Ultrascurt 2

PD 53%, PSD 13%, PNL 10%, PNG 8%, PRM 5%, spune IMAS. Scorul PD-ului mi se pare de-a dreptul obscen şi-mi aduce aminte de sondajele de prin 2003 care dădeau la fel PSD-ul peste 50%. Lăsând la o parte efectul emoţional al referendumului, faptul că PNL este dat la 10% în condiţiile în care toţi vorbesc că nu mai atinge pragul electoral dovedeşte că nucleul dur de votanţi al acestuia rămâne fidel (personal, cred că este totuşi mai aproape de 15%). De asemenea, PLD-ul se află în continuare sub pragul electoral, în ciuda agitaţiei de la referendum şi în ciuda propulsării lui „dragă Stolo” pe locul 2 la „încredere”.

6 comments to “Ultrascurt 2”
  1. chiar ca 10% in conditiile astea e o veste buna….mai ales coroborat cu gaura neagra in care se zbate PLD/

    scorul PD e neverosimil. Ma indoiesc ca in urmatorii 30-50 de ani va avea vreun partid la alegeri (nu in sondaje) mai mult de 35-40%.

    Plus ca mizez pe eterogentitatea electoratului PD. cand ai 50% orice mesaj ai lansa pe piata reprezinta un atatc la ideile unei parti din electoratul tau. ca acolo sunt si intelectuali, si florarese si soferi si oligarhi samd.

  2. Pingback: Sondaj IMAS « MoROmeTe says

  3. am publicat sondajul asta inca de ieri dimineata
    venit pe niste surse psd de la, normal, cluj 🙂
    mi se parea cam tras de par dar uite ca imasul zice ca asa e
    tot din psd mi se atrage atentia ca au si ei un sondaj facut special unde psd are 20% iar pd numai 40%
    mda…

  4. Explicaţia insuccesului PLD-ului este foarte simplă. Ei nu s-au afirmat ca o alternativă liberală, ci ca o alternativă „liberală” la PD. În condiţiile în care singurele lor idei politice sunt „noi îl iubim pe Băsescu” şi „Jos Tăriceanu” este foarte greu să strângă voturi dintr-un motiv simplu: pragmatismul electoral – ce rost are să votez cu alt partid care îl susţine pe Băsescu dacă pot vota direct cu partidul lui Băsescu?

    Cifrele sondajului mai au şi o explicaţie care ţine de „răspunsul social acceptabil”. Graţie demonizării puternice, mulţi nu mai recunosc la interviu că ar vota PSD sau PNL fiindcă ei consideră că ar fi un răspuns „social indezirabil”. Este ca şi prezenţa la vot, întotdeauna mai mare în sondaje decât în realitate (în cazul referendumului a fost cu 50% mai mică).

    Dacă luăm prin analogie cu situaţia din 2003, PD-ul nu cred că poate spera la mai mult de 38-40% la un scrutin – pe baza cifrelor de acum – care sunt de fapt voturile lui Băsescu.

    În momentul de faţă, PSD-ul şi PNL-ul sunt la limita de jos, bazinul lor electoral fidel, oameni care votează ideologia şi nu liderii, în vreme ce PD-ul acumulează de fapt voturi pentru o persoană, Traian Băsescu, aşa cum PSD-ul a acumulat atâta vreme voturi de la Ion Iliescu. Din punctul acesta de vedere, cred că PSD şi PNL sunt mai bine plasate, fiindcă nu depind de oameni.

  5. Pingback: Inventarul Stricaciunilor Politice » Sondaj IMAS

  6. Chiar daca trebuie sa luam cifrele cu precautie, ceva ceva tot e in sondajul asta. Oricum, prima concluzie e ca anticipatele se vor face la termen 🙂

Comments are closed.