Bulificarea

Schimb marca de mașină în curând, așa că am început să caut informații despre noul ecosistem „Pe vremea mea”, forumurile mărcii erau cea mai bună sursă de informații. Am observat în timp, însă, scăderea activității pe cele pe care le mai frecventez, o parte din discuții mutându-se pe Facebook.

Numai că FB nu este un mediu potrivit pentru discuție. Are un sistem manipulator de afișare a comentariilor „în funcție de relevanță”. Asta înseamnă, în realitate, că ți se arată doar ce-ți convine ție, pe baza preferințelor, comentariilor sau interacțiunilor din trecute.

Un forum este altceva. Pe vremuri, forumurile Chip, Computergames, Webmasters, Learn @ Reflex, chiar și Softpedia, erau interesante și permiteau un dialog, o confruntare de opinii. Acum, șansele ca cineva să primească o informație, un comentariu din afara „bulei”, tind spre zero. Din afara bulei pot veni cel mult injurii și agresivitate. Forumurile încurajau dialogul, schimbul de idei. Exista și moderare, care tempera spiritele atunci când se încingeau. FB încurajează bulificarea, izolarea oamenilor într-o bulă, din care, pe măsură ce trece timpul va fi din ce în ce mai greu de ieșit.

Norocul meu este că, politic, sunt la intersecția a două bule – „useriști” și „pesediști”. În funcție de ce mai scriu sau mai comentez, sunt etichetat când într-un fel, când în altul. Dar, eu am acces la idei din ambele părți, pot judeca. Pot accesa resurse suplimentare dacă e cazul. Majoritatea nu mai au ocazia asta.

Alex zice că „Nobody cares”. Mai degrabă cred că lumea s-a dezobișnuit să audă altceva decât propria bulă și orice idee contrară este respinsă imediat. Comoditatea la care s-a ajuns prin creșterea nivelului de trai ne-a puturoșit nu doar fizic, ci și intelectual. Și asta începe să producă o violență de limbaj. Rădulescu-mitralieră, Olguța, Caramitru jr nu sunt simpli troli. Ei au simțit un trend de violență verbală și-l folosesc. Dar, în același timp, cresc intoleranța la discuție. La dialog. La deschidere față de ceilalți, oricare ar fi ei. Pesediștii sunt suboameni, useriștii sunt legionari.

Oamenii nu mai au răbdare pentru alte opinii și sunt încurajați să le respingă violent. Bulificarea atenuează și altruismul, ideea de comunitate, idea de compasiune… Oamenii din afara bulei devin dușmani. Oamenii devin peștișori din acvariu, cu memorie din ce în ce mai scurtă. Nu este neobișnuit să susținem azi ceva complet diferit de ieri, doar pentru că bula noastră s-a schimbat.