Triumful procedurii asupra creativităţii

În calitate de consultant mă ocup cu procedurizarea activităţii firmelor şi cu verificarea modului în care aceste proceduri sunt respectate în practică. Din punct de vedere procedural, Curtea Constituţională nu avea ce alt verdict să dea, decât invalidarea referendumului. Surpriza a fost că nu l-a dat de prima dată şi că i-a trebuit trebuit atâta vreme. Ştiu că e frustrant, dar vina este a USL care s-a aruncat înainte fără a se gândi prea mult. Una din regulile de bază în management, aplicabile inclusiv individual, este aşa-numitul ciclu Demming – PDCA (Plan, Do, Check, Act) sau PEVA, în româneşte (Planifică, Execută, Verifică, Acţionează). Clasa noastră politică ar trebui să înveţe aceste lucruri de bază. Nu este deloc o înfrângere a democraţiei, ci o victorie. Democraţia – ca orice sistem bazat pe reguli – nu poate funcţiona fără respectarea procedurilor. Pentru USL, decizia reprezintă un avantaj important în perspectiva alegerilor din toamnă, dacă mai rămân împreună.

7 comments to “Triumful procedurii asupra creativităţii”
  1. Ai dreptate … procedural 😉
    Dar mi-ar fi placut sa n-ai, sau ca varanul, cârlanul si chiulangiul sa fii gandit un pic inainte sa faca taraboiul degeaba. Cumva, ar trebui ca legea feedback-ului sa functioneze: natia de 2 bani si 3 manele are politicienii pe care ii merita, care ne-o trag tuturor de ne sar ochii, iar dupa un asemnea viol natia plateste (la propriu si la figurat) si ar cam trebui sa se sature de platit si sa schimbe ceva, cum ar fi cei (de exemplu) cei 2 bani + 3 manele in 3 bani + 2 manele … ar fi un progres. Mic, dar nenul.
    Wishfull thinking?

  2. coane,
    daca ar auzi careva de prin Romania, nu doar din politica, ci in general, de plan, do, check, act, deja n-ar mai fi Romania, ci Germania.

    in halta ordine de idei, se pare ca ai de dat o naveta de bere neagra, fin’ca Somnorila al matale s-a cautat de oo in nadragi si a gasit o pasarica, nici urma de oo. si acu zice ca de ce sa dea el cu demisia, sa dea Baselu, ca el are in spate 7 milioane si juma de mioritici (nu l-o fi durand spinarea, apropo???).

    deci, sa-ti trimit numaru de cont? 🙂 ca tre sa fac petrecerea de plecare din Baku, si promit sa beau cu colegii berile de la tine 🙂

  3. scuze pentru dublarea comentarului…

    i-auzi ia la Somnorila:
    „Nu ma retrag din politica pentru ca Basescu a fost demis pe fond”

    pana mea, nasol ca, desi pe fond a fost demis in mintea profesorasului cel viteaz, in realitate se intoarce la Cotroceni. deh, mirlanca realitatea asta, ca nu vrea sa tina cont de visele umede ale omului.

    p.s. sa-ti fie invatatura de minte, si sa mai crezi in promisiunile politicienilor. a ORICARUI politician.
    ce dracu, esti baiat mare, chiar ai pus botu la ce zicea asta, si ai pierdut o naveta de bere.

  4. pai, conform principiului „fiecare sut in cur e un pas inainte”, sefu meu d-aci a decis ca nu ma mai vrea, asa ca m-au promovat pe corporate 🙂
    (nu sunt sigur in ce masura e o gluma)
    si cum io nu-s ca Base, sa zic: daca voi nu ma vreti, io va vreau, imi fac frumos bagajelu si peste vreo 20 de zile m-am carat.

    adevaru e ca mi s-a acrit, dupa 7 ani de zile, de lucrat cu astia de la BP, de mutrele lor si de ipocrizia lor.
    asa ca urmeaza un foarte scurt concediu prin tara, apoi, de la 1 octombrie, ma mut pe malu adriaticii 🙂

    iti trimit pe adresa privata numaru de cont. dai si tu bere la pretu de Romania, ca daca iti cer la pretu de Baku dai faliment. e vreo 5E berea la carciuma :))

Comments are closed.