Sfântul Johannis Mântuitorul – Izbăvitorul de pesediști

PNL - CONGRES EXTRAORDINARÎncetul cu încetul, primarul Sibiului se transformă în unica speranță a „dreptei” românești de a scăpa țara de pesediștii care, în noiembrie, vor acapara întreaga putere. Deși, oficial, Crin Antonescu încă mai este candidatul PNL, i s-a făcut deja parastasul și trimis acolo unde nu este nici întristare, nici suspin.

Mi se pare fabuloasă eliminarea lui Crin Antonescu din viața politică. Este o operațiune executată ca la carte de cuplul Ponta-Băsescu. Nu știu dacă între cei doi există o înțelegere, nici nu cred că este nevoie, atâta timp cât fiecare își urmărește propriul interes. S-a repetat de atâtea ori că Antonescu nu mai are șansă încât este deja un truism, self-fulfilling prophecy.

Este Johannis soluția? Evident că nu. Vine dintr-un partid care a fost la guvernare unde a făcut, la rândul său, o mulțime de ghidușii (partidul, nu Johannis). Norica Nicolai în fruntea listei pentru europarlamentare, Fenechiu, Andrei Marga, Stroe în guvern, Chiuariu șef de comisie parlamentară… Exemple de prostie și expunere gratuită. Lăsând la o parte partidul, pe care și Johannis va trebui să-l lase ca președinte, este doar un singur om. Un provincial parașutat în mijlocul unui viespar. Are toate șansele să termine ca Emil Constantinescu, învins de sistem.

Schimbă cu ceva prezența lui Johannis la Cotroceni? Devine Ponta mai responsabil? Pică automat guvernul? Cu cine îl înlocuiești? Cu trupa lui Crin, Blaga și Băsescu? Are el vreun program? O echipă competentă în spate? OK, întrebarea nu este justificată momentan, devreme ce omul nu este candidat, dar Crin are? Are PNL competențele necesare asigurării unei administrații decente? S-a văzut din componenta liberală a guvernului Ponta că nu.

Johannis și MRU, speranțele „dreptei” sunt simple iluzii. MRU a și dovedit că nu este capabil să se descurce în afara „laboratorului”. Ei nu sunt politicieni, ci sunt „emoții”. Emoții amplificate de transformarea PSD în noul Băsescu, singura sursă a răului în țara asta. Deja am început să văd lume îngrozită și panicată – însă nu cred că într-un procent atât de mare încât să împiedice alegerea unui președinte PSD, care are avantajul unei economii care merge bine. Vine Armaghedonul, avem nevoie de un Salvator. Însă, atâta timp cât implicarea civică este 0, Salvatorul nu salvează nimic. Atâta timp cât oamenii nu vor înțelege că o singură persoană nu are suficientă putere și că este nevoie de comunitate, nu se va schimba mare lucru și vom înlocui un baubau cu altul: Nicolae Ceaușescu cu Ion Iliescu, Iliescu cu Traian Băsescu, Băsescu cu Victor Ponta.