Apropo de piaţa imobiliară…

2007 – Apartament cu 2 camere, Dr. Taberei – 71000 euro – rată lunară credit (15%) avans – 365 euro/lună – AlphaBank

2010 – Apartament cu 2 camere, Dr. Taberei – 62000 euro – rată lunară credit (15% avans) – 399 euro/lună – AlphaBank

13 comments to “Apropo de piaţa imobiliară…”
 1. In 2007 in primul trimestru dobanda la euro a fost 3.5%, in T2 3.75%, T3 si T4 – 4%.
  Acum e 1%. 🙂
  Ca sa comparam insa avem nevoie nu doar de DAE, ci si ce constructie are DAE. 😉 Dar aia e o alta discutie, muuult mai ampla, nu am loc aici. 😛

 2. Nu ştiu cum l-ai găsit – linkul nu merge – dar ce am găsit eu la Bruxellesse pe acel site erau peste 100.000 de euro. Oricum, ideea era alta. Toată lumea spune că imobiliarele s-au ieftinit. În realitate, sunt mai scumpe. 95% din locuinţe sunt cumpărate prin credit bancar, aşa că suma tranzacţiei este mai puţin relevantă. Rata la bancă este aceeaşi ca în 2007 sau chiar un pic mai mare. Asta înseamnă că acesta este pragul de „suportabilitate”. Dacă creditele se vor ieftini, preţul locuinţelor va creşte, pentru a acomoda noua realitate.

 3. EL LIMON est situé à 15 minutes de Las Terranas – dans la péninsule de Samana en République Dominicaine. Deci da 🙂

 4. Eu te sfătuiesc să citeşti ziare serioase 😀
  Am văzut şi eu panarama aia de articol. Problema este că ei fac mai multe flotări logice în articol:
  1) Un apartament de 72.000 nu se încadrează la prima casă. Valoarea maximă e 60.000.
  2) Nu ştiu cum au calculat creditul vechi.
  Calculul meu de mai sus se bazează pe finzoom.ro. 380 euro este media ofertelor. Erau şi vreo două oferte sub 300 de euro, dar şi multe peste 400. Ca să nu mai vorbim de condiţiile de creditare.

 5. Atunci dă şi tu toate detaliile necesare tragerii unei concluzii: perioada creditului, dobanda fixa sau variabila, anuitati egale sau descrescatoare, etc. Altfel ce compari?! Că între timp banca şi-a schimbat politica, poate atunci era ofertă, etc.
  Condiţiile de creditare sunt şi ele importante, desigur, dar aici sunt mulţi berbeci care nu’s interesaţi de ele…
  Ref la articolul din ZF: acolo se specifică clar împrumutul de 57 mii euro, ceea ce e corect, atâta fiind maximum posibil de împrumutat. Că unul are avans şi altul nu, e altă poveste.
  Ca să simplificăm, hai să comparăm direct DAE. Dacă ne referim la „prima casă” găsim DAE şi la 5%, altfel la 7-8% (Volksbank, Unicredit, Banca Romaneasca, BRD, etc.)
  Natural, există alte riscuri acum, fiind reflectate în costul creditului.
  Încă ceva. Nu e corect să compari aşa şi dpdv al faptului că atunci era altă valoare a împrumutului, depinde şi suma totală de rambursat, etc.
  Nu te amăgi, oricum ai luat în momentul de maxim de preţ ;))

 6. Nu a fost ăla maximum 😀
  Maximum a fost 100.000 😛 Şi era cât pe-aci să vând atunci 🙁
  71000 nu e rău. Eu zic că e destul de aproape de valoarea reală.

  Creditele sunt calculate pe 30 de ani. Valorile sunt cele de sus. La creditul din 2007 este Euribor la 6 luni + 4%. Nu ştiu cât e DAE.

 7. Valoarea reală la 2 camere într-un bloc ceauşist vechi de câteva decenii nu poate fi mai mult de 30-40 mii. Cam pe acolo o să se stabilizeze în max 3 ani. Am zis!

 8. Pai, se vedem, la ce capitale te referi? Cu cine sa comparam bucuresti? Cu Sofia? Cu Tirana? Harare? Sau cu Paris? Londra? Berlin?

  Si hai sa comparam si veniturile. Basca putem compara si dobanzile bancare …

Comments are closed.