Cu mască, fără mască

Safety over time

În partea stângă este o poză celebră din 1932. Cealaltă, este o poză generică de pe un site de SSM (sănătate și securitate în muncă, pentru eventualitatea în care ajunge aici cineva care n-are habar de acronimul ăsta). Alăturate, cele două imagini explică de ce în 1968 s-a organizat Woodstockul în plină pandemie de gripă și acum s-a închis totul. Nu e nici o conspirație la mijloc, pur și simplu societatea actuală are o aversiune față de riscuri.

Este bine? Este rău? Nu cred că există un răspuns „corect”. Mi-aduc aminte de copilăria mea și, prin contrast, mă uit la copii din ziua de azi care nu se urcă pe trotinetă fără cască, cotiere și genunchere, protejați și dezinfectați, îndopați cu medicamente imediat ce apare un mic semn de boală.

Am avut șansa, prin prisma meseriei, să văd cum, și la noi, partea de SSM a evoluat de la poza din stânga la poza din dreapta în ultimii 20 de ani. Știu contracte în care există penalități serioase din partea antreprenorului general pentru subcontractorii care nu țin seama de reguli, cu inspecții inopinate pe șantiere.

Tot prin prisma meseriei știu că mezelurile alea atât de hulite de azi sunt mult mai sănătoase și mai sigure decât cele „adevărate” de pe vremea comunismului.

Au crescut standardele de siguranță peste tot. Da, noi suntem țara aia unde ard spitalele, dar asta pentru că vorbim de clădiri vechi, care pur și simplu nu au cum să mai respecte standardele actuale de siguranță și trebuie demolate cu totul. Valabil și pentru apartamentele vechi, nu au fost proiectate pentru consumurile de azi și reprezintă un risc major, multe dintre ele având instalațiile „refăcute” de urechiști și cu materiale discutabile.

Pur și simplu, lumea evoluează într-o direcție care pune mai mult preț pe valoarea vieții umane (și, nu numai, asociațiile de protecția animalelor jucând și ele un rol din ce în ce mai important). Avem azi animale care trăiesc mai bine decât trăiau regii acum 300 de ani. Și, nu, nu mă refer la animalele de companie ci la, de exemplu, o fermă de vaci.