Țigara de după

Turul întâi al alegerilor prezidențiale vine, pentru unii, ca un duș rece. Este bun pentru că reprezintă o radiografie mult mai exactă a situației reale față de europarlamentarele unde STS a intervenit la greu.

  • Scorul lui Barna este cel real. USR+ a fost la 15%, accidentul de la europarlamentare a fost doar un accident, ei nu au avut niciodată 22%. Că ei au luat de bună cifra aia, este problema lor. Oamenii au muncit, s-au străduit, dar nu pot ieși din bula lor și aduce alt electorat (decât ce au primit din soft). Nu-i ajută nici agresivitatea, nici lipsa reală de idei și programe (policy briefurile alea sunt glume pe care le-au desființat inclusiv oameni apropiați lor). Impresia mea este că sunt folosiți de PNL pe post de „cotonogari”, cum îl avea Steaua pe Bărbulescu sau Dinamo pe Andone.
  • Dar, principala problemă a USR+ nu sunt neapărat liderii, ci electoratul. Ei au preluat un grup social care nu avea reprezentare politică și ai cărui membri au o părere mult prea bună despre ei înșiși și un dispreț suveran față de cei din afara grupului lor. Și foarte multe frustrări. Or, atâta timp cât nucleul de bază este format din acest grup, USR+ nu poate accesa electorat din alte zone, pentru că acest grup sare cu bâta pe ei. De aceea, un Caramitru e ceea ce le trebuie pentru a-și ține în priză electoratul, iar fără unul ca el pot pierde ce au fără garanția de a mai câștiga ceva. Doar că vor rămâne circumscriși în cei 10-15%.
  • USR, dincolo de „ceata de ciomăgari”, rămâne un Goe al politicii noastre. „Noi vrem anticipate” (când ele sunt practic imposibil de realizat), „ieșirea din criză nu e responsabilitatea USR+” sunt țâfne de puberi. Dacă, să zicem, opoziția la PSD este „înscrisă în ADN”, refuzul colaborării cu PNL i-a făcut să pară absolut neserioși, astfel că multe voturi au mers la Johannis, deși acesta a dezamăgit, astfel că Dan Barna a rămas doar cu voturile nucleului dur USR+. Inclusiv din diaspora, de unde spera să atragă mai mult ca Johannis. Doar că, surpriză, diaspora nu este formată doar din IT-ști superiori, ci și din badante, zidari și alți muncitori cu cârca. Oameni care nu sunt neapărat anti-psd ca opțiune politică, cât mai degrabă enervați pe PSD pe care îl fac vinovat de neîmplinirile lor din țară care i-a făcut să plece, pentru votările din trecute… Când se repetă obsesiv că PSD este vinovat pentru absolut orice, la un moment o iei de bună. Până când vezi că ceilalți sunt la fel și ajungi să-l urăști pe „Băsescu”. Nu, nu este vorba de manipulare, nu este vorba că sunt „proști” și nu înțeleg. Pur și simplu vorbim de o descărcare. Azi a fost PSD, la următoarele alegeri va fi PNL. Pentru că pur și simplu nu există în politica românească o ofertă pozitivă. Din 1996 încoace, la fiecare alegeri s-a votat contra. S-a ales răul cel mic. Care nu totdeauna s-a dovedit cel mic. Până și cei noi, tot pe vot negativ au mizat: să scoatem PSD din politică.
  • Dăncilă + Diaconu + Ramona > 30%. Acesta este electoratul PSD de bază. Electorat care a votat, în condițiile unei vizibile slabe mobilizări a unor „baroni”. Ce a depășit, de-a lungul timpului, 30% au fost conjuncturi, emoții de moment, aceasta este baza. Bază obținută în condițiile în care deja de două rânduri de alegeri urbanul votează mai mult și, trebuie repetat, a unei slabe mobilizări a activului de partid. Gargara aia cu țăranii proști care votează ce le spune primarul poate ține în powerpointurile USR, dar nu mai au legătură cu realitatea. Când „dreapta” va înțelege că sunt oameni, nu vite mânate la abator și-i va trata omenește am putea vorbi de o eventuală „reconversie”. Până atunci, nu.
  • PSD este într-o situație paradoxală. Deși nu mai este partid, are un electorat care îi rămâne alături. De ce rămâne alături? Simplu, pentru că toți ceilalți îi urăsc. Spațiul public este plin de invective la adresa pesediștilor, așa că nu au unde să se ducă. Nu au o alternativă politică. Ponta s-a fâsâit, probabil că PSD își va recupera plecații. ALDE s-a terminat. PNL este fostul PD și majoritatea pesediștilor au sechele anti-băsiste. Plus că aparent urmează linia clasică de austeritate băsistă, „ori toți să muriți, ori toți să scăpăm”. Deja la împrumuturile făcute de Câțu (pe care le critica atunci când erau făcute de PSD) au crescut dobânda cu 0,4 puncte procentuale față de cât împrumuta PSD. La ce secetă a fost că PSD prefera să se împrumute extern, nu de pe piața locală, cred și eu 🙂
  • Aroganța lui Johannis a enervat pe toată lumea. Dacă ar fi fost condiții normale, probabil că pierdea turul doi. Dacă Dăncilă ar mai fi avut 6 luni la dispoziție, și PSD ar fi fost un partid real, probabil că serviciile ar fi trebuit să o accepte și să-l debarce pe Johannis. Deși, chiar și în condițiile acestea, cred că Dăncilă ar fi mai utilă decât imprevizibilul Johannis.
  • Proaspăt venit la guvernare, PNL dovedește că e mai incompetent decât PSD, deși acesta din urmă setase niște standarde incredibil de joase, vin cu aceleași cumetrii și deja până anul viitor la parlamentare, PSD va trece peste 30%. Presimt că în maxim două luni madam Țurcan va fi noua Dăncilă, ținta memelor. Deja se afirmă, are toate calitățile necesare.