Economia subterană

Azi, Adrian Năstase a publicat pe blogul său nişte cifre interesante referitor la economia subterană:

1998 – 23,3%;
1999 – 20,2%;
2000 – 18,2%;
2001 – 18,1%;
2002 – 17,7%;
2003 – 17,6%;
2004 – 15,0%;
2005 – 16,3%;
2006 – 16,5%.

Se observă o creştere uşoară în anii guvernării Tăriceanu. Cred că această creştere se datorează dezvoltării explozive a construcţiilor şi imobiliarelor, o zonă slab fiscalizată, în care evaziunea este la ordinea zilei. O altă zonă „gri” o reprezintă şi pariurile/jocurile de noroc. În urmă cu doi-trei ani, când se închidea un magazin, erau 90% şanse ca acolo să se deschidă o bancă. Acum, 90% şanse sunt să fie o firmă de pariuri sportive sau un „cazinou”.

4 comments to “Economia subterană”
  1. Cred ca mai degraba are dreptate un comentator de pe blogul lui Nastase. In timp ce toata lumea e concentrata pe marea coruptie, aia mica nu mai intereseaza pe nimeni. Si uite asa costa mai putin spaga decat impozitul :).

  2. Hm, cine spune aşa ceva n-a avut în viaţa lui un srl 😉
    Trust me, de la an la an este mai greu pentru cei mici (dar în acelaşi timp mai bine, fiindcă rămân cele cu adevărat profitabile).

  3. Pai eu am avut si inca am. Si spre surprinderea mea n-am dat nici o spaga in ultimii 3 ani.Si asta in conditiile in care aveam de luat TVA inapoi, si actele nu erau in regula, si au venit cu controlul, au vazut ca nu eram in regula, mi-au spus ce era gresit si m-au invatat si cum sa scap de o amenda mare si am platit una mai mica. Deci totul spre bine. La ce ma refer eu este la firme mijlocii care fac diverse treburi cu autoritatile, din care spaga nu este foarte mare, dar de la multi se aduna. Si eu zic ca 1000RON de la 500k de firme face mai mult decat orice spaga de nivel mare.

  4. Întru totul de acord cu prima parte. La a doua însă, nu cred că procentajul s-a modificat faţă de anii trecuţi. Şi aici nici măcar nu suntem unici. Cam peste tot contractele publice implică „atenţii”, fie că e vorba de trei imprimante sau de trei kilometri de autostradă.

Comments are closed.