PSD – Clarificările necesare

Ion Iliescu punctează astăzi un mesaj foarte important de susţinere a lui Mircea Geoană, răspunzându-i (relativ violent, în termenii săi) lui Octavian Cozmâncă viitorul şef al campaniei electorale a lui Sorin Oprescu. Cu această ocazie se taie macaroana celor care susţineau că Sorin Oprescu are sprijinul lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, precum şi a vreunui grup din PSD.

Ipoteza nu avea oricum credibilitate, în primul rând din punct de vedere logic: Sorin Oprescu nu are şanse la mai mult de 10 procente în primul tur, deci nici o şansă la turul doi, astfel că nu există nici un motiv pentru care PSD ar susţine o asemenea candidatură. De asemenea, Mircea Geoană poate fi oricum înlocuit, fie că ajunge la Cotroceni, fie că nu.

Din contră, ţinând cont de faptul că Sorin Oprescu ia mai mult de la Geoană şi Antonescu, precum şi de continuarea „frăţiei bordurienilor” de la primărie şi de prietenia reală cu Adriean Videanu, candidatul Sorin Oprescu poate fi foarte bine candidatul PD.

Declaraţia lui Cozmâncă de azi confirmă şi ipoteza mea cu privire la apariţia unui nou partid de stânga numai că în situaţia actuală pare mai degrabă o repetare a scenariului puciştilor liberali, cu Oprescu pe post de Stolojan. „Niet”-ul categoric al lui Ion Iliescu taie orice legătură a PSD-ului cu Sorin Oprescu. În momentul de faţă, PSD este supus unei duble presiuni – din stânga, formaţiunea pregătită de Cozmâncă, un fel de ApR şi din dreapta, grupul de la Cluj şi anumite elemente care colaborează pe faţă cu PD-ul.

Pe de altă parte, iniţiativa Cozmâncă-Oprescu poate fi, în perspectivă, o variantă de backup pentru PD în cazul în care Traian Băsescu merge mai departe cu noua sa construcţie politică, deşi nu cred că are şanse de reuşită datorită inapetenţei totale pentru construire a actualului preşedinte.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale, cred că Mircea Geoană se apropie încet dar sigur de scorul partidului, în vreme ce Sorin Oprescu îşi reduce şansele de a mai trece de 10 procente.

6 comments to “PSD – Clarificările necesare”
  1. Perfect de acord. Am obosit să repet că Sorin Oprescu nu are cum să ajungă în turul 2 fără un sprijin clar din partea lui Ion Iliescu. Or, ţinând cont de reacţia de astăzi a lui nea’ Nelu la scrisoarea deschisă a lui Cozmâncă, e clar, Doctorul s-a lins pe bot.

  2. Stiu eu? Fie cum ziceti dvs., desi am senzatia ca simplul ‘sprijin al lui Iliescu’ nu mai e de ajuns in anul de gratie 2009 pentru a salta pe cineva in sondaje.

  3. Pentru Geoană important este să reducă diferenţa dintre scorul său şi scorul partidului, deoarece eu cred că această diferenţă este dată în principal de ambiguitatea unor lideri PSD faţă de candidatură (între care şi Ion Iliescu). Acesta era sensul, nu că Ion Iliescu îl va ajuta pe Geoană să câştige alegerile. La nivel naţional, influenţa lui Ion Iliescu este minoră, dar în rândurile „poporului pesedist” ea există încă.

  4. Cine mai le intelege strategiile lor politice? Nu stiu daca neaparat Cosmanca , odata ce a lansat scrisoarea la Psd, s-a mai bazat pe sprijinul lui IliescuCu toata ca in scrisoare il linguseste, nea Nelu e fidel partidului, ca doar ala ii da painea. Oricum Oprescu cand s-a depus candidatura nu stia ca i se va alatura Cosmanca, si totusi a fost sigur pe el.

Comments are closed.