„Puciul” din PSD

Ciolan

Pentru cei care speră că mâine Dragnea pică și PSD să prăbușește am o veste proastă. Nu se va întâmpla așa ceva. Așa cum am spus, Gabriela Vrânceanu-Firea are nevoie să se poziționeze ca independent la următoarele alegeri, fie ele de primărie sau la președinție (personal, nu cred că vizează atât de mult, dar vom vedea).

Spre deosebire de liderii anteriori din PSD, Liviu Dragnea își păstrează puterea cedând pas cu pas din ea către baronii locali în schimbul susținerii. Spre deosebire de celelalte atacuri din PSD în care Dragnea era vizat pentru decapitare și care au eșuat lamentabil, de data aceasta scopul este o simplă „legendare” a doamnei Firea, dar și o negociere.

Din punct de vedere practic, gabriela Vrânceanu-Firea nu are nici o miză proprie, ea nu poate ajunge președinte al PSD, nu are susținere națională pentru asta, nici măcar pentru a duce actualul demers împotriva lui Dragnea nu are suficientă susținere.

Pentru PSD un eventual scandal înseamnă pierderea puterii, ceea nu-și dorește nimeni din partid, de aceea și sprijinul este unul redus, cel mai probabil pentru a da credibilitate demersului.

În momentul de față în PSD nu există o alternativă la Liviu Dragnea și, ținând cont de expunerea poziției, probabil nu sunt foarte mulți care să-și dorească. Având în vedere ambițiile doamnei Firea, este clar că ea nu vizează poziția fiindcă i-ar afecta candidatura la primărie sau prezidențiale. Stănescu este mult prea low-profile pentru a viza el însuși această poziție.

Da, este clar pentru toată lumea că, la un moment dat, Dragnea va trebui să plece și cel mai probabil chiar va ajunge la închisoare. Însă interesul PSD este ca acest lucru să fie profitabil pentru partid. Or, în momentul de față, nu este. Ceea ce nu înțeleg mulți este că PSD este o organizație, și încă una foarte disciplinată și conservatoare. Mai mult, este o cetate asediată.