Preliminariile alegerilor prezidenţiale

Prima observaţie care se impune este că Traian Băsescu nu a confirmat încă participarea la alegerile prezidenţiale, deşi nu mai este foarte mult timp. Sigur, el porneşte cu avantajul preşedintelui în exerciţiu (în măsura în care circumstanţele actuale pot constitui un avantaj) şi al scorului încă mare din sondaje. Dar trendul său este descendent, iar guvernul său face tâmpenie după tâmpenie astfel încât decontul nu are cum să nu vină mai devreme sau mai târziu. Opinia mea este că, dacă ar participa, Traian Băsescu nu ar intra măcar în turul doi. Apariţia ASR Principele Radu schimbă însă datele problemei şi candidatura preşedintelui în exerciţiu nu mai este necesară pentru păstrarea puterii de către PD.

Astfel, câştigarea alegerilor de către Mircea Geoană sau Crin Antonescu poate aduce schimbarea majorităţii parlamentare în favoarea uneia PSD-PNL. În cazul câştigării de către ASR Principele Radu, orice tentativă de modificare a status-quo-ului devine riscantă pentru PSD. Mai mult chiar, PSD s-ar putea vedea silit să accepte un guvern condus de Traian Băsescu pe care nu cred că PD-ul ar avea probleme să-l treacă în Parlament. Singura problemă a lui Traian Băsescu şi a PD-ului este strategia de exit. Dacă ideea de a nu mai candida a lui Traian Băsescu a fost deja enunţată de câteva ori, PD suferă în absenţa unui candidat care să mimeze decent competiţia. Această variantă, dimpreună cu faptul că nu a fost identificat încă un candidat din partea PD explică ezitarea anunţării (ne)candidaturii. În cazul în care Traian Băsescu chiar ar fi dorit să participe la competiţie chiar nu văd o explicaţie logică a amânării anunţului fiindcă surpriza este să nu candideze, nu să candideze, iar suspansul nu-l ajută, din contră, permite unor susţinători să se repoziţioneze.

Deşi candidatura sa ajută Partidul Democrat şi pe Traian Băsescu, nu cred că ASR Principele Radu este parte a unui scenariu ci mai degrabă a fost omul potrivit la locul potrivit. În absenţa sa, ar fi apărut în mod sigur un alt independent (cel mai probabil, Mugur Isărescu) care ar fi fost în mod clar omul democraţilor. Nu văd Casa Regală a României parte a unui scenariu care să-l includă şi pe Traian Băsescu.

Primele sondaje apărute par să indice o oarecare superioritate a lui Crin Antonescu, care depăşeşte scorul propriului partid. Din păcate pentru el, asta este mai degrabă o veste proastă pentru el. Candidatura sa a fost lansată oficial prima, la Congres, prilej pentru o creştere bruscă a notorietăţii, comparativ cu Mircea Geoană ale cărui anunţuri au fost bruiate de alte evenimente. Faptul că acesta din urmă este sub scorul partidului este doar o chestiune de timp, până când „poporul PSD” îl va percepe pe Mircea Geoană drept candidat astfel încât acesta va fi cel puţin în scorul partidului în turul I.

Apoi, Crin Antonescu a dovedit deja că este incapabil de o cursă lungă. La o săptămână după Congres a dispărut complet, revenind abia zilele trecute şi şansele ca astfel de absenţe să se repete sunt foarte mari. Lipsa de reacţie a PNL la situaţii care afectează în mod real electoratul său nu dă foarte multe speranţe. M-aş fi aşteptat la un parteneriat mai apropiat cu UDMR, la o critică mai serioasă la adresa incompetenţei guvernului şi la o prezenţă susţinută. În condiţiile în care Mircea Geoană apare de trei ori pe zi şi Crin Antonescu de trei ori pe lună mi se pare destul de clar care va fi rezultatul. În plus, Crin Antonescu nu prea mai are de unde să ia electorat, el depăşind deja cadrul partidului, mai degrabă va pierde pe termen lung mai ales în condiţiile intrării în competiţie a ASR Principelui Radu şi a probabil unui Cristian Preda sau Monica Macovei din partea PD (ar mai fi probabil Negoiţă un alt potenţial candidat).

Un alt lucru pe care îl arată sondajele îl constituie scorul relativ apropiat pentru turul II al celor doi candidaţi luaţi în considerare până acum. Când a intrat Traian Băsescu în campanie în 2004, diferenţa până la Adrian Năstase era mult mai mare. Chiar dacă ritmul de erodare este acum lent, există o saturaţie faţă de actualul preşedinte care avantajează schimbarea, mai ales că prestaţia guvernului său este penibilă şi va accentua ritmul de scădere. Într-adevăr, preşdintele mai are în jur de 40%, dar este un procent dintr-un procent destul de mic care mai este interesat de politică (30%, poate 40%, maxim), astfel că un candidat independent are un bazin electoral potenţial uriaş.

Nu ştiu cât va reuşi ASR Principele Radu să preia din acesta, însă are potenţial bun atât pentru mediul rural, cât şi pentru mediul urban şi, ce e mai important, din electoratul lui Traian Băsescu însuşi. Conform unor sondaje, 16% din populaţie este favorabilă monarhiei, deci avem aici un potenţial nucleu electoral pentru ASR Principele Radu (în condiţiile în care PNL are undeva spre 10% din total populaţie şi Crin Antonescu ajunge la 22%) acest bazin electoral nu e de neglijat. Într-un eventual tur II cu Traian Băsescu, el ar prelua mult mai mult din electoratul PNL decât ar face-o Mircea Geoană. Acesta din urmă, ca şi Crin Antonescu, au marele dezavantaj că au un bazin electoral limitat, şansele ca ei să atragă electoratul nehotărât şi neimplicat sunt foarte mici, de aceea acord o şansă mai mare ASR Principele Radu de a ajunge în „finală”, cu Traian Băsescu (dacă acesta candidează) sau cu Mircea Geoană.

4 comments to “Preliminariile alegerilor prezidenţiale”
  1. Cred ca supraestimati sansele principelui. Nu e decat o figura oarecum exotica si, desi e posibil sa ia cateva procente care sa mai incurce itele, impactul lui va fi nesemnificativ.

  2. Calculele care le faci sunt simple şi logice. Dar, în fapt, nu cred că o să fie aşa de simplu. Băsescu se va lupta „dând totul în teren” pentru un nou mandat. Este conştient că dacă pierde va avea zile grele. Tocmai din acest motiv am tot spus că atitudinea sa poate să devină periculoasă în toamnă, asemănarea cu Ceauşescu fiind din ce în ce mai mare. Nu uita că electoratul său este fix cel mai dispus să iasă în stradă şi dacă are o ieşire pe sticlă precum cea din 2004 când s-a declarat singur câştigător? Sper totuşi să mă înşel, dar dacă nu acceptă înfrângerea?

    • @Mihnea şi Roxana
      Sunt din ce în ce mai multe şi mai clare semnele că Traian Băsescu nu mai candidează. N-o fi înscă la 32 şi PD-ul la 26, dar nici foarte mult nu mai au până acolo. Ca să nu mai vorbesc de semnalele externe din ce în ce mai puţin diplomatice care sugerează că nu mai este dorit.
      Situaţia economică e naşpa şi se va înrăutăţi. Plus că în curând se vor pune sindicatele pe ei, mai ales după ce vor da bugetari afară, că nu au încotro. Emil Constantinescu şi PNŢCD scrie pe ei. Dacă nu ar fi tragic, ar fi foarte amuzant.

  3. În mare parte sunt de acord cu tine, de această dată. Cu amendamentul major: glumeşti când te gândeşti la o retragere din cursă a lui Băsescu! Va trage până la refuz ca să-şi păstreze imunitatea prezidenţială. 🙂

Comments are closed.