BNR este pe altă lume…

O lume mai bună, mai dreaptă, în care principalele probleme sunt inflaţia şi supraîncălzirea economiei. Cam 2007, vara. Asta deşi cei de la biznis magazin l-au declarat omul anului în 2008, când Mugurel a aruncat economia în recesiune cu cel puţin 4 luni mai devreme. În fine, nu aceasta ar fi tragedia cea mai mare. Ci faptul că Mugurel va mai candida o dată şi 100% va fi reales. Un guvern cretin pe lângă care guvernul Tăriceanu pare o echipă de profesionişti, o bancă centrală rămasă în urmă cu un an şi jumătate faţă de evoluţia economiei, un preşedinte bine aerisit la cap… Welcome in 2009. It’s time to panic.

PS Pentru cei care nu înţeleg, comparaţi asta şi asta cu asta.

6 comments to “BNR este pe altă lume…”
  1. Nu stiu cat de mult intelegi tu (nu ca eu as fi expert). Faptul ca FED-ul si Bank of England taie ca disperati din dobanda de referinta inseamna ca trebuie sa facem la fel?
    Tind sa cred ca oamenii incep sa uite ce inseamna cu adevarat banii de hartie (fiat money).
    America (inca) isi permite sa genereze inflatie si imprumuturi „externe” de 1 trilion pentru ca isi exporta inflatia peste hotare. Faptul ca dolarul este moneda in care se tranzactioneaza petrolul toata planeta e obligata sa le cumpere dolarii si ei cred ca pot trage bani la imprimanta la infinit. (se pare ca se apropie de sfarsit treaba asta).

    Recomand filmuletul:
    Money, Banking and the Federal Reserve
    http://www.youtube.com/watch?v=iYZM58dulPE

    • Nu înseamnă neapărat că trebuie să facem şi noi la fel. Dar nici nu trebuie să fim originali. Când este secetă, foloseşti irigaţia. Când plouă, colectezi excesul de apă (dacă există) ca să nu produci inundaţie. As simple as that. La 40 de grade plus ar trebui să te temi mai degrabă de efectele secetei decât de o eventuală inundaţie. Nu crezi?

  2. Din pacate nu e atat de simplu. Irigatia asta ar genera si mai multa inflatie, ar stimula consumul, consumerismul si indatorarea. Expresia „dator vandut” cred ca spune multe, si stramosii nostri intelegeau bine conceptul de dator vandut.
    Creditul trebuie sa apara din economisire si nu din imprumut extern. O comparatie mai plastica ar fi un drogat care intra in sevraj si are nevoie zilnica de mai mult drog. Poti sa rezolvi problema pe o perioada scurta prin mai mult drog cu efectele de rigoare, sau sa-l lasi sa sufere o perioada relativ scurta dupa care sa-si revina.

  3. Păi dacă lucrurile sunt mai nuanţate, să le nuanţăm 😆
    Creditarea a îngheţat nu doar pentru persoane fizice, ci şi pentru firme, care au rămas fără lichidităţi. Nu era nevoie de noul regulament, fiindcă creditarea s-ar fi redus oricum de la sine. Aşa, s-a creat un blocaj încă de prin septembrie.
    Analogia cu drogurile nu ţine, Mai degrabă ar merge cu alcoolul 😉 Consumat moderat, induce o stare de bine. Consumat în exces…

  4. poate fac eu gresala sa gandesc prea „hardcore” dar care e problema cu oprirea creditari? Toata economia e un bubble imens, toate institutiile care functioneaza pe credit la un moment vor intra in colaps. Oricum toate discutiile astea sunt degeaba, peste cativa ani vom trai intr-o lume minunata si unita cu 2-3 monede mondiale si vom trai fericiti pana la adanci batraneti… 🙂
    Recomand: http://www.dailymotion.com/video/x5ohrj_network-howard-beale-there-is-no-de_shortfilms pe vremea in care oamenii erau preocupati de chestiuni esentiale si nu de britney spears 🙂

Comments are closed.