O lecţie pentru PD

Azi, opoziţia a obţinut o victorie „de palmares”, care poate conta la moral în perspectiva acţiunilor următoare. Traian Băsescu a fost silit să facă ce face găina când e fugărită de cocoş. Acum, contează mai puţin că a făcut-o fiindu-i frică de suspendare (deşi aş zice că şansele ca referendumul să fie validat sunt minime, însă paranoia învinge totdeauna realitatea) sau pentru că PD-ul a făcut-o prea gogonată (mira-m-aş), important este că Opoziţia vede că PD nu poate face chiar tot ce-i trece prin cap şi că îi pot face să dea înapoi când sar calul. Moţiunea de cenzură se joacă. Nu sunt de acord că PSD şi PNL nu pot prezenta un guvern mai bun. Guvernarea PD a ridicat incompetenţa şi nesimţirea la standarde atât de ridicate încât este greu să mai fie egalat de cineva. [Măcar în timpul „dictaturii” Năstase exista un act administrativ rezonabil.] Guvernul din umbră al PNL, de exemplu, este un compromis decent între dinozauri inofensivi (Meleşcanu, Marga), tehnocraţi anonimi Doltu, Helvig, Penescu, Catană sau politruci de rang secund. E un mix rezonabil a ceea ce poate oferi clasa politică actuală. Bănuiesc că un guvern PSD ar avea proporţiile oarecum modificate, dar în linii mari nu ar fi mult mai rău. De altfel, problema nu sunt atât membri guvernului, sunt convins că opoziţia poate indica o serie de nume acceptabile, cât personalitatea premierului. Or, după eşecul „proiectului Johannis”…

6 comments to “O lecţie pentru PD”
  1. vad ca si tu ai preluat confuzia intre suspendare si demitere 🙁

    Miza a fost si este suspendarea caci in timpul suspendarii se poate schimba guvernul si de aici unii pot pierde parghii.
    demis sau nu, mai ales daca exista un rezultat de referendum clar (chiar si nevalidat) … deja nu mai conteaza

  2. Guvernul se poate schimba oricum dacă reuşesc să strângă o majoritate. Atunci ar avea un motiv beton şi nu cred că-l vor mai lăsa să preia iniţiativa ca în 2009, când erau debusolaţi de pierderea alegerilor şi oricum, era cam aiurea să suspende un preşedinte proaspăt ales. Dacă fac majoritatea, Traian Băsescu se va „împiedica” din nou.
    Procedura de suspendare este mai mult o arătare a muşchilor în vederea schimbării guvernului. În afară de Voiculescu, nu cred că se gândeşte cineva foarte serios la ea.

  3. Păi atunci nu mai are logică ce spui 🙂

    Logica politică ar cere ca întâi să se realizeze demiterea guvernului şi impunerea unui guvern PSD-PNL. În mod normal, Traian Băsescu nu ar trebui să se opună a doua oară unei majorităţi parlamentare, şi abia dacă se opune majorităţii să fie suspendat. Dacă încep cu suspendarea şi în timpul suspendării să schimbe guvernul, simpatia populară va fi de partea lui Traian Băsescu – „lovitură de stat!” e una din frazele care se vor auzi foarte des.

  4. parca am auzit de ceva timp „lovitura de stat” sa fie preventiv? 🙂

    logica e simpla. daca-i majoritate pt una e si pentru celalta. Iar timmingul tine si el tot de majoritate. propunerea de guvern va fi cu suspendarea pregatita 🙂

    revenind la titlu: lectie ar insemna ca indivizii aia au ceva de invatat. Eu zic ca doar au fost ridiculizati pentru a se cumpara timp.

  5. În sfîrşit, găsesc ceva decent şi echilibrat pe această temă. Prea am citit zilele astea tîmpenii de genul „mişcarea genială a lui Băsescu”. Păcat de „proiectul Johannis”, by the way. Nu mai dezvolt ideea.

Comments are closed.