[Offtopic]Întrebare Windows backup

Hardiskul laptopului meu se pregăteşte să devină DEEE (deşeu de echipament electric şi electronic). Am comandat deja unul. Am două întrebări referitoare la Windows Backup. Am făcute backuprui, am şi un system restore image sau cum se numeşte. Acest System Restore reface doar Windowsul sau şi toate programele instalate la momentul respectiv? Cât de safe este să fac un System Restore Image acum, înainte de a schimba HDD, în condiţii în care anumite chestii din Windows au început să nu mai funcţioneze sau să funcţioneze defectuos? La fişiere nu este problema, am backupuri la tot ce contează pe două HDD externe şi o parte din ele online. Mulţumesc.

PS Am 40 de ani, ştiu să caut pe Google, ştiu foarte bine limba engleză, mulţumesc. Mă interesează dacă a utilizat cineva şi cu ce rezultate. Pe internet găseşti şi poze cu daci de 10 metri, lespezi de aur de 55 carate de 1900 tone.

4 comments to “[Offtopic]Întrebare Windows backup”
  1. Sa incepem cu inceputul: nu stiu sa-ti raspund la intrebare!
    Ceea ce e important, totusi, e motivul: n-am folosit nciodata o asemenea varianta, datorita complexitatii inutile a intregii povesti. Nu zic ca nu merge, dar mi se pare o „cotire pe la Ploiesti”.
    Daca tot ai datele puse deoparte si un HDD nou, de ce n-ai profita de moment sa faci un clean install la windoze (nu e cazul sa povestim despre registry corruption & stuff, nu-i asa). In felul asta, vei obtine un sistem curat si placut uscat … pentru o vreme.

    Sa incerc totusi sa-ti raspund: din cate stiu eu, image restore iti pune totul la loc in conformitate cu ce era pe imagine la momentul ala (inclusiv partitii). Inteleg ca dpdv al timpului poate fi mai simplu asa, intrebarea este daca ar fi si mai bine pentru sanatatea (si asa precara) a windoze-ului.

    PS: no flame intended!

  2. Sustin recomandarea cu instalarea „pe curat” (atat SO cat si aplicatii). Ideal pe HDD-ul nou o partitie pentru sistem+apps si alta pentru date. Backup/restore doar pentru datele in sine, orice altceva nu este critic se poate recupera.

    Altfel, daca ce era pana acum mergea bine, se poate si un bare-metal restore (clonare, image backup, cum vre sa ii spui); am auzit ca Acronis True Image merge ok pentru asa ceva dar nu mai stiu daca mai este free/shareware.

    Disclaimer: also no flame intented, sfatul vine de la un utilizator care nu mai foloseste Win de peste 10 ani, trebuie luat cu un graunte de sare.

  3. +1. daca tot ai… ahem… ocazia :), si eu as fi pentru un clean install. si eventual facuta o imagine dupa ce instalezi fresh toate aplicatiile pe curat.

    • Mulţumesc. Am luat şi un rack USB şi văd că se poate buta de pe el, so problem solved: instalare curată. Din fericire hardul (încă) actual e funcţional (probabil are câteva baduri). Chestia este că reinstalarea şi aducerea laptopului aşa cum a fost o să-mi ia cel puţin o zi… Dar dacă pot buta şi de pe cel vechi, aş putea să o fac în etape.

Comments are closed.