Trezirea…

Wellcome to Earth, Mircea.

Va amintiti cum, si mai devreme, un personaj al lui Caragiale, nemultumit de democratia din vremea sa, cerea „o tiranie ca-n Rusia”? Ma-ntreb daca nu cumva, prin crearea unui mare partid in subordinea presedintelui si prin tendintele acestuia de apelare directa la popor, se creeaza premisele unei guvernari autoritare in timpul celui de-al doilea mandat (prezumtiv) al presedintelui Basescu. E pentru prima data cand incep sa ma tem ca aceasta e solutia la care se gandesc cei din jurul presedintelui. Multi vor spune: si ce-i cu asta? Poate doar asa vom scapa de putreziciunea in care ne complacem azi. Si acest fapt, ca si redresarea economiei, sunt cu adevarat posibile printr-o guvernare cu mana de fier. De la Franco la Pinochet, pornind de la marele model al lor, Mussolini, s-au vazut cazuri de prosperitate nationala sub lideri autoritari, chiar sub dictatori. Dar cu ce pret? Intotdeauna pretul platit a fost mai impovarator decat insusi marasmul din trecut. Eu, personal, nu voi sprijini niciodata un regim autoritar, nici macar pe cel constituit cu cele mai bune intentii.

5 comments to “Trezirea…”
  1. si incheie spunand: „Basescu nu e un loser ca Emil Constantinescu si nu se va lasa invins de „structuri”. Isi va impune ideile si cu forta, daca nu s-a putut prin conlucrare politica. Pretul s-ar putea sa fie insa insuportabil chiar si pentru o fire ca a lui. Intr-o anumita ocazie i-am spus presedintelui: „Sunteti un om care inca nu si-a ratat sansele sa devina o figura importanta in istoria Romaniei”. Cred in continuare acest lucru. Dar cu inima cat un purice.”

  2. Cred că mesajul frazei de mai sus este un pic altul decât crezi tu.

    „Sunteti un om care inca nu si-a ratat sansele sa devina o figura importanta in istoria Romaniei”. Cred in continuare acest lucru. Dar cu inima cat un purice.

    Eu aş traduce asta prin „cred din ce în ce mai puţin că TB reprezintă o soluţie”… Pentru oricine este greu să recunoască că s-a înşelat. Dintre cei care l-au susţinut necondiţionat pe Băsescu este singurul care recunoaşte că este posibil să se fi înşelat. El şi Alina Mungiu Pippidi. În rest, inclusiv fauna care roia în jurul „loserului” Emil Constantinescu, l-au cam părăsit. Mai ştii ceva de un Liiceanu, de exemplu?

  3. Da’ ce, n-a fost clar de la bun început că “cred din ce în ce mai puţin că TB reprezintă o soluţie” ? cel puţin pentru mine a fost!
    Don’t get me wrong, nu mă dau cu pumnul în piept ba dimpotrivă, mi-e ciudă că am intuit corect!

Comments are closed.