2004-2014, asemănări și diferențe

basescu-stolojanExistă câteva asemănări interesante cu situația din 2004, când PSD a suferit o înfrângere neașteptată, dar și câteva deosebiri care creează premisele pentru un final diferit.

Asemănări

  • PSD este la putere, împreună cu PC și UDMR. Ca și atunci, PSD este în sondaje în jur de 40% (atunci a luat 38%). Nimeni nu credea că Adrian Năstase mai putea fi învins.
  • În Ucraina erau frământări care au produs ceea ce a fost numită „Revoluția portocalie”.
  • Economia este pe creștere după o perioadă de criză care a coincis cu o guvernare de dreapta.
  • PSD controlează puternic mass-media, puține fiind publicațiile/televiziunile adversare.
  • PSD este în continuare un partid corupt.

Deosebiri

  • Dreapta era unită. PNL și PD formaseră Alianța Dreptate și Adevăr.
  • Dreapta avea două USP (unique selling proposition) cu impact puternic: cota unică și „dreptate și adevăr”. Acum nu are nici o ofertă electorală, în afară de „Jos PSD”.
  • Toate partidele de dreapta au fost la guvernare, cu rezultate dezastruoase.
  • PSD reprezintă „schimbarea”. Dreapta sub Traian Băsescu este de 10 ani la putere (mă rog, aici sunt nuanțe, dar pentru un public specializat, nu pentru masa electoratului). PNL, PDL(+PMP/FC/ETC) au fost la putere perioade mari, cu rezultate dezastruoase (este adevărat că s-a suprapus cu criza economică, dar la fel de adevărat este și că măsurile luate au agravat-o).
  • Dreapta avea lideri charismatici – Traian Băsescu și Theodor Stolojan. Acum, Traian Băsescu este un lider epuizat, urât de electorat, doar cu o minoritate care îl mai consideră „răul cel mic”. Johannis și MRU nu sunt văzuți ca lideri consistenți, iar Crin Antonescu are deja 6 ani de când este challanger. Nu se compară cu Ponta care este fresh.
  • În 2004 era presiunea intrării în UE și teama unora că PSD va face să nu fim primiți, exploatată eficient de Alianța DA.
  • În 2004, PSD era condus cu mână de fier de Adrian Năstase și nimeni nu sufla în partid în fața sa. În momentul de față, Ponta este doar liderul unei facțiuni care s-a impus temporar în fața altora, dar puterea sa este disputată și nu este deloc clar dacă această candidatură la prezidențiale este o încununare a puterii sau o împingere pe o linie moartă de către facțiunile rivale.

Personal, în momentul de față, în afară de DNA, nu văd cine ar opri victoria lui Victor Ponta. Va fi asta un dezastru? NU. Câștigarea alegerilor prezidențiale nu-i schimbă vulnerabilitățile penale. Acesta este doar unul din momentele care arată că a intrat frica în ei și că nu mai suntem în situația din 2004 în care nimeni nu mișca în front în fața lui Năstase. Dar sunt deja multe alte exemple de legi cu dedicație oprite într-o formă sau alta. Turma de politicieni care și-au făcut bagajele pentru „brutărie” începe să-și facă efectul. Presiunile externe sunt și ele mult mai puternice. Victor Ponta însuși este un mare fricos căruia îi place să se fofileze de fiecare dată, singurele cocoșisme fiind la televiziunile prietene. În 2016, vor fi din nou alegeri, ceea ce înseamnă că PSD se va „bucura” de putere absolută un singur an, 2015, fiindcă din 2016 vor începe jocurile pentru parlamentare și controlul guvernului, moment în care președintele nu are ce face în fața votului popular.

4 comments to “2004-2014, asemănări și diferențe”
  1. M-am oprit din citit după ”PSD este în continuare un partid corupt.” Mai sunt și alte aberații, dar mici în comparație cu asta.
    Fiecare are ideile sale fixe, nu e însă OK să le scrie perpetuu in articole pur subiective.
    Corect era să spui că așa sunt toate partidele. Și de aici, și din ce țară vrei tu. Asta e realitatea, ăsta este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale democrației, pe care însă trebuie să o apreciem în ansamblul ei, nu doar focalizați pe ce nu merge. Aia e simplu, cu soluțiile e mai greu.
    Dacă tot vroiai să compari, ia în calcul și ce realizări a avut fiecare guvern, nu spune generic că economia era pe trend pozitiv după un eșec de dreapta.
    MErgi până la capăt și spune concret cine e vinovat din dreapta aia și cu ce. Că poate mai sunt unii ca tine care ”uită” cele mai mari tâmpenii, cum de altfel ”uiți” și tu 🙂

    • DEci, la capitolul asemănări trebuie să trec și „certurile” noastre „stânga/dreapta”. Interesant este că unii dintre cititorii mai vechi mă „acuză” că m-am mutat la „stânga”. Iar Victor Ponta clar are în plan să mute PSD la centru, de altfel, de când s-au retras cei cu stagii în PCR și bătrânii cu afinități de stânga, „lupii tinerii” din PSD sunt mai degrabă a-ideologizați.
      În rest, scopul acestui articolaș nu era să „merg până la capăt”, iar eu sunt teleormănean, crescut sub religia „să nu uiți, Darie”… 🙂 Nu uit 😉

  2. O, da! Cum ai putut uita ”certurile” noastre?! :))
    Băsescu e om de stânga. Poate de aici ceva influență asupra ta.
    Oricum sigur de aici și perseverența ta de a prezenta toate nuanțele rele de la Ponta/PSD și a ”uita” din cele prestate de băse/PDL/PMP, inclusiv pe cele care au făcut țării (deci și nouă!) cele mai mari rele postdecembriste.

Comments are closed.