Războiul din PD

Aparent, intervenţia lui Traian Băsescu îi suflă victoria de sub nas lui Vasile Blaga, pentru a doua oară. În realitate, lucrurile nu sunt foarte sigure. Data trecută, Traian Băsescu oferea speranţa menţinerii la guvernare. Între timp, aceasta a fost pierdută, iar asocierea cu Traian Băsescu pare să ducă la diminuarea scorului electoral al partidului. În momentul de faţă, Vasile Blaga este cel care poate oferi speranţa guvernării, alături de PNL sau PSD.

Ambele oferte sunt însă discutabile. În momentul de faţă, PD nu are alt electorat decât electoratul lui Traian Băsescu. Mult mai mic, dar este singurul care poate ţine partidul la un scor peste 10%. În rest, electoratul „administrativ”, cel care votează în funcţie de „baronul” local nu poate fi luat în considerare, el putând fi luat fără probleme de cei de la USL fie printr-o ofertă care nu poate fi refuzată, fie cu tot cu baron. Din acest punct de vedere, talentul organizatoric al lui Blaga, atât de apreciat de pedişti, este mai degrabă inutil. În mod sigur, are uşi deschise la PSD şi PNL, însă este greu de spus ce are el de oferit şi cele două partide nu pot lua singure.

De partea cealaltă, Traian Băsescu are într-adevăr un rol în diminuarea scorului PD. Însă este singurul care mai are un electorat propriu. Nu prea are ce face cu el, însă. Având ambasadele retrase cu PSD şi PNL, cei 10% pe care îi mai poate aduce Băsescu nu sunt prea utili. Varianta bâlbâită a PD se poate consolida şi deja sunt voci care o iau în considerare ca „adevăratul partid de opoziţie”. Este candidatul ideal la rolul de „partid-balama”. În plus, Elena Udrea este o problemă pentru electoratul său, ea fiind antipatizată, astfel că sunt şanse ca electoratul să nu se mobilizeze într-o măsură foarte mare. Astfel, PD nu-i rămâne decât varianta unei opoziţii perpetue, deloc convingătoare pentru un partid oportunist aşa cum a fost până acum.

Elena Udrea este destul de problematică şi pentru activul PD. A contat cât a avut pe mână fonduri la discreţie, însă ca lider al organizaţiei Bucureşti a fost catastrofală. Asocierea cu Traian Băsescu nu este de natură a o ajuta foarte tare, atâta timp cât ideea în PD pare să fie mai degrabă „suntem victimele lui Traian Băsescu, el ne trage în jos”. Riposta lui Blaga pare ceva mai puternică decât la precedentul congres, când a cedat imediat în faţa lui Boc. Acum atacurile la adresa lui Traian Băsescu şi Elena Udrea depăşesc nivelul anterior de „Şefu, am o idee, dar nici eu nu sunt de acord cu ea”.

În concluzie, în PD se joacă încă. Dar se joacă degeaba.