USR face ce trebuie

USR este ca produsul acela mișto de tot, lansat pentru o nișă mișto de tot, dar la care producătorul realizează că a segmentat o nișă prea îngustă, care nu este economic viabil. Și atunci, fie încerci să extinzi nișa, fie schimbi produsul. USR vrea să-și schimbe nișa.

Așa că USR a ieșit în stradă. Inițiativa #farapenali a fost o reușită politică. Acum, desigur, nu se pune problema existenței vreunui efect și bănuiesc că nimeni de la USR nu a mizat pe asta. Inițiativa legislativă în sine nu are cum să treacă, nici presupunând că Dragnea are suficient umor și o lasă să iasă din Parlament, ea se va opri firesc la CC. În plus, legislația actuală impune deja restricții și nu ai cum să interzici cuiva să candideze. De altfel, rezultatul legislației actuale este Viorica Dăncilă, altfel, era Dragnea însuși premier. Și, logic, nu ai cum să pui în lege fără prietenii penalilor în funcțiile publice, cum a rulat o glumă pe FB: „întâi fără penali în funcții publice, apoi fără neveste de penali, apoi fără copii de penali, apoi fără prieteni de penali…”

Revenind, nu legislația anti-corupție a fost obiectivul principal al USR, aceasta a fost doar „scriptul”, o formă de mobilizare a activului propriu, ci ieșirea în stradă, comunicarea cu alți oameni decât bula lor de Facebook. Faptul că au atins un milion de semnături este mare realizare, practic, și-au depășit obiectivul inițial de 500.000. Mai mult, au ajuns în județe unde nu sunt deloc prezenți, în fiefuri PSD, unde nu ar fi putut ajunge altfel.

Până acum, USR se afirmase prin stângăcii, gherile politice – multe infantile – și mobilizarea online și prezențe „pe persoană fizică” la proteste. Aceste acțiuni politice nu făceau decât să-i limiteze audiența la cei deja convinși. Or, pentru a depăși cei 10% în care se află, aveau nevoie să iasă și să comunice cu alții.

Este primul partid care iese din bula proprie. În rest, PSD=PNL=ALDE=aceeași mizerie. Sper că acum s-au testat mai multe mesaje și modalități de comunicare. Altfel, toată acțiunea va fi pierdută.