Monoloagele vaginului

Monologul prezidenţial de la B1 TV, televiziunea mogulului de bine, dă seama despre situaţia internă din PD, acolo unde tabăra prezidenţială este pusă în dificultate de „aripa” BVB. Sigur, preşedintele încă beneficază de suport şi iubire sinceră la „baza” partidului, însă funcţia şi-o datorează aparatului de produs voturi marca Adriean Videanu, care a fost mai spornic decât Viorel Hrebenciuc. Pierderea de teren este gravă, de aici şi duritatea intervenţiei. E amuzant să-l vezi pe Emil Boc – intrat în imaginarul colectiv ca marionetă prezidenţială – acuzat de deviaţionism, dar acuzaţia este reală. Adevăratul păpuşar al lui Boc nu este preşedintele, ci „tripleta de aur” BVB. O tripletă subţire şi cu destule probleme „la dosar”, care conduce partidul cu o mână de fier stârnind frustrarea membrilor de rând (şi nu numai). O tripletă care nu numai că nu ascultă de preşedinte, dar şi îl pune la înghesuială.

Spre deosebire de alte monoloage prezidenţiale, cel de aseară a avut un destinatar clar: „poporul pedist”. Căruia i s-a arătat „Adevărul şi Calea”. Acţiunea de piar în favoarea Elenei Udrea, fiindcă, până la urmă, la asta se reduce totul, îl confirmă pe Traian Băsescu într-o jenantă situaţie de inferioritate. În partid nu prea mai are control, asupra guvernului nu prea mai are control, oamenii săi sunt pe cale să ajungă în poziţii secundare… Ca şi Ion Iliescu, Traian Băsescu mai trăieşte iluzia puterii doar prin ura inamicilor. Însă cei din jurul său chicotesc şi-şi dau coate. Şi-l trimit după ţigări.

Personal, am dubii asupra ascensiunii viitoare a Elenei Udrea. Şi nu pentru că societatea românească ar fi misogină – deşi este şi acesta un aspect. Ci pur şi simplu din cauza „materialului”. Nu are „stofă”. Şiretenia şi ambiţia nu sunt suficiente, chiar dacă sunt dublate de resurse nelimitate (bugetul celui mai bogat minister). Pentru o construcţie durabilă, e nevoie de o temelie serioasă. Elena Udrea a urcat (mult) prea repede şi (mult) prea sus. E prea direct legată de Traian Băsescu pentru a nu fi afectată de apusul carierei acestuia. Însăşi recursul la preşedinte pentru a o ajuta să-şi păstreze poziţia în partid îi subliniază slăbiciunea. Până la urmă, e doar o păsărică* a preşedintelui. Una din multe altele…

* PĂSĂREÁ, -ÍCĂ, păsărele, s.f. Diminutiv al lui pasăre; păsăruică. ♢ Expr. (Fam.) A avea (o) păsărică (sau păsărele) la cap (sau, rar, sub pălărie) = a fi nebun, a fi trăsnit; a avea idei ciudate, bizare, excentrice.Pasăre + suf. -ea, -ică. Cf. Dexonline.

2 comments to “Monoloagele vaginului”
  1. Pai as zice asa: BVB chiar munceste pentru partid.
    Altii dau declaratii prin presa si isi fac piar personal, cu orice ocazie. BVB sunt pompierii de serviciu (care s-au si fript de multe ori) si e normal sa-si doreasca mai mult de la partid si in partid. Nuti Udrea, e doar fata de piar a lu’ base (nu am dovezi ca ar fi mai mult de atat). BVB sunt cam sucariti ca base nu-i mai baga-n seama si le transmite mesajele prin Nuti Udrea (o duduie cu manute de catifea sa dea ordine unor veterani).
    base e pe tobogan si e disperat ca nu poate face nimic…
    Rau cu rau dar mai rau fara rau. base e prea luat cu capu’ ca sa inteleaga asta.
    Isi va lua jucariile si isi va face un alt partid care sa-i satisfaca dorinta de a da ordine in stanga si-n dreapta? Vom vedea…

Comments are closed.