Graduation day

graduation2013-hatsintheairFiindcă tot se apropie sfârșitul de an școlar cu toată avalanșa de articole pe tema Bacului (BTW, la cel pentru olimpici promovarea a fost de 75%), mi-am amintit de o fază citită în Dilema Veche într-un articol al lui Liviu Papadima (un tip tare, l-am avut un an profesor la Litere). El povestea despre un colegiu britanic al cărei manager se mândrea că scopul lor este să producă absolvenți capabili să schimbe profesiile (atenție, profesiile, nu slujbele) de minim 5 ori de-a lungul vieții.

Dacă mă uit la mine, cred că facultatea la care domnul Papadima a fost și decan într-o vreme și-a atins scopul. Am fost pe rând profesor, ziarist/SGR/Redactor-șef, redactor de carte/traducător, tehnoredactor/DTP/Art Director/Director Producție, programator/specialist baze de date/consultant ERP, trainer/consultant/auditor, antreprenor.

E-adevărat că am prins și o perioadă senzațională, a începutului reclădirii unei țări din temelii. Revoluția m-a prins la vârsta perfectă, la 18 ani, ceea ce mi-a permis să pornesc de la 0. Mult din ce am realizat se bazează pe studiu individual, însă de la facultatea de Litere am capacitatea de analiză și sinteză, abilitatea de a identifica bibliografia relevantă pentru un domeniu. Chiar și acum, la 40+, fac anual cel puțin 2 cursuri „de specializare” – recunosc, deja la 3/4 din ele mă plictisesc groaznic pentru că sunt (mult) mai bun ca trainerul, dar merg și pentru socializare și pentru faptul că poți învăța și din prostiile/slăbiciunile altora.

Știm cu toții că „învățământul românesc este de rahat”. Că „școala produce tâmpiți”. Este însă rolul școlii să producă elite profesionale și intelectuale? Nu. Elitele sunt elite. Rolul școlii este să îți ofere un instrument, o bază de plecare. Restul depinde de tine. De capacitatea de muncă, de curiozitate, de dorința de a fi mai bun în ceea ce faci, de a nu te mulțumi cu puțin. Școala este doar primul pas, dintr-o lungă călătorie. Rolul ei este să te învețe să citești o hartă. Drumul, ți-l alegi singur. Și mergi singur pe el, nu te vor purta profesorii în spinare.

2 comments to “Graduation day”
  1. rolul scolii ar trebui sa fie – pe linga educarea unor notiuni de baza maselor (ceea ce spui tu) – sa descopere elitele si sa le impinga pe mai departe.

Comments are closed.