Coșmarul

Discuțiile din perioada asta reușesc să facă mult rău Opoziției (deși, acum că au demis guvernul PSD nu cred că mai o putem numi Opoziție, deși, nici Putere nu este încă). Nu știu dacă de la PSD a pornit și s-a rostogolit peste tot sau chiar de la ideile unor Câțu și Năsui, indivizi depășiți de vremuri, rămași blocați în niște idei și teorii de care și FMI s-a dezis de multă vreme. Cert este că dezbaterea momentului este dacă se dau sau nu oameni afară.

Cât timp scriau pe Facebook, Câțu, Năsui și Caramitru trăiau în bula lor de corporatiști, ideile lor nu ieșeau „în lumea reală”. Există o bulă „anti-bugetari”, cu ideea unui „stat 0”. Cât timp lucrurile erau doar în bula asta, era totul OK.

Acum, că oamenii ajung la putere, dintr-o dată lucrurile capătă alte dimensiuni. Multă lume era dezamăgită de PSD, destui erau jenați de Viorica, de Dragnea și de restul figurilor „găștii de infractori”. Dar, economia merge bine, salariile au crescut, pensiile au crescut, oamenii trăiesc mai bine.

Evident că nu este neapărat meritul PSD, este mai degrabă o conjunctură economică generală favorabilă iar guvernanții nu au făcut decât să lase lucrurile în pace și să majoreze salariul minim, majorare care vine în linie și cu ce fac alte țări, inclusiv Franța, SUA sau Germania. Pur și simplu, avem o perioadă generală în care dezechilibrele între cei mai bogați și cei mai săraci s-au accentuat peste tot și problemele sociale se acutizează, astfel că peste tot se încearcă unele corecții mai mult sau mai puțin vizibile.

Demiterea guvernului Dăncilă vine ca un duș rece peste niște oameni amorțiți care realizează în momentul de față că pot rămâne fără servici, fără vreun contrăcțel. Da, Viorica era proastă – nu că Orban sau Johannis însuși ar fi vreo lumină -, făceam mișto de ea, dar e cu totul altceva când vin unii care au ca program politic darea oamenilor afară. Din bula „aia” s-a revărsat o ură nu doar împotriva PSD ca partid, ci asupra unor categorii largi de oameni – bugetari, „asistați”, cam oricine nu este la „corporație”. Și valul acesta de ură s-ar putea întoarce.

Dacă discuția rămâne pe tema dăm/nu dăm oameni afară, tăiem/nu tăiem pensii, devine foarte plauzibil ca nici măcar serviciile să nu-l mai poată salva pe Johannis în turul 2. Da, e mișto cu Europa, jos penalii, muiepesede, dar lumea are rate la bancă și dacă tot ce ai promovat ca proiect politic până acum este că „vine apocalipsa economică” și „dăm 400.000 de bugetari afară” e posibil să ți-o furi.

One comment to “Coșmarul”
  1. Discutia asta, despre taieri este avuta in surdina, deoarece nimeni nu are o idee despre ce sa faca.
    Cel mai bun scenariu, erau anticipatele si orice guvern legitimat de parlament putea sa lucreze, pentru a evita situatiile neplacute. Cum legile din Romania de multe ori nu sunt facute pentru oameni avem ciorba actuala.
    Ce urmeaza? Taieri si demiteri din partile neesentiale si apoi o ajustare contabila ca in 2010.
    Viitoarele guverne trebuie sa se puna la munca si sa isi asume masuri nepopulare. Daca nu o vor face de bunavoie vor fi fortate de situatie.
    A doua chestie pe care o observ este asa-zisa lupta de clasa privat vs bugetar. O lupta care se va pierde in negura istoriei odata cu digitalizarea completa administratiei publice, aceasta aparand ca un efect al vremurilor.

Comments are closed.