Jocurile pentru prezidențiale

Decizia Curții Constituționale complică jocurile pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Cum stau jucătorii în momentul de față:

PSD

PSD stă cel mai prost. Nu are un candidat pentru prezidențiale. Deși este partidul cel mai puternic, poate conta pe maxim 34-35% pe cont propriu. Ultimii doi candidați PSD, Adrian Năstase și Mircea Geoană au pierdut. În caz că ar merge singuri, nu vor putea conta pe PNL. Pot primi voturi de la UDMR și, eventual de la simpatizanții lui Traian Băsescu (deși este greu de crezut). Poate încerca să apeleze la un candidat „consensual”, gen Mugur Isărescu, care să atragă electorat și dintr-o altă zonă decât cea tradițională a social-democraților. Pe de altă parte, dacă se va merge pe actuala Constituție, PSD nu-și poate permite riscul renunțării la poziția de premier – Victor Ponta fiind singurul care are notorietatea necesară unei lupte egale cu Crin Antonescu – și alianța cu liberalii le permite, totuși rămânerea la guvernare în condiții avantajoase. Dacă PSD nu intră în joc, ecuația pentru prezidențiale este rezolvate, Crin câștigă detașat.

Traian Băsescu

Președintele pare să o susțină la prezidențiale pe Elena Udrea. Va avea în mod evident o problemă cu o parte din electoratul său, care nu a văzut-o niciodată cu ochi buni. Poziționarea pare una de „balama”. În caz de alegeri, platforma sa politică nu are cum să treacă de 10, maxim 15%, ceea ce înseamnă că prezidențiabilul nu va obține nici măcar 10%. Președintele nu dispune de logistica necesară unei campanii serioase și doar de la centru nu se pot face minuni. Astfel, Elena Udrea are rol de „iepure”, netezind calea spre turul doi fie pentru un candidat PSD, fie pentru Dan Diaconescu.

Dan Diaconescu

Fără OTV, Dan Diaconescu are un avantaj și un dezavantaj. Avantajul este că nu mai are foarte multă expunere, ceea ce în România este de bine, fiindcă nu ai ocazii să faci prostii. Dezavantajul este că limitează expunerea la televiziunile „concurente”. Totuși, „domnu’ președinte nea Dan” nu are nevoie de foarte multă publicitate, fiind un personaj puternic și nu are concurență pe nișa sa. La cât de otevizate sunt televiziune de la noi, nu va fi o problemă pentru el să readucă aminte că există. Per total, poate conta pe un 10% sau chiar mai mult, oricum, peste Elena Udrea.

Crin Antonescu

Este greu de bătut, chiar și de către el însuși. În afară de PNL, are sprijinul unei părți din PD (greu de spus cât va conta asta, PD fiind în dezintegrare), dar și a unora din PSD care nu ar dori ca Victor Ponta să capete prea multă putere.