Capitala capitală

Alegerile pentru primăria Capitalei reprezintă pentru PD o miză vitală. Pierderea primăriei aduce cu sine încheierea „epocii Băsescu” şi începutul sfârşitului PD ca partid mare. Acum, că avem oficial candidaturile, putem face câteva consideraţii preliminare.

Lansarea lui Blaga a fost lipsită de tam-tam şi a fost bruiată chiar de Traian Băsescu, ceea ce mă face să mă întreb foarte serios dacă în cazul lui Blaga avem de a face cu o candidatură sau cu o pedeapsă (a nu se confunda cu sarcina de partid), fiind ştiute conflictele pe care le-a avut acesta cu Traian Băsescu şi cu Theodor Stolojan. Mi s-ar fi părut normal ca Blaga să apară alături de Băsescu, nu de Videanu care este înjurat de 99% dintre bucureşteni. Impresia lăsată este că Blaga a fost pedepsit şi PD vrea ca el chiar să piardă primăria Capitalei. Rămâne de urmărit suportul de care va beneficia din partea partidului şi a „conducătorului iubit”.

Oricum, el porneşte cu a treia şansă fiindcă nu este bucureştean decât de vreo două luni, nu a vrut să candideze şi, în general impresia pe care o lasă este de „prinţ în exil”. Această pierdere poate însemna finalul carierei sale politice, aspect deloc de neglijat în condiţiile în care era creditat ca urmaşul lui Traian Băsescu. Aş menţiona şi gafa făcută de Blaga la lansare, în care a admis pierderea unor primării de sectoare. Deşi realistă, aprecierea nu era tocmai indicată, fiindcă nu pleci la o bătălie recunoscându-te dinainte învins.

Şi la PSD situaţia este un pic asemănătoare, Mitrea apărând ca soluţie „de avarie” în urma disputei Vanghelie-Oprescu, diferenţa majoră fiind că Mitrea chiar vrea să candideze. Şi el, la rândul său are unele probleme, fiind cel puţin riscant să trimiţi în bătălie un candidat cu trei dosare la DNA (dar cine în PSD nu are dosar? că la ei este deja un fel de „diplomă de bacalaureat”).

În fine, candidatura lui Orban este singura necontestată în interior şi suportul partidul este integral. Nici el nu este candidatul ideal, accidentul de maşină din iarnă urmând a fi speculat la maxim, dar este singurul care a venit cu o idee de campanie clară şi concretă: „metrou în Drumul Taberei”. După campanii pline de promisiuni şi proiecte faraonice, poate că o idee atât de simplă să aibă priză, măcar în cartierul respectiv.

Ceea ce trebuie semnalat, însă, este că aceste alegeri se vor desfăşura pe fondul unui absenteism major. Mă îndoiesc că prezenţa la vot va trece de 30% la primul tur, iar la al doilea, probabil 25. În aceste condiţii, sprijinul partidului şi al activiştilor devine esenţial pentru mobilizarea electoratului propriu la vot şi asta va da prima şansă lui Mitrea, PSD având o bună capacitate de mobilizare electorală, a doua Orban – PNL având în Bucureşti o organizaţie ceva mai slabă decât PSD, iar Blaga abia a treia.

Pe de altă parte însă, atât Blaga, cât şi Mitrea, sunt rezultatele unor conflicte interne de partid şi nu ar fi exclus ca electoratul să penalizeze asta.

Am să revin în curând cu o analiză SWOT a celor 3.

One comment to “Capitala capitală”

Comments are closed.