Alianța vestului – puțin odicolon pe un cadavru putrezit

Alianța vestului

Alianța Vestului este echivalentul ARD de acum câțiva ani, care încerca să salveze un PD bolnav. În momentul de față, PNL este un partid bolnav, care pierde electorat în favoarea USR și ALDE.

Chiar dacă primarii respectivi este posibil să nu aibă probleme, asocierea cu un partid muribund le poate reduce gradul de mobilizare a electoratului. Este clar că cei patru vor candida la Primărie sub sigla Alianței, cu un PNL scris cu font mic pe afișe, ca steluțele de la contractele cu băncile, dacă va mai apărea.

Altfel, economic vorbind, alianța nu are nici o relevanță, cele patru orașe putând și până acum să acționeze împreună pentru proiecte europene sau naționale.

Din punct de vedere politic, este un semnal foarte prost pentru PNL, dar și pentru președintele Johannis, care, cumva semnalează falimentul managementului politic impus de președinte liberalilor. De asemenea, este și un semnal cu privire la posibila implicare a celor patru în campania națională a partidului sau chiar a președintelui Johannis. Poate fi, cumva, o invitație la negociere, dar mă tem că nu au cu cine.

Nu cred că are sens să discutăm de un această alianță ca un „proiect separatist”, cei patru nu au gândit dincolo de aspectul de PR propriu și nici o văd evoluând într-o mișcare politică de sine stătătoare.