Țigara de după

Ciolan

Spre surprinderea tuturor, moțiunea a trecut. Deja multă lume spune că vom avea scenariul din 2016, când, după guvernarea „tehnocrată”, PSD a revenit cu 40%. Este posibilă repetarea acestui scenariu? Sunt mari șanse.

Opoziția nu are un plan. Jos PSD este singura idee pe care o are. Deși PSD a setat standarde foarte joase, Opoziția nu a fost în stare să vină cu oameni măcar la fel de incompetenți. Orban, Țurcan, Știrbu, Câțu… Dincolo, la USR, powerpointuri corporatiste cu idei simpliste, care arată amatorism, confuzie și lipsă de înțelegere a unor chestiuni simple, precum TVA, bugete, deficite.

Toate acestea sunt rețeta simplă pentru dezamăgirea unui electorat intoxicat cu #ciumaroșie, care va descoperi că avem #aceeașimizerie, aceeași incompetență.  Nu că Ludovic Orban sau madam Țurcan ar fi oameni noi în politică, sau că PD/PNL nu ar mai fost la guvernare în trecut și nu am ști ce pot. Elena Udrea, Pinalti, Flutur, Băsescu însuși… Doar că unii uită. Amuzant este că aceeași oameni râd de publicul Antenei 3 și le zic că sunt „spălați pe creier”. La fel sunt și ei, diferă doar marca șamponului.

Nu, nu fac parte dintre cei care zic că va urma dezastrul. Euro la 5 lei, tăieri de pensii și salarii, dat oameni afară… Doar că, acum Opoziția vrea să vină la putere din nou pe un moment de contracție economică. Germania este în recesiune, Europa are probleme politice majore, Trump a declanșat un război comercial și pare să fi aprins fitilul pentru unul mondial. Rețeta pentru un dezastru electoral anul viitor.

Vor veni la putere în condițiile în care nu au susținere în Parlament și nu-și pot trece guvernul. De aceea, nu este deloc exclus ca, deși Ludovic și-a pregătit deja costumul de premier, să avem un nou guvern „tehnocrat”, controlat tot de PSD. Sub numele de ProRomania, dar, tot PSD. Jeana nu e moartă, Jeana se transformă. Sub Ponta, PSD-ALDE + minorități și UDMR au majoritatea pentru a face ce doresc în Parlament. Și atunci cascadoria cu demiterea Vioricăi o să-i arunce în ridicol pe liberali și pe Johannis.

La ce bun? În opinia mea sunt trei mize importante. Una esențială pentru Johannis – nominalizarea comisarului european, deja insistența cu care este băgat pe gât Siegfried Mureșan e copleșitoare.

A doua, cu ceva mai mici șanse de reușită pentru că Ponta controlează acum Parlamentul, este alegerea primarilor în două tururi, care ar putea disloca PSD, ceea ce nu prea are cum să-i convină lui Ponta. Ca să reușească asta, ar trebui să avem guvern nou în maxim o lună ca să poată da ordonanță de urgență. Aici este discutabil și dacă PNL însuși are chef de așa ceva, deoarece și ei au o grămadă de primari pe care îi pot pierde. De fapt, singurii cu interes ar fi cei de la USR, dar, deși ei au intrat în campania pentru locale deja, nu fac nimic pentru a aduce tema în prim-plan.

În fine, cea de-a treia, impusă de „partenerul strategic”, este Secția Specială. Este motivul pentru care Johannis a ținut cu dinții de Birchall (deși, conform Curții Constituționale, ar fi trebuit să o demită).

Un alt efect va fi dezumflarea USR. Non-combatul lui Barna din campanie, micile mizerii ale sale (contracte su statul, nevasta angajată la OMV, mărunțișuri, dar suficiente pentru a susține ideea de „aceeași mizerie”), concentrarea lor de pe-acum pe alegerile locale de anul viitor, micile războaie interne, îi vor scoate de pe radar. Jocurile se vor face iar între PNL și PSD.