De ce tace Traian Băsescu?

basescu-bidenPreședintele Traian Băsescu se află, după alegeri, într-o neașteptată silenzio stampa, mai degrabă neobișnuită după frenezia cu care se implicase în campania electorală. O parte din susținătorii săi cei mai vehemenți – Pora, Turturică, Tăpălagă încep să se reorienteze și se pronunță critic la adresa PMP și a Elenei Udrea, iar Evenimentul Zilei tună și fulgeră împotriva lui Cristian Diaconescu.

Vizita Secretarului de stat american Vicepreședintelui Binden la București a fost ultima apariție publică semnificativă. Din punct de vedere practic, putem vorbi de o ceremonie oficială de pensionare. Nu trebuie să fie cine știe ce expert în ale democrației ca să înțelegi că „We will miss him!” arată că americanii nu mai au treabă cu el de-acum încolo și nu mai întrevăd vreun rol al acestuia în viitor.

„Președintele pregătește ceva” se încurajează puținii susținători rămași. Cam greu. Cu 6% nu faci mare lucru, mai ales că mulți dintre ei vor reveni în PD pentru a nu se pierde complet. Doi dintre susținători săi, Dan Adamescu și Gheorghe Ștefan au probleme cu Justiția, primul fiind deja arestat. Nu că Traian Băsescu ar da doi bani pe ei – Remember țigările Anghelescu? – dar le poate da idei și altora.

Eu ii stiu pe unii dintre ei. Destructurarea a inceput din seara alegerilor. Nu mai intereseaza pe nimeni, nu mai conteaza. A zburat puiul cu ata! Nu putem sa masuram acum, dar am 24 de ani de politica in spate, credeti-ma, daca mai au acum 1,5 %!.

Asta spune Radu Berceanu într-un interviu interesant despre Traian Băsescu. Fără a fi neapărat un atac așa cum îl interpretează unii, interviul evidențiază eșecul președintelui.

Dezvăluirile din ultima vreme cu privire la familia președintelui (achiziția de la Nana, problemele fratelui său cu Bercea Mondialu, care par foarte serioase) arată că acesta nu mai beneficiază de „protecție informativă” și este de așteptat ca din ce în ce mai multe astfel dezvăluiri să apară în media.

Dispariția președintelui din prim-plan și o oarecare surdină în activitatea PNL-PDL pun în atenție guvernarea Ponta, astfel că, în ultima vreme a început să să se discute despre prețul la combustibili, despre nereușita reducerii CAS cu 5% promisă (neacceptarea acesteia de către FMI arată că guvernul Ponta are probleme în administrarea economiei), despre taxa de stâlp, despre frauda de la Enel… Dispariția, mai mult sau mai puțin voită, a președintelui lasă fără debușeu emoțiile negative și frustrările societății care, deși ne lăudăm de doi-trei ani cu creștere economică, nu se simte în buzunare. Și este perfect posibil ca acest debușeu să fie Victor Ponta.

2 comments to “De ce tace Traian Băsescu?”
  1. ratiunile strategice pt care tace basescu sunt irelevante.
    este inacceptabil insa sa nu raspunda nimic ref la scandalul in care e implicat fratele sau

Comments are closed.