Săptămâna aceasta a „explodat” în mass-media ştirea despre „vizita secretă” a lui Mircea Geoană la Moscova. OK. Care-i problema? Este Rusia un bau-bau în momentul de faţă pentru România? Eu aş zice mai degrabă nu. OK, tema e consistentă cu Iliescu-KGB, Mircea Geoană preia ştafeta de la Ion Iliescu, deci, Mircea Geoană este agent KGB. Pe cine îşi închipuie că atrage Traian Băsescu la vot cu asta? Că în afară de câţiva ameţiţi peremişti nu cred că se sperie cineva de vizita lui Geoană la Moscova. [Din contră aş zice că există o pătură care ar putea aprecia un preşedinte care să normalizeze relaţiile cu Rusia.] Mai ales că, pe internet, subiectul a fost făcut praf tocmai de viralul lansat de băsescieni. Adică, ori Mircea Geoană este un pămpălău de care ruşii fac mişto, ori vizita lui este un mare pericol la adresa integrităţii şi neatârnării patriei noastre. Exceptând perioada lui Dej şi poate unul-doi ani de după revoluţia, Rusia este inexistentă în dezbaterea publică românească şi nu cred că cineva consideră în momentul de faţă Rusia un inamic periculos. Nu avem o istorie conflictuală recentă, Basarabia nu reprezintă o prioritate pentru români, gazele nu sunt chiar o ameninţare, ţinând cont că România dispune de resurse… Deci? „Strategii” preşedintelui nu au învăţat nimic din campania lui Blaga la Bucureşti? Chiar nu-mi dau seama de ce Traian Băsescu renunţă la un electorat urban, ceva mai bine dotat intelectual şi care în 2004 ba făcut diferenţa în favoarea… habar n-am cui.
7 comments to “Mizele mici şi foarte mici ale lui Traian Băsescu”
S-o luam pe rand. Un viral cu 1000 de vizionari nu poate face praf nimic. Povestea cu rusii (la care marjase Antonescu) poate fi o tema importanta pt nedecisii Antonescu-Geoana ori astia devin acum importanti ca vor da si ordinea in turul I si pe cea din durul II. Iar faptul ca e lasat sa joace pe teme mici si favorabile …. ma tem ca nu invinovatesti „strategii” de culoarea potrivita 🙁
1. Nu cred că ordinea în turul I mai poate fi schimbată. Poate doar diferenţa, dar nici asta decisiv.
2. Nu cred că o miză atât de mică va influenţa semnificativ indecişii. Mai degrabă indecişii dau un vot pragmatic, ceea ce înseamnă Geoană. Totuşi, PSD nu a apărut ieri din spuma mării. Are o istorie de 20 de ani în spate, nişte persoane detestabile în frunte (Iliescu, Vanghelie, Năstase, Hrebe & the Gang) pe lângă care vizita la Moscova pare adiere de primăvară.
3. Antonescu arată cât e de nepregătit pentru liga mare. Omul pur şi simplu nu înţelege jocul :).
Ave!
Dupa o pauza mai lunga, revin cu placere pe site-ul tau, pentru citeva scurte comentarii.
1. „Este Rusia un bau-bau în momentul de faţă pentru România? Eu aş zice mai degrabă nu.”. E posibil sa te inseli. Parerile subiective nu pot constitui linii directoare pentru o politica externa. Probabil ca iti inchipui ca politica externa ruseasca practicata in Transnistria, Georgia, Osetia, cecenia, nu are nimic sa stirneasca teama si ca Rusia doar „se apara” in zonele alea. Iar despre noua doctrina nucleara ruseasca, care autorizeaza atacaul nuclear „in scop preventiv”, probabil ca nici de aceea nu te temi.
2. „nu cred că cineva consideră în momentul de faţă Rusia un inamic periculos”. Acum citva zile, Putin cerea Europei sa plateasca factura Ucrainei, ca „are bani”. Daca nu, urmau sa apara probleme cu livrarile. Evident, Rusia nu e un inamic periculos, daca prin inamic intelegi doar soldatul rus suit pe tanc. Astazi acesta e inlocuit cu reprezentantul Gazprom. Sau chiar crezi ca rusii ar putea sa ne dea ceva gratis, bunaoara gaz mai ieftin?
3. „Pe cine îşi închipuie că atrage Traian Băsescu la vot cu asta? „. Probabil, pe cei care au parinti sau rude care au murit in anii colectivizarii fortate facute la indicatia bolsevicilor si pentru care Rusia nu inseamna doar cum cred unii, un bun vecin. Permite-mi si mie sa cred ca nu ai in familie antecedente de tipul arestari, batai in arestul Militiei, puscarie, din moment ce consideri ca nu ar trebui sa ne mai temem de Rusia si ca pentru tine Rusia e doar o tara in mars fortat spre democratie si economie d epiata, capabla s aisi respecte angajamentele contractuale.
4. „gazele nu sunt chiar o ameninţare, ţinând cont că România dispune de resurse… „. Importam 40% din resurse, aproximativ, si niste firme controlate prin interpusi de rusi dau tircoale Transgazului. OMV-ul are actionariat Gazprom intr-o proportie semnificativa (http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-2244519-acord-omv-gazprom-pentru-centru-gaze-naturale-austria.htm) Nu e nici o amenintare, Rusia chiar ne vrea independenti de ea.
5. ” Chiar nu-mi dau seama de ce Traian Băsescu renunţă la un electorat urban, ceva mai bine dotat intelectual şi care în 2004 ba făcut diferenţa în favoarea…”. Din pacate, electoratul urban nu mai voteaza ca in 2004, nucleul votantilor s-a mutat i nrural. Strategii lui Crin nu pricep ca alagerile nu se cistiga cumparind reclama pe bloguri.
Eu inteleg ca Basescu nu e favoritul tau la prezidentiale, insa ai putea incerca sa nu mergi pina intr-acolo incit sa consideri ca ORICE face Basescu e rau/prost/imoral/nejudecat/ (in comparatie cu ce face alt candidat) si sa recunosti ca adversarii lui nu se pot lauda cu NIMIC la nivelul actiunii politice in beneficiul votantilor.
In rest, toate bune!
wellcome back 🙂 Eşti încă dator cu un răspuns.
1-2) Mă îndoiesc că „simplul cetăţean” este chiar atât de la curent cu „geopolitica”. Oteveliziunile noastre nu acordă prea multe minute externului.
3) Anii ’50 au fost acum… 60 de ani. Timpul vindecă multe răni. Nu că aş fi dator, dar un bunic a făcut puşcărie ca „chiabur” – avea o amărâtă de „căşărie”, iar fratele celuilalt bunic a luptat şi pe frontul de est, şi pe cel de vest, de la Odesa la Varşovia.
4) Era vorba de percepţia publicului.
5) Nu cumva TB are o vină pentru asta?
Uneori a nu face nimic este mai bine decât a face prostii.
Tocmai de aceea am revenit, pentru ca ma simteam intr-un fel dator, ultima data nu am mai apucat sa iti raspund.
1-2. Faptul ca simplul cetatean nu este la curent cu geopolitica nu inseamna ca geopolitica nu exista sau ca cetateanul nu trebuie informat de existenta ei. Evident ca Rusia are ca principala (si singura) arma geopolitica resurele de gaz si ca si-o joaca tare. Rusia este in continuare un inamic periculos si oamenii trebuie sa stie asta. a baga capul in nisip n ue o solutie. Evident, exista doua abordari: strigatul cu voce tare, gen Basescu, sau mersul pitit la Moscova pentru imbunarea ursului, gen Geoana. Eu o prefer pe prima, pentru ca stiu ca a doua nu a mers niciodata.
3. Poate pentru tine, chiar cu rude care au patimit, discursul anti-kgb nu mai tine, insa asta pentru ca tu crezi ca economicul poate fi decuplat de la politic. tu numesti „vindecarea ranilor” trecutului simpla nepasare fata de ele. Te inseli crezind ca discursul geopolitic al lui Basescu nu mai prinde. Poate nu mai prinde la cei tineri ca tine sau ca mine, care cred ca economia nu trebuie sa se mai incurce cu discursuri de tip geopolitic si patriotice (noi vs Rusia), insa cu siguranta prinde la cei care au amintiri mai multe si chiar mai vii decit noi din anii 50-60 (care au acum in jur de 60-70 de ani si care se duc in cea mai mare proportie la vot). A te uita doar la bursa a uita de cei din inchisori care isi amintesc de bolsevicii care cuvintau in vatra satului despre binefacerile cuvintarii e o dulce capcana. Alegerile nu sunt (doar) despre cresterea economica si despre programe anti-criza, sunt si despre identitate nationala, orientare in urmatorii 5-10 de ani, vecini buni si vecini perfizi, aliante defensive etc. Probleme un pic mai putin economice.
4. Publicul trebuie sa fie informat corect. Din experienta mea si contactul cu oameni idin toate categoriile (chiar azi am intrebat doi meseriasi cu care am avut o treaba), Rusia are o presa foarte proasta. Citez: „Rusul mereu ne-a furat ceva”. Aducerea Rusiei in dezbatarea publica nu este deci neavenita, oamenii au o buna perceptie despre politica Rusiei, chiar daca nu e prea vizibil acest lucru.
5. Tu asertezi, implicit, ca TOT electoratul urban care nu mai voteaza dar a votat in 2004 nu mai voteaza din pricina lui TB. Fals, din mai multe motive:
– inca nu stii citi locuitori din urban vor vota pe 22, pentru a compara cu cei care au votat in 2009.
– excluzi posibilitatea ca multi electori din urban sa fie dezamagiti si de prestatia pseudo-liberalilor din PNL (care au guvernat 2 ani cu PSD-ul) si sa nu ii mai voteze, precum ii votau cind erau in alianta DA
– inca nu stii daca cei care au fost dezamagiti de alianta PSD-PDL vor mai veni la vot.
– in ultimul rind, excluzi alti factori de demobilizare ai electoratului urban: credinta ca nu conteaza cine iese; propaganda anti-Basescu; iresponsabilitatea; etc
Vina lui TB, cita este, este impartita cu conditiile de mai sus, nu i irevine toata lui.
Vorba ta „Uneori a nu face nimic este mai bine decât a face prostii” descrie cel mai bine tipul de absent urban de care vorbeam. Eu as spune mai degraba ca „Uneori, asa-zisa dezamagire ascunde de fapt altceva” .
Dar poate ca motivele dezamagirii sunt atit de adinci, incit nu pot fi intelese. Eu am fost extrem de dezamagit de alianta PSD-PDL. Insa dupa citva timp, am realizat ca o alianta PSD+PNL ar fi mers ca unsa intru reeditarea scenariului de la suspendare. Si bonus un premier PSD pe patru ani. Intr-adevar, urma sa vedem o droaie de masuri liberale in cei 4 ani PSD. In ultima clipa, Tariceanu, prin refuzul de a recunoaste angajamentul cu PSD, si-a salvat partidul de la distrugere, pentru ca dupa 4 ani de guvernare cu PSD-ul, praful se alegea de liberalismul de mucava al PNL.
Cristi sorry de insistenta dar cred ca subevaluezi „miscarea”:
1BSunt in marja pe trenduri in miscare si fix de perceptia „votului util” depinde. Zic util pentru ca d-adevaratelea oricum turul 1 nu conteaza in sine ci doar interpretarile lui de dupa.
2. Ai sa razi, fix mizele astea mici baleiaza intre un candidat si altul, dupa ce s-a construit un poll si dupa ce s-a evaluat ca nici unu nu-i „perfect”. Ori daca atinge 2-3 procente din „votul util” care tindea sa se centreze pe Geoana si-l intoarce pe axa totusi ala e socialist astalalt e candidatul liberal … poate fixa castigatorul turului I . Ca sa-ti nu-i mai zic ca asta cu „votul util era fenomen in curs care se cerea stopat.
3. de-ar fi doar atat. 🙁 jocul ca jocul dar a avut nebunia sa lipeasca apelul la bun simt pe toate gardurile si … puterea sa ocoleasca temele economice pana in saptamana alegerilor :((