de exemplu 1,5% nu aproape 4% cat sunt acum in Romani.
    Asta ar fi un viitor

  2. Acum am văzut articolul acesta, link-ul nu vrea să-l încarce…o fi de la mine, o fi la ei, nevermind…
    Nu e nicio noutate, doar nu te așteptai ca România să fie în U.E. fără d-astea. Avantaje și dezavantaje, asta-i viața.
    Eu aș dezvolta ce a spus deja fish: banii negri circula pe alte căi, în special cash. De la mafiile cu droguri, arme sau carne vie, până la dosarul Microsoft, toate ”plățile” se fac cash. Din acest motiv există oriunde pe lumea asta nici limite pt tranzacțiile cu cash atât pentru firme, cât și pentru persoane fizice (la carduri, de ex.).
    Mai aberant este că este obligatoriu la achiziția unei mașini să completezi un formular pt ONPCSB care îți cere să declari de unde ai banii, inclusiv când ai luat credit :))) Plus că mașina aia poate fi vândută a doua zi de unul care spală bani și problema s-a rezolvat. 😀
    În anii 90 se zvonea – s-a scris și în presă, dar puțin – că biletele câștigătoare la loto se vând cu un profit de până la 50% tocmai pentru a spăla bani. Și iar s-a rezolvat problema 😀
    Cheia este pentru oameni cinstiți, pentru hoți nu există lacăt care să nu fie spart 😉

Comments are closed.