Deşi aparent simple, lucrurile pot lua o turnură neplăcută pentru PNL. Dacă PSD se mulţumeşte doar să demoleze guvernul Tăriceanu şi să ofere democraţilor conducerea guvernului astfel încât să se erodeze ei în vreme ce social-democraţii se vor mai întrema puţin ca partid de opoziţie, următoarele alegeri ne-ar putea pune în poziţia de a vota între PSD şi PD, PNL având toate şansele de a deveni cantitate neglijabilă, prin inevitabila degringoladă internă după pierderea puterii şi prin faptul că bătălia se va duce între PD şi PSD, PNL rămânând doar să chibiţeze pe de-o parte.
3 comments to “O ipoteză”
Nu neaparat.. Daca PSD-ul va sustine, cel putin la investire, un guvern PD, asta va duce la anumite confuzii printre alegatori (PD si PSD), PNL-ul ar putea castiga pe tema asta.
Intrebare e daca PNL se poate repozitiona rapid si coerent ca fiind un partid de opozitie, fara convulsii interne masive si fara sa se agate aiurea de putere. Daca „da” avem sanse sa vedem un PNl care creste, daca „nu” atunci o sa fie rau pentru PNL.
Premise pozitive există, deoarece după referendum PNL a acţionat foarte bine din punct de vedere al imaginii publice, evitând intrarea în clinciuri cu preşedintele şi delimitându-se puternic de PSD. Cred că vor reuşi să-şi conserve ipostaza de „doborâţi de FSN”, fiindcă au refuzat colaborarea, ipostază care va fi întărită şi de „polul de dreapta” care acum îşi poate arăta valoarea.
În ceea ce priveşte convulsiile interne, din nou nu prea există premise. Pentru Ludovic Orban ar fi cam devreme să ceară conducerea partidului (eu sunt convins că dincolo de grobianismul său manifest, Orban este un tip inteligent şi cu un bun potenţial), iar pentru Crin Antonescu prea… complicat. Crin Antonescu mi se pare mai degrabă un fel de Cristian Diaconescu al PNL.