Mo(n)stră de quality journalism românesc

Money.ro este portalul economic quality al celor de la Realitatea-Caţavencu. Ei publică un articol de mare excepţie despre, spun ei, o mare porcărie pe care o pregătesc aleşii noştri. Dar, la fel ca în bancul cu Volga care era biciletă şi nu i s-a dat, ci i s-a luat, în proiectul de lege lucrurile stau cu totul altfel decât a înţeles autorele de pe forumul contabililor puturoşi din România. În rezumat, şi pe înţelesul lui Ionuţ Tudorică:

1) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de directorul economic sau contabilul şef încadrate cu contract individual de muncă. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.

2) Prin compartiment se înţelege ansamblul persoanelor cu pregătire economică sau complementară care desfăşoară activităţi de natură contabilă. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singură persoană, încadrată cu contract parţial de muncă sau în baza unei convenţii civile.

Din material, lipseşte însă un alt aliniat introdus, care schimbă lucrurile:

3) Persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizată în compartimente distincte, vor încheia contracte de prestări servicii pentru conducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare trimestriale, semestriale, anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate conform legii, membri ai CECCAR.

Practic, persoanele care au doar studii medii sau nu sunt membre CECCAR nu mai pot ţine contabilitatea, ceea ce mi se pare absolut normal, eliminându-se astfel o portiţă care permitea multor firme să se fofileze şi să meargă cu situaţii financiare făcute pe genuchi. În nici un caz nu se pune problema ca TOATE firmele să angajeze DOI contabili cu normă întreagă aşa cum insinuează autorele. Dacă ăsta e quality, The Economist ce-o mai fi? Literatură SF?

One comment to “Mo(n)stră de quality journalism românesc”
  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Comments are closed.