Războinicii luminii aduc întunericul

Acceptarea lui Gigi Becali pe listele USL ar trebui luată un pic mai lejer. În primul rând, nu a intrat în PNL, fiindcă pur şi simplu nu avea unde să intre. PNL nu mai există, aşa cum nu mai există nici PSD. Există doar USL, un partid politic cu o ideologie şi un viitor incert. Este un vehicol electoral cu un singur scop: „Să-l dăm jos pe Băsescu”, aşa cum ADA acum 8 ani trebuia să-l dea jos pe Adrian Năstase. Nu cred că electoratul vede în USL altceva, nu cred că se mai distinge în interiorul său voci diferite (în sensul de partide diferite). Poţi eventual face distincţia între tonul moderat al lui Ponta şi tonul vitriolant al lui Antonescu, dar ei nu se diferenţiază prin altceva.

Sigur, într-un an de zile nu cred că se poate şterge amintirea unei istorii de 20 de ani, însă în momentul de faţă cele două partide nu se individualizează prin nimic – oricum partidele noastre nu se deosebesc între ele. Nu cred că PSD şi PNL mai spun ceva în afara unui grup de nostalgici. Însă asta nu înseamnă că vorbim de un grup omogen şi puternic, din contră. Acceptarea lui Becali este un semn al acestei lipse de putere şi încredere în forţele proprii. USL nu ştie încotro se îndreaptă, nu are nici un plan de viitor. (Acelaşi lucru este valabil şi pentru PD, care a urmat o cale inversă, s-au despărţit ca să aibă de ce să se unească).

Ponderea enormă a „traseiştilor” este un simptom al slăbiciunii şi incapacităţii partidelor noastre de a-şi asuma şi accepta propriile cadre. USL nu are prea mult de câştigat prin înglobarea PC şi UNPR ci,  din contră, a pierdut enorm, chiar dacă încă nu realizează asta. Până la urmă, între Gigi Becali şi Gabriel Oprea e doar o diferenţă de grad de ticăloşie, şi nu neapărat în defavoarea războinicului luminii.

Ceea ce fac acuma USL şi ARD este să elimine concurenţa. Practic, în afară de ei, a mai rămas doar Dan Diaconescu şi Laszlo Tokes. Nu mai ai alternativă, nu mai există răul cel mai mic. Nu mai există Ion Iliescu vs. Vadim Tudor, Traian Băsescu vs. Adrian Năstase… Acum ai de ales doar între copii ale lui Vadim şi ale lui Năstase.

USL ştie că nu are decât o singură şansă. Un  scor cât mai mare peste 50%. Asta nu din cauza lui Traian Băsescu (de fapt, da, dar indirect), ci din cauza fricii de proprii oameni. Cu un PD peste 20% şi un Dan Diaconescu peste 10%, adunând UDMR şi prima electorală, Traian Băsescu ar avea nevoie doar de 10% ca să-şi facă un nou guvern şi la câţi traseişti a acceptat USL nu îi va fi greu să-i obţină.

USL nu are un plan B, de fapt, nu are nici planul A. Habar nu are ce va fi sau ce va face după 9 decembrie. Când nu ştii încotro te îndrepţi, orice drum te duce acolo. Inclusiv cel pe care te călăuzeşte Războinicul Luminii. Ţac-pac!