Sexul îngerilor

Îmi este greu să înţeleg ce urmăreşte Traian Băsescu prin aceste propuneri incoerente care iau prin surprindere pe toată lumea (mă întreb uneori dacă nu cumva se surprinde şi pe el însuşi). Dacă ar fi vorba de o dorinţă reală de îmbunătăţire, ea este oricum subminată de mijloacele prin care se încearcă impunerea ei. Nu poţi să te lansezi într-un proiect amplu de schimbare din temelii a fundamentelor unei ţări – căci asta face modificarea Constituţiei şi a organizării administrative – peste noapte, aşa cum ai modificat TVA-ul de vineri până luni.

O astfel de întreprindere necesită mai întâi capacitarea unui consens naţional asupra necesităţii schimbării, urmat de o dezbatere asupra mijloacelor şi a formei schimbării. Până şi Nicolae Ceauşescu avea grijă mai mare pentru respectarea formelor, or în acest caz este mai mult decât evident că propunerile nu au fost discutate nici măcar cu propriul partid, care s-a trezit peste noapte că trebuie să susţină nişte idei despre care nu are habar (mă rog, nu este prima dată). Simptomatic aici este tăcerea taberei învinse la Congres, care probabil îşi freacă mâinile de bucurie în aşteptarea „frângerii gâtului”.

Şi mai stupid este că Opoziţia intră în acest joc oferind contra-propuneri, validând astfel autoritarismul cvasi-dictatorial. Chiar dacă este dificil de spus că România a devenit o dictatură, este din ce în ce mai departe de a mai fi o democraţie funcţională, iar propunerile prezidenţiale conduc în direcţia întăririi acestui autoritarism nedemocratic.

Cu un guvern cvasi-legitim şi complet lipsit de susţinere populară, cu un preşedinte contestat din ce în ce mai puternic, inclusiv în propriul partid, cu o societate dezbinată şi isterică, a discuta acum despre modificarea Constituţiei şi a reorganizării teritoriale e ca şi cum ai discuta despre sexul îngerilor.

3 comments to “Sexul îngerilor”
  1. opinie aproape congruenta cu a lui ion ilisecu, „nu ma scutura ca ametesc”.
    este binevenita, dar de ce tocmai acum, de ce sa nu mai asteptam cinci ani, este binevenita, dar nu din partea lui basescu.

  2. Pingback: polimedia.us/fain/

Comments are closed.